Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Σάμος: "Εικαστικό Δρώμενο στα Καμμένα"


Τέλη Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε η εικαστική παρέμβαση του εικαστικού Χρίστου Κουτσουρά στην πληγήσα, από την τελευταία φωτιά, περιοχή Μεσόκαμπου Σάμου.

Η εικαστική παρέμβαση σε “Καμμένα” είναι ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του καλλιτέχνη την περίοδο της πρώτης μαγάλης φωτιάς του '90, καθώς δούλευε έκθεση ζωγραφικής του με ομόνυμο τίτλο, που παρουσιάστηκε στην Κολωνία της Γερμανίας και συγκίνησε βαθιά το κοινό της.

Αυτή τη φορά, βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με τις φλόγες της καλοκαιρινής μας πυρκαγιάς. Αντικρίζοντας τη θλιμμένη εικόνα της επόμενης ημέρας, ο Χ. Κουτσουράς, ένιωσε την ανάγκη να αφυπνήσει συνειδήσεις μέσω της τέχνης, να τονίσει το γεγονός, μεγενθύνοντας αυτό και την επίδρασή του στον άνθρωπο.

Ξεκίνησε, λοιπόν, τη φυσικά επίπονη διαδικασία της επικάλυψης και αισθητικής αλλαγής των καμμένων κορμών, με ασβέστη: φυσικό υλικό που επιρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και την πάροδο του χρόνου, παραμένοντας ενεργό στοιχείο του χώρου.

Επιδρόντας πάνω του η βροχή, ο αέρας, η υγρασία, ο χρόνος, η φύση, γίνεται ένα με αυτή, ακολουθόντας τις μεταβολές της.

Η δημιουργία, με αυτό τον τρόπο, ενός ζωντανού ζωγραφικού πίνακα μέσα στη φύση, τονίζει το μέγεθος της καταστροφής με ένα αισθητικά πρωτότυπο και ενδιαφέροντα τρόπο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του παρατηρητή, στη δημιουργία σηνείδησης απέναντι στη φύση, στον άνθρωπο, σε κάθε μορφή ζωής.

Τοποθεσία: Δασική έκταση πάνω από εκκλησάκι Αγ.Παντελεήμονος – απέναντι επιχείρησης τσιμέντων, γέφυρα Μεσόκαμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: