Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Επιμελητήριο Σάμου: Συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων


Την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 πολυμελής αντιπροσωπεία, από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (Insuleur) και νησιωτικά Επιμελητήρια, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε παραγωγικά Υπουργεία, με σκοπό να ενημερώσει τις νέες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων για τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου και την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, για να κρατηθεί ζωντανή η κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα στα νησιά.

Στις συναντήσεις τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θ. Καλογρίδη, συνόδευαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΑΕΝ κος Γ. Κυριαζής.

Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συναντήσεις:

α) στις 10:00 συναντήθηκαν με τον κ. Κων/νο Παπαδιγενόπουλο, Διευθυντή του Γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κας Ν. Βαλαβάνη.

Συζητήθηκαν θέματα φορολογικής πολιτικής για τις νησιωτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης ζήτησαν να μην καταργηθούν οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, καθώς να γίνουν παρεμβάσεις στην φορολογική πολιτική, με ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα στις νησιωτικές περιοχές επικαλούμενοι της εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικοτητας του Ν.4150/2013.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" για τη συνέχεια:


Επίσης παρεδόθη στον κ. Παπαδιγενόπουλο αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων του ΕΟΑΕΝ, καθώς και μελέτη για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, σύμφωνα με την οποία τα πρόσθετα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν με την κατάργηση είναι μόλις 69 εκατομμύρια ευρώ. Συμφωνήθηκε να συνεχισθεί ο διάλογος που άρχισε και να υποβληθούν αναλυτικά υπομνήματα που αφορουν την φορολογική πολιτική .

β) Στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Στην συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου έθεσε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Βόρειο Ελλάδα καθώς μεχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η νέα σύμβαση για την εξυπηρέτηση της γραμμής. Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και των μεταφορών στις επιδοτούμενες γραμμές, αλλά και το θέμα του άνισου καταμερισμού των θέσεων των φορτηγών αυτοκινήτων στο πλοίο Νήσος Μύκονος καθώς δίνεται προτεραιότητα για φορτηγά με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη παρόλο που τα δύο αυτά νησιά εξυπηρετούνται και με άλλα πλοία.

Επίσης προτάθηκε η σύνδεση της ακτοπλοϊκής πολιτικής με την νησιωτική πολιτική και η συμμετοχή στη σύνθεση του Σ.Α.Σ, των νησιωτικών επιμελητηρίων ΕΟΑΕΝ και μεταφορά του σχεδιασμού δρομολογίων στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής Αιγαίου και Ναυτιλίας .

Τέλος συζητήθηκαν θέματα στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, και ζητήθηκε να δοθεί παράταση μέχρι 31/12/15 στην ολοκλήρωση των υφισταμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στα οποία έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις και λήγουν στις 30/6/15.

γ) Στις 18.00΄ συναντήθηκαν με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Ζαχαράτου και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου.

Συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης και διαφοροποίησης της τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά με την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού ή θεματικού τουρισμού, της σύνδεση των τοπικών προιοντων με τον τουρισμό, καθώς επίσης την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου αναφέρθηκε στην διαδικασία αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων και χορήγησης σήματος καθώς και στην αποκέντρωση στις περιφέρειες των υπηρεσιών ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού. Επίσης ζήτησε να παρέμβει η Υπουργός ώστε να λυθεί άμεσα το θέμα της επάνδρωσης με εποχικό προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων του Νομού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: