Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

BRICS; Γιατί όχι...

Γράφει: Στάθης Σχινάς


Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει σε έναν έμπειρο περι τα διεθνή οικονομικά δρώμενα την εξέταση των δυνατοτήτων ένταξης της χώρας στη νέα Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική (B.R.I.C.S.) είναι σίγουρα μια απολύτως σωστή κίνηση.

Όχι για γεωπολιτικούς λόγους μόνον. Αλλά και για απολύτως οικονομικούς.

1ον. Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα μπορεί να κατευθύνει προς την Ελλάδα σημαντικά αναπτυξιακά κεφάλαια για αναγκαίες υποδομές μέσα στην επόμενη πενταετία.

2ον. Η πρόταση των ιδρυτών για συναλλαγές μεταξύ των μελών της αρχικής ομάδας σε εθνικά νομίσματα επίσης ευνοεί την Ελλάδα καθώς το ευρώ είναι ισχυρότερο νόμισμα και πιο σταθερό,αλλά και προοπτικά η δημιουργία πλεονασματικών ισοζυγίων με αυτές τις χώρες με βαρύ όπλο τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα είναι επίσης θετική προοπτική.

3ον. Οι οικονομίες των χωρών αυτών είναι αναδυόμενες και η αύξηση της κατανάλωσης αποτελεί φυσική νομοτέλεια τα επόμενα χρόνια. Αυτό κάνει ακόμη καλύτερες τις προοπτικές των εξαγωγών μας.Η διαφαινόμενη χρήση μιας ρήτρας προτίμησης έναντι τρίτων φέρνει σε προνομιακή θέση τη χώρα μας αν συμμετάσχει τελικώς.

Ας σημειωθεί ότι η Βραζιλία ορθοπόδησε οικονομικά εδώ και 20 χρόνια όταν η Κίνα έγινε ο υπ.αριθμ 1 πελάτης της –αγοραστής των πρώτων υλών που παράγει(100 δις δολάρια ετησίως!).Μάρμαρα,λάδι και μερικά ακόμη προϊόντα είναι η γκάμα των συναλλαγών μας.Εν δυνάμει η Κίνα μπορεί να γίνει κορυφαίος πελάτης μας!

4ον. Μπαινει τέλος στη μονοκρατορία τής ΕΚΤ και του ΔΝΤ ως οργανισμών έσχατης καταφυγής.Αν υπήρχε τώρα η Αναπτυξιακή Τράπεζα μάλλον θα στενοχωριόμαστε λιγότερο....

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το πολύ καθυστερούμε. Άσε δε που υπάρχουν και Ευρωπαίοι που μάλλον θετικά βλέπουν την κίνησή μας... Όσο για τους Αμερικανούς; Τι να κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: