Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός στη Σάμο...!


Τη Σάμο επισκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του, κ. Ανδρέα Παλαμάρη. Σκοπός της επίσκεψης του να εορτάσει την Αγία Δωρεά του Κυρίου με την εκεί ενοριακή κοινότητα.

Το Σάββατο βράδυ τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγία Δωρεάς και ο Σεβασμιότατος μετά το σύντομο ανάγνωσμα απευθύνθηκε στους παρόντες πιστούς και εξήγησε τη σημασία που έχει για την Εκκλησία η Αγία Δωρεά του Κυρίου. Μια δωρεά για την οποία ήδη ο Θεός προετοίμασε το λαό του από την Παλαιά Διαθήκη και με συγκεκριμένες εικόνες.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Δωρεάς τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ Σάμο.

Ο Ναός, χάρη στη συνεχή φροντίδα του βοηθού του εφημερίου, κ. Μάριου Φώσκολου, είχε πάρει μορφή γιορταστική και ήταν πάρα πολύ ωραία στολισμένος.

Ο διορισμός του κ. Μάριου Φώσκολου δίνει μία νέα δυναμική στην ενοριακή κοινότητα της Σάμου και διαπιστώνονται συνεχείς προσπάθειες για την συνεχή ανανέωση της ενορίας μας στη Σάμο.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού η Θεία Λειτουργία τελείται τουλάχιστο κάθε δεκαπέντε ημέρες ενώ εντός της εβδομάδας τελούνται άλλες ιεροτελεστίες στις οποίες προϊσταται ο λαϊκός λειτουργός, στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος μας έχει δώσει το δικαίωμα να μεταδίδει την Αγία Κοινωνία κάθε φορά που τελεί την Ακολουθία του Λόγου.

Η ενοριακή κοινότητα της Σάμου έχει δεχθεί θετικά αυτόν τον διορισμό και κάνει ότι είναι δυνατόν για να συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες του, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που παρατηρείται μία αισθητή μείωση του εκκλησιασμού λόγω των εργασιών που παρατείνονται μέχρι και την Κυριακή.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στην Εκκλησία είπε:

Ο Ιησούς βρίσκεται ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος. Το δέχεται, του μιλά, το φροντίζει, του δείχνει ευσπλαχνία. Και το πλήθος τον ακολουθεί, τον ακούει, γιατί μιλά με ένα διαφορετικό τρόπο, από εκείνο που χρησιμοποιούν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι. Ο Ιησούς μιλά με την εξουσία εκείνου που τον χαρακτηρίζει η συνέχεια και συνέπεια λόγων και έργων. Μιλά και προσφέρει ελπίδα, αυτήν που έρχεται από το Θεό Πατέρα του οποίου ο ίδιος ο Ιησούς είναι η αποκάλυψη.

Όμως πλησίασε το βράδυ και οι μαθητές του Ιησού σκέπτονται για τη φυσική τροφή αυτού του λαού. «άφησέ τους, του λένε, να πάνε και να αγοράσουν τρόφιμα στα γειτονικά χωριά». Και τότε ο Ιησούς του λέει: «Δώστε τους εσείς να φάνε!».

Κι’ εμείς οι χριστιανοί συχνά έχουμε παρόμοιες συμπεριφορές! Εύκολα απολύουμε τους πεινασμένους που στερούνται τη φυσική ή και πνευματική τροφή τους, με την γνωστή ευχή: Πηγαίνετε και ο Θεός να σας έχει καλά! Σου εύχομαι «καλή τύχη, να είσαι καλά». Πως όμως είναι δυνατόν να χορτάσουμε ένα τόσο μεγάλο πλήθος; Ο Ιησούς μας έδειξε τον τρόπο. Συνεργάζεται με τους μαθητές του. Παίρνει τους λίγους άρτους που διαθέτουν, υψώνει τα μάτια του στον ουρανό, απαγγέλει την προσευχή της ευχαριστίας, τζει τους λίγους άρτους και τους επιστρέφει πολλαπλασιασμένους στους μαθητές του για να εμαχίτους μοιράσουν στο πεινασμένο πλήθος της ερήμου. Είναι η στιγμή της συνεργασίας, της βαθιάς κοινωνίας, του θαύματος και του Μυστηρίου: Το λίγο που διαθέτουμε, η παντοδυναμία του Θεού το πολλαπλασιάζει και επαρκεί για όλους. «Και όλοι χόρτασαν», μας υπενθύμισε ο Ευαγγελιστής. (Λουκ. 9,17).

Ο Ιησούς απευθύνεται σήμερα και σε όλους τους εδώ συναγμένους μαθητές του και μας επαναλαμβάνει: «δώστε τους εσείς να φάνε»! Ποιοι είναι όμως αυτοί στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε να φάνε; Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν να φάνε! Χωρίς καμία διάκριση.

Κι’ εμείς, αδελφοί μου και αδελφές μου, ως άτομα και ως θεσμοί, ας βάζουμε στα χέρια του Χριστού και στη διάθεση του αδελφού το λίγο που διαθέτουμε και ο Κύριος σίγουρα θα το πολλαπλασιάσει. Ας αγκαλιάσουμε κάθε κοινωνική προσφορά και έργο και χωρίς να αναζητούμε και να συζητούμε σε ποιόν ανήκει η πρωτοβουλία και η πατρότητα των καλών έργων, ας προσθέτουμε και το δικό μας «λίγο» και τότε όλα τα «λίγο» για γίνουν «πολύ» και θα φθάσει να χορτάσει όλο το πλήθος. Για να γίνουν όλα αυτά οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι με το Χριστό και μεταξύ μας. 

Ας προσπερνούμε λοιπόν τις άκαρδες σειρήνες του μίσους και του φανατισμού και ας πλησιάζουμε τον Θείο Διδάσκαλο που μας επαναλαμβάνει: «σας δίνω νέα εντολή να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως εγώ σας αγάπησα, από αυτό θα γνωρίσουν ότι είστε μαθητές μου, αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο». Όταν αγαπούμε ειλικρινά το Χριστό και μεταξύ μας αγαπιόμαστε, τότε μαζί Του θα κάνουμε θαύματα, όπως αυτό που ακούσαμε σήμερα, που είναι το σύμβολο της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου. Αμήν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο βοηθός του εφημερίου έλαβε το λόγο και απευθυνόμενος στους παρόντες είπε:

Σεβασμιότατε, η παρουσία σας εδώ, μας γεμίζει με χαρά. Η μικρή ενορία της Σάμου θέλει να σας ευχαριστήσει για την εδώ παρουσία σας, αλλά και για την αέναη και συνεχή υποστήριξη σας.

Σε μια μεγάλη γιορτή για την εκκλησία μας, αυτή της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είστε παρών εδώ, για να μας εμψυχώσετε με το λόγο σας αλλά και με την παρουσία σας.

Επ’ ευκαιρίας αυτής θα ήθελα προσωπικά να σας ευχαριστήσω τόσο εσάς, όσο και τον εφημέριό μας π. Ριχάρδο για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου αλλά και για την ευκαιρία που μου δίνεται να υπηρετήσω το Κύριο από αυτό το πόστο.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους ενορίτες μου και λέω ενορίτες μου, γιατί την αισθάνομαι ενορία μου καθώς υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί από το 1998, για την αγάπη που μου δείχνουν αλλά και για την συμμετοχή τους στις τελετές.

Θέλω να ευχαριστήσω και το φίλο της ενορίας, τον κ. Ανδρέα Παλαμάρη ο οποίος είναι πάντα στις επάλξεις.

Δεν θέλω να πω πολλά για να μην κουράσω.

Επ’ ευκαιρίας της παρουσίας σας εδώ και με αφορμή την επέτειο σας από την Αρχιερατική χειροτονία σας, θέλουμε να σας δώσουμε ένα συμβολικό δώρο.

Μια ανθοδέσμη, από Λευκά και κόκκινα λουλούδια, κρίνους και Χρυσάνθεμα.

Το λευκό συμβολίζει την ελπίδα και την αγνότητα, το κόκκινο συμβολίζει την θερμή αγάπη και την ενότητα.
Το κρίνο συμβολίζει την καρποφορία και την αναγέννηση, τα κρίνα είναι τα πρώτα άνθη της άνοιξης, τα οποία υποδηλώνουν το νέο ξεκίνημα, την αρχή μια νέα προσπάθειας.

Τα χρυσάνθεμα που ως λέξη προέρχεται από το πρόθεμα «χρυς» που σημαίνει χρυσό και το «ανθέμιο που σημαίνει λουλούδι, συμβολίζουν την αισιοδοξία και την χαρά.

Ένα δώρο λοιπόν με πολλούς συμβολισμούς.

Είμαστε χαρούμενοι που σας έχουμε κοντά μας, αισιόδοξοι για το νέο ξεκίνημα που γίνεται στην ενορία μας. Για την αρχή της νέας προσπάθειας πιστεύουμε ότι με τις ικεσίες της Παναγίας, Προστάτιδας της ενορίας , θα καρποφορήσει ως ένα άνθος.

Τέλος συμβολίζει την αγνή και θερμή αγάπη που έχουμε προς το πρόσωπό σας .

Ενωμένοι λοιπόν όλοι μαζί, προσευχόμαστε για σας και για την ενδυνάμωση της ενορίας μας. Σας ευχόμαστε από καρδιάς, Χρόνια πολλά, Υγιεινά και πολύκαρπα, να είστε για πολλά- πολλά χρόνια κοντά μας, ώστε μαζί ενωμένοι να εργαζόμαστε για την αναγέννηση της ενορίας της Σάμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Φώσκολο για τις ενθερμές ευχές και τα όμορφα και συμβολικκά λουλούδια που του προσφερθηκαν από την μικρή Ευαγγελία, και δήλωσε ΄’ότι τα λουλούδια τα ζωντανά που αυτή τη στιγμή στολίζουν τις θεσεις του ναού είναι τα πιο όμρφα και τα πιο μυροδότα, γι’΄αυτά αγωνιζοαμστε και χαιρόμστε που νέες δυναμεις προστίθενται στην προσπάθεια μια ωριμότερη και ενεργότερη ενοριακή κοινότητυα στο νησί της Σάμου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία η ενοριακή κοινότητα συνάχτηκε στην ενοριακή αίθουσα και συνεάρη τον Αρχιεπισκοπο για τα 23 χρόνια αρχιερατικης υπηρεσίας Ευχάριστη η παρουσία και του Δημάρχου Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: