Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών “10th Panhellenic Logic Symposium”


Έληξε με επιτυχία τη Δευτέρα 15/06/2015 το Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών “10th Panhellenic Logic Symposium”(10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Λογικής), που έγινε στo κτήριο «Προβατάρη» στο Λιμάνι Καρλοβάσου και συνδιοργάνωσε το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το συνέδριο ήταν συμπαγές και διήρκεσε πέντε μέρες από 11/06 έως 15/6/2015 (η Κυριακή 14/06 ήταν ημέρα της πολιτιστικής εκδρομής μας και του επίσημου Δείπνου).

Οι ομιλητές όπως και οι ομιλίες ήταν εξαιρετικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις διαλέξεις περί της Universal Logic του προσκεκλημένου καθηγητή κ. Jean-Yves Beziau (Πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro, Βραζιλία), περί των Κλειστών Πραγματικών Σωμάτων της κυρίας Paola D'Aquino (Seconda Universita di Napoli, Ιταλία), περί της Διοφαντικής μη αποφασισιμότητος του κ. Xavier Vidaux (Πανεπιστήμιο της Concepcion, Χιλή), (οι παραπάνω τίτλοι είναι μετάφραση των αντίστοιχων τίτλων στην Αγγλική), καθώς και τις διαλέξεις των υπόλοιπων προσκεκλημένων καθηγητών Βασίλη Γρηγοριάδη (TU Darmstad, Γερμανία), Ρίζου Σκλίνου (Πανεπιστήμιο της Λυών 1, Γαλλία), Νίκου Τζεβελέκου (Queen Mary University of London, Αγγλία) και των καθηγητριών Maryia Soskova (Πανεπιστήμιο Σόφιας, Βουλγαρία) και Laura Crossila (Πανεπιστήμιο Leeds, Αγγλία).

Εκτός των παραπάνω, παρουσίασαν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα οι εκλεκτοί καθηγητές Κων/νος Δημητρακόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Sergey Sudoplatov (Novosibirsk State University, Ρωσία), Mitko Yanchev (Πανεπιστήμιο Σόφιας, Βουλγαρία) και άλλοι. Δεν έλλειψε ο ερευνητικός ενθουσιασμός και ο νεανικός παλμός από νέους καθηγητές- ερευνητές όπως των Παντελή Ελευθερίου (Πανεπιστήμιο της Konstanz, Γερμανία), Olga Gerasimova (National Research Univesrity, Ρωσία), Anton Zinoviev (Πανεπιστήμιο Σόφιας, Βουλγαρία) και άλλων οι οποίοι κρίθηκαν άξιοι από την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου για να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:


Παρουσιάστηκαν επιπλέον τέσσερα Poster από υποψήφιους Διδάκτορες (με τον όρο Poster εννοούμε μια μεγάλη αφίσα στα οποία είναι καταγεγραμμένα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από κάποια εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ή υπό κρίση. Τα poster είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο συνήθως σε μεγάλα ιατρικά συνέδρια)

Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία, Τουρκία, Βραζιλία, Ισπανία κα. οι οποίοι έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον για τις ομιλίες και χρωμάτισαν ευχάριστα το «κλίμα» του συνεδρίου.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά γραπτά και προφορικά μηνύματα ευχαριστιών που δέχθηκε η οργανωτική και η επιστημονική επιτροπή. Ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θεωρώ ύψιστη υποχρέωση να ευχαριστήσω ονομαστικά τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής τους καθηγητές Κ. Δημητρακόπουλο (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Ν. Παπσπύρου (ΕΜΠ) που με στήριξαν με την οργανωτική τους πείρα και ολοκλήρωσαν δύσκολα πρακτικά ζητήματα. Επίσης ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου που ανέλαβαν το δύσκολο ρόλο να αναζητήσουν και να καλέσουν τους προαναφερθέντες προσκεκλημένους ομιλητές του συνεδρίου καθώς και να κρίνουν όλες τις κατατιθέμενες εργασίες (42 το πλήθος) ώστε να επιλέξουν τις καλύτερες για να παρουσιαστούν. Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής και του Συμποσίου καθηγητής Θανάσης Φειδάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης) φρόντισε επιπρόσθετα να ενισχύσει οικονομικά το συμπόσιο με χρήματα του ΕΛΚΕ Κρήτης.

Στην επιτυχία του φετινού συνεδρίου συνέβαλε και η ανέλπιστη οικονομική, υλική ή ακόμα και ηθική υποστήριξή του από τοπικούς Πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς φορείς. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Βασίλειο Μεταφτσή, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος που ενέκριναν σοβαρή οικονομική ενίσχυση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να καλύψουμε μερικώς κάποιες από τις διανυκτερεύσεις των προσκεκλημένων ομιλητών μας καθώς και ανέργων φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του ΜΠΕΣ καθηγητή κ. Χαράλαμπο Σκιάνη για την ηθική υποστήριξη στο συνέδριο και την παραχώρηση του κτηρίου Προβατάρη για τις ανάγκες μας. Σημαντική ήταν η οικονομική βοήθεια που λάβαμε από τη Δ. Τσακουμάγκος Α.Ε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κύριο Δημήτρη Τσακουμάγκο, πρόεδρο της παραπάνω εταιρείας και σταθερό αρωγό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που πρόθυμα δέχτηκε να μας ενισχύσει. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου κο Γιάννη Καραγιάννη για την προσφορά του σε φημισμένα κρασιά του Συνεταιρισμού που μοιράστηκαν στους προσκεκλημένους ομιλητές κατά την αναχώρησή τους.

Ο κος Νίκος Παπαλουκάς, μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος, πρόσφερε και φέτος τις πολύτιμες τεχνικές υπηρεσίες του και ο Γεώργιος Χρυσολωράς (ΜΟΔΙΠ Πανεπιστήμιο Αιγαίου) σχεδίασε τον βασικό κορμό της ιστοσελίδας του συνεδρίου (https://samosweb.aegean.gr/pls10/). Τα μέλη του HelpDesk του Πανεπιστημίου μας έστησαν τους υπολογιστές και τακτοποίησαν το ασύρματο δίκτυο στο συνεδριακό χώρο. Ο κύριος Φώτης Κυριακού του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέλαβε την οικονομική “τακτοποίηση” των ξενοδοχείων.

Όμως δεν ήταν μόνο οι παραπάνω. Ο κατάλογος όσων μας ενίσχυσαν πολύ ή λίγο, δεν έχει σημασία το πώς και το πόσο, είναι μακρύς και έχω τον φόβο μήπως ξεχάσω να αναφέρω κάποιον. Μέσα σε αυτούς τους σπόνσορες συμπεριλαμβάνονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Hellenic Seaways και Blue Star Ferries που καλύπτουν το νησί μας και έδωσαν δωρεάν ή με κάποια έκπτωση όσα εισιτήρια χρειαστήκαμε, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Κονδύλης Αλέξης Πολιτικός Μηχανικός και το ΤΡΑΜ ΚΑΦΕ, η Ενεργειακή Σάμου Α.Ε. (πρόεδρος Ν. Ελένης), Azucar Café-Bar, μέλι-γάλα (café-παγωτό), Γ. Καραγιάννης (Αντιπροσωπείες-Διανομές), Café-Cinema, Angel (Ζαχαροπλαστείο), VKD Market, AB Super Market, Κρίνος (Ζαχαροπλαστείο-Παραδοσιακά Αμυγδαλωτά), Home Store (Χατζηαντωνιάδη). Όλοι αυτοί συνεισέφεραν οικονομικά και υλικά, ώστε να μην χρειαστούμε να καλέσουμε κάποια πανάκριβη υπηρεσία Catering και να έχουμε ένα πολύ πλούσιο μπουφέ στα διαλείμματα του συνεδρίου καθώς και δροσιστικό παγωτό στο κλείσιμό του.

Με τα χρήματα που συγκεντρώσαμε από αυτούς τους σπόνσορες καλύψαμε, κατά ένα ποσοστό, το μεγάλο κόστος εκτύπωσης των πρακτικών. Ο κύριος Διαμαντής Μελετίου της DMGraphics σχεδίασε και φέτος την σφραγίδα και κάποια logo της αφίσας του συνεδρίου(με κεντρικό φόντο το άγαλμα του Πυθαγόρα στο Πυθαγόρειο, ευγενική προσφορά του πασίγνωστου φωτογράφου Νίκου Χατζηιακώβου), ενώ το “ΕΚΤΥΠΟΝ” ανέλαβε την εκτύπωση των πρακτικών, τα καρτελάκια, τις αφίσες, τα Poster και πολλά άλλα. Το βιβλιοπωλείο “Καραστάθη” μας προμήθευσε όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα για το συνέδριο. Το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του κ. Κυριάκου Μαυρίκη μαζί με 10 μελές χορευτικό συγκρότημα από την ενορία του Αγ. Νικολάου Όρμου Καρλοβάσσου διασκέδασαν στο επίσημο γεύμα τους καλεσμένους μας. Το δείπνο έγινε στο γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα Samaina Inn με την φροντίδα και την εποπτεία της κ. Αικατερίνας Σταύρου.

Είναι χαρακτηριστικό η εντύπωση που προκάλεσαν οι χοροί μας στους Βουλγάρους συναδέλφους μας που μας διαβεβαίωσαν για τις εκπληκτικές ομοιότητές με τους δικούς τους χορούς. Μερικοί από αυτούς, αλλά και από άλλες εθνικότητες (ακόμα και Τούρκοι) σηκώθηκαν και έσυραν τα βήματά τους με τους χορευτές. Η δεσποινίδα Καρναβά Χριστίνα φοιτήτρια του Arcadia University (Πενσυλβάνεια, Αμερική) περιέγραφε σε άπταιστα Αγγλικά τις ρίζες και την ιστορία των χορών. Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι το πρωί της ίδιας μέρας δηλ. της Κυριακής 14/06 επισκεφτήκαμε τους αρχαιολογικούς χώρους του Ηραίου και τα μουσεία Πυθαγορείου και Βαθέως. 

Η ξενάγηση της κ. Ειρήνης Χαραλαμπάκη γέμισε υπερηφάνεια τους Έλληνες και θαυμασμό τους ξένους που έμειναν έκπληκτοι στα μέγα (Ναός Ήρας, Κούρος κα) και μίκρο (αφιερώματα, πήλινα Γεωμετρικής εποχής, χάλκινα και ελεφαντοστέινα αντικείμενα κα.) αριστουργήματα του Ιωνικού πολιτισμού. Θερμά ευχαριστούμε τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου- Ικαρίας κ. Π. Χατζηδάκη που αγκάλιασε το συνέδριο και έδωσε εντολή για την δωρεά είσοδο των συνέδρων στους αρχαιολογικούς χώρους.

Δημοσιογραφικά μας κάλυψε ο κος Γεράσιμος Κοσμάτος (εφημερίδα Σαμιακό Βήμα), καθώς και η σεναριογράφος και ζωγράφος κ. Λουίζα Χατζηδάκι που ανέβασε και σχετικές φωτογραφίες στον ιστότοπο του Σαμιακού Λόγου. Και όχι μόνο! Στόλισε το συνεδριακό χώρο στο κτήριο Προβατάρη με τους πίνακες της - επνευσμένα αριστουργήματα από Σάμο, Αιγαίο, και Ελλάδα. Η κ. Αγγέλα Μυλωνά ολοκλήρωσε το στολισμό με κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου. Ευχαριστούμε τον Κοσμήτορα της Σχολής καθηγητή κ. Ευστρ. Πρασίδη καθώς και τον Πρύτανη μας καθ. Στέφ. Γκρίτζαλη που συνένεσαν στην παραχώρηση του συνεδριακού χώρου για αυτόν τον σκοπό. Ο φοιτητής μας κ. Δημήτριος Θάνος μας βοήθησε εθελοντικά στη διαδικασία των εγγραφών των συνέδρων.

Άφησα τελευταία (και καλύτερη) τη γραμματέα του Τμήματος Μαθηματικών κα Νικολέτα Τσεσμελή η οποία ανέλαβε με επιτυχία την γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου, άντεξε την πίεση και το άγχος μου και συνέβαλε στην εξεύρεση χρηματικών και υλικών πόρων όταν τα πράγματα φαινόταν να οδηγούν σε αδιέξοδο. Όλους τους παραπάνω φορείς και όλους τους συναδέλφους και υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου, τους σπόνσορές μας, τα ξενοδοχεία Ανέμα, Αιγαίο, Αμάντα, Hesperia και Samaina Inn που φιλοξένησαν τους συνέδρους καθώς και όλους τους υπόλοιπους φίλους και υποστηριχτές που βοήθησαν για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου τους ευχαριστούμε θερμά. Οι φιλοξενούμενοι μας έφυγαν για τις πατρίδες τους με τις ωραιότερες αναμνήσεις από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πράσινο της Σάμου και το γαλάζιο του Αιγαίου.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
"10th Panhellenic Logic Symposium" 11 Ιουνίου-15 Ιουνίου 2015, Σάμος

Χαράλαμπος Κορνάρος
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Μαθηματικών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: