Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Σπιλάνη στη Σάμο


Με στόχο τη προώθηση των θέσεων του συνδυασμού ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνση και ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκπόνηση και υιοθέτηση νησιωτικής πολιτικής βρέθηκε στη Σάμο ο επικεφαλής του συνδυασμού Γ.Σπιλάνης, σε συνέχεια ανάλογων επαφών σε Αη Στράτη, Λήμνο και Χίο τη προηγούμενη περίοδο αλλά και σχετικών παρεμβάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τη Πέμπτη 19 Μαρτίου συμμετείχε συνοδευόμενος από τους υποψήφιους του συνδυασμού Μ.Δραπανιώτη και Μ.Τζερέτα σε συνάντηση που οργάνωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος θεμάτων τουρισμού Ν. Κατρακάζος με συμμετοχή εκπροσώπων φορέων όπως των ξενοδόχων, των πρακτόρων, του Επιμελητηρίου, του Λιμενικού Ταμείου κλπ. Ο Γ. Σπιλάνης παρουσίασε την ιδιαίτερα κακή κατάσταση που βρίσκεται ο τουρισμός του Β.Αιγαίου και της Σάμου ειδικότερα με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που κατατάσσει τη Περιφέρεια στη τελευταία θέση από πλευράς διανυκτερεύσεων και ημερήσιας κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης, τη μικρή τουριστική περίοδο και τη χαμηλή πληρότητα των ξενοδοχείων, επισημαίνοντας ότι η Σάμος από το 1999 μέχρι σήμερα έχει «χάσει» περίπου τους μισούς τουρίστες με πτήσεις charter.

Ο Γ. Σπιλάνης έθεσε το θέμα του τουριστικού προϊόντος του νησιού και της αναγκαιότητας για απάντηση στο ερώτημα «του τι τουρισμού θέλουμε», ενώ υπογράμμισε ότι η Σάμος –όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια- είναι απούσα από την διαδικτυακή προβολή όταν τουλάχιστον το 50% των υποψήφιων τουριστών παίρνει αποφάσεις αφού συμβουλευθεί το διαδίκτυο. Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε το γεγονός ότι τα ίδια θέματα συζητούνται εδώ και 15 χρόνια και κανένας φορέας δεν έχει αναλάβει συστηματικές πρωτοβουλίες για ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να περιλαμβάνει την ανάδειξη των πόρων, τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μέσα από την εκπαίδευση, τη δημιουργία νέων προϊόντων αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, ώστε να αντιστραφεί η φθίνουσα αυτή πορεία. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σχετικά με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Προορισμού. Ο κ. Σπιλάνης δεσμεύθηκε να καταθέσει προτάσεις στους συμμετέχοντες ενόψει και της κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Τουρισμού της Περιφέρειας.

Τη Παρασκευή 20 Μαρτίου ο Γ.Σπιλάνης συνοδευόμενος από τους Μ.Δραπανιώτη και Μ.Τζερέτα επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Σαμίων Μ. Αγγελόπουλο. Ο Γ. Σπιλάνης έθεσε και το θέμα του αναγκαίου συντονισμού στο πλαίσιο της σύνταξης των επιχειρησιακών προγραμμάτων Δήμων και Περιφέρειας και της εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι η μη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας δεν βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο Γ.Σπιλάνης ενημέρωσε τον Δήμαρχο ως πρόεδρο της Επιτροπής Νησιών της ΚΕΔΕ για την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Ξενοδόχοι, Αγρότες) για την εκπόνηση νησιωτικής πολιτικής και την υιοθέτηση της από τη Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις δικές του ενέργειες και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός δράσης.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:




Ένα από τα σημαντικά θέματα που άπτεται της νησιωτικότητας απασχολεί ιδιαίτερα τη Σάμο, την Ικαρία αλλά και όλα τα μικρά νησιά, αφορά την υιοθέτηση ειδικών προδιαγραφών για τη λειτουργία σφαγείων σε περιοχές όπου λόγω του μικρού αριθμού ζώων δεν καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας ενός «μεγάλου» σφαγείου με προδιαγραφές εγκαταστάσεων για ηπειρωτικές περιοχές. Το θέμα αυτό συζητήθηκε με τον κ. Κατρακάζο αλλά και κτηνοτρόφους όπου καταγράφηκε ότι η έλλειψη σφαγείου δεν επιτρέπει τη νόμιμη διακίνηση των κρεάτων στη τοπική αγορά και κατ’επέκταση διασύνδεσης πρωτογενούς τομέα και τουρισμού ώστε να εξασφαλίζει βιώσιμα εισοδήματα στους κτηνοτρόφους και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Οι Ν. Κατρακάζος και Γ. Σπιλάνης συμφώνησαν να εξετάσουν κατά πόσο η πρόσφατη νομοθεσία που αφορά τις μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος και γάλακτος αφορά και τα σφαγεία, ενώ αποτελεί ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων (κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, εμπόρων, καταστηματαρχών) για να λειτουργήσουν σφαγεία.

Ο Γ. Σπιλάνης επισκέφθηκε στη συνέχεια τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και συζήτησε με την προϊσταμένη Α. Χατζημιχάλη και στελέχη της υπηρεσίας για τον αποκλεισμό της από τη σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου Πολιτισμού, ενώ έχει συσσωρευμένη γνώση γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Σάμου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Συμφώνησαν μάλιστα να επεξεργαστούν πρόταση που κατέθεσε ο Γ.Σπιλάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάδειξη της ταυτότητας του κάθε νησιού της Περιφέρειας αξιοποιώντας προηγούμενη εμπειρία στελεχών και συνεργατών των ΓΑΚ.

Στη συνάντηση με το Προεδρείο της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου εξετάστηκε ο τρόπος συνεργασίας ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος ώστε με συντονισμένες προσπάθειες αλληλοενημέρωσης και πρωτοβουλιών να υπάρξει η αναγκαία προώθηση που αφορά θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων μέσα στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού ώστε να απαλειφθούν οι εστίες οπτικής αλλά και ουσιαστικής ρύπανσης σε στεριά και θάλασσα που μας προσβάλουν ως πολίτες, ενώ δημιουργούν προβλήματα και στον τουρισμό.

Στην επίσκεψη στο λιμάνι του Πυθαγορείου διαπιστώθηκε η κακή κατάσταση των χερσαίων εγκαταστάσεων ενός λιμανιού που αποτελεί επίσημη είσοδο της χώρας, ενώ επισημάνθηκε η αδιαφορία του Λιμενικού Ταμείου να λειτουργήσει τα μηχανήματα παροχής νερού και ηλεκτρικού στα σκάφη αναψυχής με το σχετικό αντίτιμο. Όλα τα παραπάνω στερούν πόρους και θέσεις εργασίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα περίοδο.

Τέλος, το Σάββατο 21 Μαρτίου έγινε στο ξενοδοχείο Σάμος η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σπιλάνη «Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής». Τόσο οι παρουσιαστές (Μ.Στεφανάκης, Μ.Καραμανώλης και Κ.Αποστολάτος) όσο και οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που ακολούθησε υπογράμμισαν τα ευρήματα της μελέτης που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αλλαγή της αναπτυξιακής πορείας των νησιών. Ο Γ.Σπιλάνης επέμεινε ότι το τρίπτυχο «Ποιοτικά, Πράσινα και Ισων Ευκαιριών Νησιά» μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη πολιτικής που θα βοηθήσει στην έξοδο από τη κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: