Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

104η Επέτειος της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα


Εκατόν τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Σαμίων, ανακήρυξε την ένωση του Νησιού με την Ελλάδα.

Πολιτικός που αναδείχθηκε από την Ιστορία ως ένας από τους πλέον εξέχοντες του 20ου αιώνα εξαιτίας της μετριοπάθειας, της προσήλωσής του στη δημοκρατία και της αγόγγυστης προσπάθειάς του για πολιτική συνένωση με στόχο την εθνική ενότητα, ο Σοφούλης εξέπεμψε με το έργο και το βίο του ένα μήνυμα που, ίσως ποτέ άλλοτε σ’ όλο αυτό το μακρό διάστημα να μην είναι τόσο επίκαιρο, όσο σήμερα.

Η Ελλάδα, και πολύ περισσότερο η Σάμος, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος με τις παγκόσμιες διαστάσεις, αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις, σε πολλά επίπεδα.

Σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και εθνικό και πολιτιστικό, ακόμη και σε επίπεδο αξιών η Ελλάδα δοκιμάζεται στις μέρες μας έντονα, σχεδόν βάναυσα. Και για να βγει αλώβητη από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αυτό που έχει κυρίως ανάγκη είναι η εθνική συμφιλίωση. Η κοινή προσπάθεια, πέρα από προσωπικές ιδιοτέλειες, πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά

Η Ελλάδα ζει ένα πολύ δύσκολο παρόν. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά. Στο πέρασμα των αιώνων, με τρανό το παράδειγμα των ταραγμένων χρόνων της εποχής Σοφούλη, βρέθηκε πολλές φορές σε ανάλογη θέση. Όποτε στάθηκε απέναντι στις θύελλες ενωμένη και με το βλέμμα στο αύριο, τα κατάφερε. Όποτε μπήκε στη μάχη διασπασμένη και με διχόνοια, υπέφερε.

Χάρη στο πείσμα και την αδάμαστη θέληση οραματιστών όπως ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, η Σάμος πρόσθεσε πριν από 104 στον εθνικό κορμό της χώρας όχι μόνο τη γη και τους ανθρώπους της, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Σήμερα, η ακριτική Σάμος, ενάμιση χιλιόμετρο από τα τουρκικά παράλια, με κάπου 2.500 ψυχές επάνω της να στοιβάζονται σ’ ένα χώρο προορισμένο για 750 και βαριά τραυματισμένη οικονομικά από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, είναι από τα μέρη της Ελλάδας που δοκιμάζεται σκληρότατα.

Ο Δήμαρχος Σάμου
Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: