Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Σάμος: “ Η Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση ως Ιδέα, Έκφραση και Πράξη “


Οργανώνεται για πρώτη φορά από από τους δύο αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς της Αριστεράς στη Σάμο, δηλαδή από την Σαμιακή  Πολιτεία Ανατροπής κ' Δημιουργίας καθώς και το Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή

Αποτελεί την πρώτη φάση μιας σειράς πολιτικών-ακτιβιστικών-ερευνητικών εκδηλώσεων, που στοχεύουν να καταδείξουν ότι οι αποφάσεις για τη ζωή μας δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση των “ειδικών” αλλά και δική μας και πως η συμβολή των πολιτών μπορεί να αποδειχτεί και ουσιαστική και καταλυτική.

Έχει σχεδιαστεί μια γενική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων στο στέκι που θα στηθεί στην πλατεία, δίχως αυτή η ενημέρωση να περιλαμβάνει εισηγήσεις, καθοδήγηση ή χειραγώγηση. Οι παρέες των φίλων και των κολλητών στη συνέχεια συζητούν το θέμα, πίνοντας καφέ στην καφετέρεια που συχνάζουν, σημειώνουν τις συμφωνημένες μεταξύ τους απόψεις στο σημειωματάριο που τους έχει δοθεί και το επιστρέφουν, χωρίς ονοματεπώνυμα και υπογγραφές, στο στέκι.

Σε δεύτερη φάση (τέλη του Μάη ), αφού αξιολογηθεί η δυναμική του πειράματος και καταγραφούν οι απόψεις, θα στηθεί ένα ανοιχτό πολιτικό εργαστήρι, που θα συζητήσει και θα αποφασίσει ποιες αλλαγές προτείνονται ώστε η Αυτοδιοίκηση να γίνει άμεση, δημοκρατική, δίκαιη, διαφανής, απολογητική και αποδοτική. Θα εκλεγεί ταυτόχρονα μια διευρυμένη επιτροπή, που θα αναρτήσει-εκθέσει τα συμπεράσματα στη κοινωνική δικτύωση, για να ερευνήσει-καταγράψει τις αντιδράσεις του ευρύτερου κοινού.

 Σε τρίτη φάση ( τέλη Ιούνη ), με καταμετρημένη και δεδομένη την κοινωνική ανταπόκριση, θα οργανωθεί μια Λαϊκή Συνέλευση, όπου η επιτροπή θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτης της σειράς των εκδηλώσεων και θα εισηγηθεί ένα κείμενο, το οποίο αφού εγκριθεί θα κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ ( Τοπικά-Περιφερειακά-Πανελλαδικά ) στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην ΚΕΔΕ, στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, στο Δήμο Σάμου, απαιτώντας τη συμμετοχικότητα και τον εκδημοκρατισμό της Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: