Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Δύο άγνωστοι αγωνιστές της Ικαρίας


Κάμπος Ικαρίας
Ξηρός Γιάννης

Στην κατηφόρα μιας απότομης ράχης βουνού, πάνω από τη θάλασσα, με γκρεμούς δεξιά κι αριστερά, βρίσκεται καρφωμένο το χωριουδάκι της Ικαρίας Δρούτσουλας. Οι κάτοικοί του καλλιεργητές των μικρών κτημάτων τους και κτηνοτρόφοι. Ο Δρούτσουλας είναι ένα χωριό που φρόντισε του διωκόμενους αγωνιστές του κινήματος που κατέφυγαν στα βράχια του για να γλιτώσουν από τον χωροφύλακα και τον παρακρατικό.

Εδώ σε αυτό το χωριό, ανάμεσα σε βράχια πυκνά κρύβονταν ο αγωνιστής του ΕΑΜ Ικαρίας και του ΚΚΕ, Γιάννης Ξηρός το 1946. Πολέμησε τον κατακτητή και για την προσφορά του αυτή, το κεφάλι του επικυρήχθηκε για 200.000 δραχμές. Ο Γιάννης Ξηρός παρέμενε συχνά για 1-2 βράδια στον Δρούτσουλα για να τακτοποιεί τις οργανωτικές δουλειές που του έχουν ανατεθεί.

Ένα βράδυ ένα απόσπασμα Χωροφυλακής έχει κυκλώσει τον Δρούτσουλα. Ο Γιάννης Ξηρός βρίσκεται κρυμμένος μέσα στα βράχια τελείως άοπλος και περικυκλωμένος. Ο κλοιός σφίγγει γύρω του. Ο Ξηρός προσπαθεί να κινηθεί αθόρυβα και γρήγορα και να φύγει τρέχοντας προς τα ψηλότερα σημεία μέσα από τα χωράφια. Οι χωροφύλακες τον εντοπίζουν και ξεκινούν ένα μπαράζ καταιγιστικών πυρών. Ο Γιάννης Ξηρός χτυπιέται από δεκάδες σφαίρες και πέφτει. Τον βρίσκουν πεσμένο με τα χέρια μπροστά.

Το περιστατικό αυτό παρουσιάστηκε ως "σκληρή μάχη" με "συμμορίτες" από τον αστικό τύπο.


Πίτακας Νίκος

Ο αγωνιστής του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Νίκος Πίτακας υπήρξε μέλος του ΚΚΕ Ικαρίας και μέλος του τοπικού ΕΑΜ κατά τα χρόνια της Κατοχής. Εργάτης στο επάγγελμα κατάγονταν από το χωριό Κάμπος και εργάζονταν μεροκαματιάρης σε όποιο έργο μπορούσε να βρει στο νησί. Κατά το 1945 αναγκάστηκε να βγει στο βουνό διωκόμενος ως "συμμορίτης" από δεξιό κράτος και παρακράτος.

Ο Νίκος Πίτακας αναγκάζονταν να εργάζεται παράλληλα, ζώντας τη ζωή του διωκόμενοι αγωνιστή για να συντηρήσει το σπίτι του που δεν είχε άλλους πόρους από την εργασία του ιδίου. Έτσι ο Νίκος εργάζεται σε απόμακρα σημεία του νησιού αφήνοντας πίσω το όπλο και φορώντας τα ρούχα του εργάτη. Την άνοιξη του 1946 εργάζονταν σε μια ασβεστοκάμινο στην περιοχή του χωριού του.

Μια μέρα είτε μετά από καταγγελία, είτε τυχαία, ένα απόσπασμα χωροφυλάκων κυκλώνει την ασβεστοκάμινο και ακινητοποιεί τους εργάτες. Συλλαμβάνουν τον Πίτακα και χωρίς να τον περάσουν από δίκη ή να τον μεταφέρουν καν σε κάποιο σταθμό διοίκησης, τον εκτελούν λίγα μέτρα πιο πέρα με μια ριπή αυτόματου.

Και αυτό το περιστατικό παρουσιάστηκε ως "σκληρή μάχη" με "ληστοσυμμορίτες" από τον αστικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: