Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η Τουρκία έβαλε φρένο στον Erdogan

Η έλλειψη αυτοδυναμίας θα αναγκάσει το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές

Χάνει οριστικά την αυτοδυναμία το κόμμα του τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα γεγονός που αναγκάζει τον τούρκο πρόεδρο να δεί σοβαρά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Γκρίζους Λύκους. Διαφορετικά θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και καταμετρημένο το 87% των ψήφων των 53 εκατομμυρίων τούρκων ψηφοφόρων, που δημοσιεύει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το κυβερνών κόμμα AKP του Erdogan εξασφαλίζει το 41,2% των ψήφων και περίπου 262 από τις 276 έδρες που χρειάζεται για να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.
 
Στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 49,83% και 327 έδρες.

Ακολουθούν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,8% και 128 έδρες (από 25,98% και 135 έδρες), το Εθνικιστικό Κόμμα των Γκρίζων Λύκων με 17,1% και 83 έδρες (από 13,01% και 53 έδρες) και το Φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 12,3% και 77 έδρες (από 6,6% και 35 έδρες).

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών καταδεικνύουν ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια που το κόμμα του τούρκου προέδρου δυσκολεύεται να κερδίσει την αυτοδυναμία γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές περιπέτειες τόσο τον πρόεδρο Erdogan όσο και τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu. 

Οι δύο άνδρες επικέντρωσαν την προεκλογική του εκστρατεία στο «όραμα της δημιουργίας της νέα Τουρκίας» και την οικονομική σταθερότητα μετά και τις διακυμάνσεις της τιμής της τουρκικής λίρας.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:




Νωρίτερα το bankingnews έγραψε:

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί στην Τουρκία και οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 550 βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. 

Με μεγάλη αγωνία αναμένονται το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει το νεοιδρυθέν κόμμα των Κούρδων «Δημοκρατία των Λαών» να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να ξεπεράσει το 10%.

"Ολοκληρώσαμε μια δύσκολη και απαιτητική εκστρατεία, ελπίζω το αποτέλεσμα να αποβεί για το καλό της χώρας και να συμβάλει στην εσωτερική ειρήνη και την ελευθερία στην Τουρκία.
Ελπίζω όλοι να ξυπνήσουν αύριο σε μια καινούργια ημέρα ελευθερίας και νέας ζωής», δήλωσε ο 42χρονος S. Demirtas, αφού ψήφισε πρώτος από τους άλλους αρχηγούς, σε εκλογικό κέντρο της Κων/πολης. 

Με την ολοκλήρωση μιας από τις πιο πολωμένες και βίαιες προεκλογικές εκστρατείες στην Τουρκία, ο συμπρόεδρος του νεοσύστατου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, μπορεί να γίνει ο καταλύτης για μια αλλαγή σελίδας στην Τουρκία. 

Αν το κόμμα του περάσει το εκλογικό όριο 10% των ψήφων και εισέλθει στη Βουλή ως τέταρτο κόμμα τότε, μπορεί να μειώσει τη δύναμη του πρώτου κόμματος, δηλαδή του κυβερνώντος ΑΚΡ, και να βάλλει φρένο στα σχέδια του προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρευόμενη δημοκρατία.

Όμως οι πάνω από 400.000 άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας που φυλάσσουν σήμερα πάνοπλοι και τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Davutoglou δεν θα αφήσει εύκολα την εξουσία. 

Άλλωστε, τόσο ο Davutoglou όσο και ο Erdogan θεωρούν ότι αυτές δεν είναι κανονικές βουλευτικές εκλογές αλλά, όπως ισχυρίζονται, «απόπειρα υφαρπαγής της εξουσίας» από τους πολλαπλούς εχθρούς της Τουρκίας, - τους αριστερούς, τους Εβραίους, τους Αμερικανούς, τους Κούρδους τρομοκράτες και προ παντός από τον θρησκευτικό ηγέτη Φετουλάχ Gulen. 

Χρέος τους λοιπόν να διατηρηθούν στην εξουσία πάση θυσία.
Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα και με σενάρια περί νοθείας να κυκλοφορούν ευρύτατα, οι Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σήμερα το καλύτερο για τη χώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: