Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ έχει ήδη μελετήσει το κείμενο κι αναζητεί τους χορηγούς για μια θεατρική παραγωγή με παγκόσμια απήχηση.
Την θεατρική διασκευή της Ιλιάδας του Ομήρου, με στόχο να προβάλλει την Ελλάδα παγκόσμια, ετοιμάζει ο Δήμος Αβδελιώδης. Έχει ήδη μελετήσει το κείμενο, έχει σχεδιάσει τον κορμό, αλλά περιμένει να εξασφαλίσει τον κινητήριο μοχλό για να αρχίσει να οργανώνει την παραγωγή.
Έχει καταθέσει προτάσεις και περιμένει τις χορηγίες που θα του επιτρέψουν να ξεκινήσει, αλλά και να πληρώνει τους ηθοποιούς ακόμη και για τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσουν στη διδασκαλία απόδοσης του κειμένου.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παραγωγή με 12 ηθοποιούς και σχεδιάζεται να είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο με πάρα πολλές ώρες διδασκαλίας από τον ίδιο, που πρέπει να μάθει να απαγγέλλει και ταυτόχρονα να διδάσκει τους ηθοποιούς πως θα ειπωθεί το αρχαίο κείμενο.
Θα είναι ένα έργο για όλο τον κόσμο, με παγκόσμια στόχευση προβολής, ένα παγκόσμιο γεγονός.
Διδασκαλία
Ο χρόνος διδασκαλίας των ηθοποιών μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από ένα έτος. Στο Σωκράτη έκανε δύο χρόνια να μάθει στους ηθοποιούς να απαγγέλλουν το κείμενο.
«Για να μπορέσουμε να έχουμε πληρότητα ερμηνείας και απόδοσης, θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο από ένα χρόνο. Η Ομηρική γλώσσα για πρώτη φορά θα ακουστεί όπως λεγόταν από τον Όμηρο, με την αίσθηση ότι είναι η μητέρα γλώσσα των Ελλήνων. Είναι γεγονός για τον παγκόσμιο πολιτισμό, γιατί με τα έργα του Ομήρου ιδρύεται και καταγράφεται για πρώτη φορά η αφηγηματική τέχνη. Για πρώτη φορά ο έντεχνος λόγος κατατίθεται από τον Όμηρο, που μας έχει αποδώσει γραπτά την έννοια της τέχνης. Ακόμη και το στυλ σεναρίων που γράφονται σήμερα πηγάζει μέσα από τον τρόπο παρουσίασης της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, δεν υπάρχει κάτι καινούριο».
Αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει την παρουσίαση του από τη Χίο, από τον τόπο του, που δεν είναι άλλος από το Ομήρειο, αν ανέβει σε κλειστό χώρο.
Τα αθάνατα χωριά
Ο Δήμος είναι και δηλώνει λάτρης της Χίου, γι’ αυτό πάντα όταν μιλάει για το γενέθλιο τόπο του παρασύρεται και αφήνει τον εαυτό του να εκφραστεί με αγάπη.
Χαρακτηρίζει αθάνατα τα χωριά της περιοχής που γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της πρώτης νιότης του.
«Έχω πάντα μια φωτογραφία στο τηλέφωνο μου και βλέπω τις Διδύμες από ψηλά. Η ρίζα, το γονίδιο, η αγάπη. Οι πρώτες εικόνες, τα βιώματα, οι μνήμες, οι αναμνήσεις. Από εκεί βγήκαμε, αυτή είναι η πραγματική μας μήτρα. Οι πρώτες εικόνες που είδαμε, οι πρώτες φωνές που ακούσαμε δίπλα μας.
Αυτή είναι η πραγματική κουλτούρα που δεν ξεχνιέται ποτέ, οι πρώτες ηχητικές και οπτικές εντυπώσεις. Αυτή είναι η πιο δυναμική καταγραφή που γίνεται μέσα στον άνθρωπο». Τι άλλο να προσθέσουμε εμείς…
http://www.politischios.gr
http://www.politischios.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου