Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Επιστολή Επιμελητηρίου Σάμου στον Υπουργό κο. Νικόλαο Ξυδάκη


ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αναπληρωτή Υπουργό κο. Νικόλαο Ξυδάκη

Κύριε Υπουργέ,

Εγώ προσωπικά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Πολιτισμού και να σας γνωρίσουμε ότι ο Νομός Σάμου δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα των αρχαιολογικών χώρων και του πολιτισμού.

Οι αρχαιολογικοί μας χώροι κατά την καλοκαιρινή περίοδο έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα, καθότι πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται την Σάμο, έρχονται για να θαυμάσουν τον αρχαίο πολιτισμό επισκεπτόμενοι τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Γι αυτό το λόγο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στο Νομό μας.

Καταρχήν για το νησί της Σάμου.

α. αναρτήθηκε προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού που αφορά μόνο στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίον της Σάμου.

β. Στο Πυθαγόρειο βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο στον πύργο του Λογοθέτη (και τα δύο έργα υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση του Γ ΚΠΣ). Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφερειας Βορείου Αιγαίου έγινε η διαμόρφωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πυθαγορείου με διαδρόμους πορείας επισκεπτών, ενημερωτικές πινακίδες και έκθεση αρχαίων μαρμάρινων αντικειμένων.

Υπάρχει επίσης ο αρχαιολογικός χώρος των Θέρμων (Ρωμαικά Λουτρά) και μεγάλος αριθμός άλλων αρχαιολογικών χώρων και απαλλοτριωμένων για αρχαιολογικούς σκοπούς οικοπέδων.

Οι φύλακες που υπηρετούν στο Πυθαγόρειο είναι μόνο τρείς, είναι ευνοήτο ότι δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τα δύο μουσεία και να έχουν τον έλεγχο όλων των χώρων.

Επιπλέον εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων δημιουργήθηκε ανεξέλεγκτη βλάστηση στους χώρους και στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα.

Απαιτείται πρόσληψη οκτώ έως εννέα εποχικών φυλάκων καθώς και οκτώ εργατών για την αποψίλωση και τον καθαρισμό των χώρων και των οικοπέδων.

γ. Με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της στερέωσης-θεραπείας του Ευπαλίνειου ορύγματος, του μεγαλύτερου τεχνικού έργου της αρχαιότητας. Όμως στο έργο αυτό δεν περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ενώ υπάρχει ήδη εγκεκριμένη από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο μελέτη. Γι αυτό το λόγο απαιτείται η εξεύρεση πόρων για το έργο της διαμόρφωσης ώστε η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου να συνάδει με την εικόνα του εσωτερικού του μνημείου.

Για το νησί της Ικαρίας θα θέλαμε να αναφερθούμε στα έξης:

α. μετά την συνταξιοδότηση δύο αρχαιοφυλάκων στο νησί δεν υπηρετεί κανένας υπάλληλος του υπουργείου, με συνέπεια να είναι αδύνατη η λειτουργία των μουσείων.

1. του αρχαιολογικού μουσείο Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο (έργο της έκθεσης ολοκληρώθηκε τέλος του 2014 με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΒΑ.)

2. του αρχαιολογικού χώρου Δρακάνου (το έργο της αναστήλωσης του κυκλικού πύργου και της διαμόρφωσης του χώρου της αρχαίας ακρόπολης πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση Γ ΚΠΣ της περιφέρειας ΒΑ.)

β. Απαιτείται η πρόσληψη έξι τουλάχιστον εποχικών ημερήσιων φυλάκων για τη λειτουργία των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και έναν με δύο εργάτες για τον καθαρισμό/ αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου Δράκανου και του χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου (Κάμπος).

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η λειτουργία και η διατήρηση σε καλή κατάσταση των έργων που υλοποιούνται με κονδύλια της Ε.Ε. αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και η Ελλάδα θα κληθεί να λογοδοτήσει σε περίπτωση που τα έργα που ολοκληρώθηκαν είναι κλειστά.

Κύριε Υπουργέ, Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και είμαστε στην διάθεση σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: