Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου από «Ανταρσία στο Αιγαίο»


Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα:

1. Επανέλαβε την τοποθέτησή της σε σχέση με το σκάνδαλο της αγοράς και εγκατάστασης από την Περιφέρεια των πομπών για την κάλυψη του ψηφιακού σήματος, μια υποχρέωση που ανήκει στη DIGEA, και ζήτησε να μην προχωρήσει το έργο, να ζητηθεί από την ΕΕΤΤ και το Υπουργείο Επικρατείας η καταγγελία της σύμβασης για το ψηφιακό σήμα και να επιτραπεί η προσωρινή διατήρηση των αναλογικών πομπών στις περιοχές όπου δεν υπάρχει ψηφιακό σήμα. Με τις ψήφους της πλειοψηφίας πάντως το έργο-σκάνδαλο προχωράει.

2. Επανέλαβε επίσης τα όσα είχε πει για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας, για τις ευθύνες των διοικήσεών της και τη διαπλοκή με το τοπικό πολιτικό κατεστημένο και συμφώνησε στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής ώστε να εγγραφεί η ΠΒΑ στον σύλλογο και να συμβάλει ενεργότερα σε μια λύση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τους μεριδιούχους αλλά και για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της κατάρρευσης. Με ομόφωνη απόφαση η ΠΒΑ θα εγγραφεί στον σύλλογο και θα εντείνει τις προσπάθειες να βρεθεί λύση.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:



3. Αξιολόγησε ως θετική την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής για αναχρηματοδότηση των δανείων που οφείλει (παράταση αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου) προκειμένου να εξοικονομηθούν αναγκαίοι πόροι από τους ΚΑΠ που μέχρι σήμερα δεσμεύονταν για τα δάνεια, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να υπάρχει στη Σάμο. Ωστόσο έδωσε λευκή ψήφο, επειδή ανάμεσα στα έργα για τα οποία λήφθησαν τα δάνεια βρίσκεται και το περίφημο οικόπεδο στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης που αγοράστηκε με ένα υπέρογκο ποσό για να γίνει Διοικητήριο, με προβληματικές διαδικασίες, και ενώ έχει γίνει πια σαφές ότι στον χώρο αυτό δεν μπορούσε να γίνει το έργο αυτό.

4. Για το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΒΑ δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής ούτε στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά ακολουθεί τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, με κύριο εργαλείο το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν προφανώς έργα χρήσιμα σε αυτό, λείπουν άλλα αναγκαία, υπάρχουν και άλλα αμφίβολης αξίας. Όμως καθώς η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υπάρχουν μια σειρά έργων αντίθετων με το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας: εκατομμύρια άμεσων επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις (με βάση τον αναπτυξιακό νόμο), εκατομμύρια σε αμοιβές συμβούλων της Διαχειριστικής Αρχής, το δωράκι στην DIGEA, το γήπεδο για την ΑΕΛΚ, κ.λπ.. Κι επιπλέον για πολλά από τα έργα αυτά υπάρχουν και καταγγελίες για υπερκοστολόγηση, κακοτεχνίες, απλήρωτους εργαζόμενους κ.λπ.. Γι’ αυτούς τους λόγους η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα 2015.

5. Υπερψήφισε την πρόταση των παρατάξεων Κυρίτση-Κόρακα για να εγγραφεί κονδύλι 200.000 € στον προϋπολογισμό προκειμένου να έχουν τακτική χρηματοδότηση τα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια και στων οποίων τη Διοίκηση συμμετέχει και η ΠΒΑ. Κατήγγειλε την υποκρισία της πλειοψηφούσας παράταξης, η οποία ενώ στο θέμα της DIGEA έσπευσε να αναλάβει να καλύψει την υποχρέωση μιας ιδιωτικής εταιρίας, στο θέμα αυτό κρύβεται πίσω από τις ευθύνες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών (που έχουν την υποχρέωση της χρηματοδότησης των Κέντρων) και τώρα μιλάει για «διεκδίκηση», αρνούμενη να πιστώσει το ποσό αυτό που τόσο έχουν ανάγκη τα Κέντρα για την επιβίωσή τους. Είναι σαφές ότι αυτό που λείπει από την Περιφερειακή Αρχή γι’ αυτό το θέμα είναι η πολιτική βούληση. Η πρόταση καταψηφίστηκε με ψήφους 16 υπέρ – 20 κατά. Γίνεται σαφές μέσα από όλα αυτά ότι τα Κέντρα αυτά, και διάφορες άλλες δομές υγείας-πρόνοιας, όσο λειτουργούν εκτός ΕΣΥ και κεντρικού σχεδιασμού, η χρηματοδότησή τους θα είναι μετέωρη και η αποτελεσματικότητά τους αμφίβολη. Τα Κέντρα αυτά πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και να χρηματοδοτούνται κανονικά από τον εθνικό προϋπολογισμό.

6. Στη συζήτηση για τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Β. Αιγαίο η Ανταρσία στο Αιγαίο θεώρησε προβληματική την πρόχειρη συζήτηση, χωρίς να παρευρίσκονται και οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς, ωστόσο συμφωνώντας με τις αρχικές περιγραφικές επισημάνσεις της κ. Κυρίτση έθεσε ένα μόνο ερώτημα: μπορεί σήμερα ο λαός μας να ξεσηκωθεί ενάντια στη συμφωνία Τρόικας-Βαρουφάκη που παρατείνει το μνημόνιο και ετοιμάζει νέο, με αίτημα να έρθουμε σε ρήξη με τους δολοφόνους της ΕΕ και των τραπεζών, για να διαγραφεί το χρέος και σωθούν πόροι για να αναστηθούν παιδεία, υγεία, πρόνοια, ασφάλιση; Προστασία των δημόσιων αγαθών εντός αυτού του πλαισίου της επιτροπείας και των εκβιασμών δεν υπάρχει και θα αρκούμαστε να συζητάμε στο Περιφερειακό για το πόσες ασπιρίνες θα δώσουμε στους καρκινοπαθείς.

7. Καταψήφισε την κατανομή δαπανών για την κοινωνική πολιτική της ΠΒΑ ως κατανομή ψίχουλων (μόνο 227.000 € για το 2015!) και επιφυλάχθηκε για μια πιο αναλυτική τοποθέτηση όταν συζητηθεί το ίδιο το πρόγραμμα (το οποίο διανεμήθηκε μόνο ενημερωτικά).

8. Το πολιτιστικό πρόγραμμα της ΠΒΑ δεν συζητήθηκε για τεχνικούς λόγους, ωστόσο για λόγους επείγοντος κατατέθηκε μόνο η εισήγηση για τις εκδηλώσεις στη Λήμνο για τα 100 χρόνια από την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης. Πάνω στο ζήτημα αυτό ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Α. Μπάλλας έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Το πνεύμα στο οποίο η ΠΒΑ καλεί την τοπική κοινωνία να γιορτάσει την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των λαών στην περιοχή μας, καθώς υιοθετεί ιστορικά όλη τη δυτική σκοπιά για τη σημασία της μάχης αυτής.

Ø Μας καλεί να τιμήσουμε ΜΟΝΟ τα θύματα των «συμμαχικών στρατευμάτων» (σημ. τα αποκαλεί «συμμαχικά» σε μια φάση που η διχασμένη Ελλάδα ακόμα δεν είχε μπει στον πόλεμο), τη στιγμή που οι απώλειες των Τούρκων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες [87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους],

Ø υμνεί την αποικιοκρατική βρετανική αυτοκρατορία και τις αποικίες της που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της μητρόπολης, τη στιγμή που αυτή η ίδια η τραγική εμπειρία της Καλλίπολης ήταν αυτή που προώθησε τον αντιαποικιακό αγώνα στις χώρες της Ωκεανίας,

Ø δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους λόγους που νέοι άνθρωποι από τα πέρατα της γης ήρθαν στην Καλλίπολη για να αφήσουν το κουφάρι τους,

Ø ούτε για τις τραγικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης Βενιζέλου που παραχώρησε στους Βρετανούς και τους συμμάχους τους τη Λήμνο και τον κόλπο του Μούδρου ως ορμητήριο για την επίθεση, στα πλαίσια μιας υποτελούς στα ξένα συμφέροντα πολιτικής, μιας πολιτικής που λίγα χρόνια αργότερα οδήγησε τη χώρα μας στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής.

Η πρόσδεση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς την οδήγησε άλλωστε σε μια σειρά εθνικές τραγωδίες και στη σύγχρονη εποχή. Και η πρόσδεση δυστυχώς συνεχίζεται από μια κυβέρνηση που προέρχεται από την Αριστερά αλλά δίνει σήμερα όρκους υποταγής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αν πρέπει να έχει ένα νόημα ο εορτασμός της επετείου της Καλλίπολης αυτό είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αντιιμπεριαλιστικό, ένα μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης, ένα μήνυμα καταγγελίας για όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται σήμερα σε όλον τον κόσμο από τους ισχυρούς του πλανήτη και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Ούτε σημαιάκια, ούτε χαριεντισμοί με αξιωματούχους και φωτογραφίες, ούτε λευκώματα, ούτε συνεστιάσεις και εκδρομούλες, ούτε τουριστική ατραξιόν.

Εμείς θα καλέσουμε τον λαό της Λήμνου να τιμήσει τη μνήμη ΟΛΩΝ των νεκρών της Καλλίπολης- Τούρκων, Βρετανών, Γάλλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ινδών- ως θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Θα τον καλέσουμε να ενώσει τη φωνή του με όλον τον ελληνικό λαό και τους λαούς των Βαλκανίων και να ενισχύσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με στόχο την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, την εθνική ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών των Βαλκανίων».

9. Η Ανταρσία στο Αιγαίο έχει διαφωνήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΣ, με συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, με τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη. Συνεπώς στη συνεδρίαση της 25/2 ο εκπρόσωπός της Α. Μπάλλας θα είναι παρών για να ελέγξει αλλά θα απέχει από την διαδικασία της επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: