Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Μαρίας Νικολάρα


Προκειμένου να εκπληρωθεί ο όρος της αιρεσιμότητας 9.1 του ΕΣΠΑ 2014-2020, προέκυψε και η αναγκαιότητα εκπόνησης της Περιφερειακής Στρατηγικής της Π.Β.Α για την φτώχεια και την κοινωνική ένταξη.

Με όσα προηγήθηκαν τα τελευταία 5 μνημονιακά χρόνια στη χώρα μας και στην κατάσταση που έχει περιέλθει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και στην Π.Β.Αιγαίου το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο , μας ‘’δίνει’’ κονδύλια- ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες,- του τύπου να σε κάψω Γιάννη να σ αλείψω λάδι για να γιάνεις. Και μάλιστα με όρους, όρια και επιλεξιμότητες.

Έστω. Έστω κι έτσι, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις έτσι που ούτε ένα ευρώ να μη χαθεί αλλά και ούτε ένα ευρώ να μην πάει σε δράσεις που τελικά δεν θα έχουν αντίκρισμα. Γι αυτό και η συζήτηση και η διαβούλευση.

Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο που εν πολλοίς βασίστηκε για την εξειδίκευση σε υφιστάμενες φορείς, συλλογικότητες, δομές και τις προτάσεις τους, που δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτουν ή δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν μέσα στην πενταετία.

Επίσης δεν καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των δράσεων αλλά και δεν έχουν την απαιτούμενη γεωγραφική διασπορά, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και στο πιο απομακρυσμένο χωριό των νησιών μας.

Προφανώς και είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που πρόσφεραν για την καταγραφή των προβλημάτων, των αναγκών και των παρεμβάσεων στους τομείς που δραστηριοποιούνται, στη σφαίρα επιρροής τους.

Είναι όμως το παρόν σχέδιο , έτσι όπως εκπονήθηκε, βασισμένο δηλαδή στις επιλεξιμότητες και τις προτεραιότητες που θέτει το Ευρ.Κοιν.Ταμείο , ικανό να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των νησιωτών του Β.Αιγαίου? Μήπως θα έπρεπε να είχαμε θέσει πρώτα τις προτεραιότητες και τις αναγκαιότητές μας και πάνω στο σχέδιό μας να καλούσαμε με ανοιχτή πρόσκληση όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους?

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:




Διαπιστώνουμε στις ήδη υποβληθείσες προτάσεις αλληλοεπικάλυψη σε ίδιες ή ομοειδείς δράσεις, με υψηλούς προϋπολογισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις για μικρό αριθμό ωφελουμένων.

Θέματα του επιχειρησιακού άξονα 3 για την προώθηση ένταξης δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. Συνήθως γίνεται λόγος μόνο για ανέργους γραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ όλοι ξέρουμε πως είναι πολλές χιλιάδες οι υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι που δεν μπορούν να εγγραφούν

Δεν υπάρχει επίσης πρόνοια στο κομμάτι της νομική υποστήριξης ,ή της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για ανήμπορους οικονομικά ,να αντιμετωπίσουν θέματα όπως τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή τα κόκκινα δάνεια.

Η δουλειά που έγινε τον τομέα της καταγραφής ,των στατιστικών κλπ. είναι πολύ καλή , όμως απουσιάζει ένας συγκεντρωτικός πίνακας εξειδίκευσης των αναγκών ανά κατηγορία των ομάδων που πλήττονται, με τις αντίστοιχες προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις αξιολογήσουμε.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στα αδύνατα σημεία –αντικειμενικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το πρόγραμμα κατά την υλοποίησή του, που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα για την επιτυχή έκβαση.

• Πολυδιάσπαση του χώρου λόγω της νησιωτικότητας

• Αυξημένα ποσοστά ανεργίας λόγω και της εποχικότητας κάποιων επαγγελμάτων

• Ύπαρξη σημαντικού αριθμού ομάδων για τις οποίες χρειάζεται παρέμβαση

• Κατακερματισμός των διαθέσιμων πόρων

• Ενδεχόμενη υποτίμηση του πλήθους κάποιων ομάδων στόχων και η ενδεχόμενη αύξησή τους

• Αδύναμες κοινωνικές υπηρεσίες που τα τελευταία χρόνια μετά τον Καλλικράτη και τα μνημόνια, έχουν αποψιλωθεί και δεν έχουν διαχειριστεί αντίστοιχου ύψους προγράμματα και δράσεις. Ο ρόλος τους σε πολλές περιπτώσεις έχει υποκατασταθεί από ΜΚΟ κλπ φορείς

• Δεν έχει αξιοποιηθεί το σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων των νησιών μας που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο

• Δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπλοκή , κινητοποίηση και συμμετοχή όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων. Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής τους.

Θέλω επίσης να αναφερθώ ιδιαίτερα στο συντονιστικό ρόλο που θα πρέπει α είναι ο βασικός ρόλος της Περιφέρεια Β.Αιγαίου για την υλοποίηση αυτής της Περιφερειακής Στρατηγικής. Πρέπει να συσταθεί Περιφερειακός Μηχανισμός ανά Περ.Ενότητα για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων ,με τη συμμετοχή όλων των φορέων που θα λειτουργεί με κανονισμό λειτουργίας και θα στοχεύει:

Στο συντονισμό και τη χάραξη πολιτικής

Στην τεκμηρίωση και το λεπτομερή σχεδιασμό

Στην υλοποίηση της πολιτικής και τη διαχείριση των δράσεων

Στην θέσπιση χρονοδιαγραμμάτων

Στον έλεγχο.

Ελπίζουμε οι παρατηρήσεις μας να ληφθούν υπόψη και να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέσαμε έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να υπερψηφίσουμε τις δράσεις κατά την εξειδίκευσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: