Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Σάμος: Επιτυχία στην ημερίδα “Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια"






Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σάμου, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου.

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, με την υποστήριξη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κατοίκων, επαγγελματιών υγείας της περιοχής και εκπρόσωποι από το Λιμενικό Σώμα και το Σώμα Στρατού Ξηράς. Τη συζήτηση συντόνισαν η κ. Γραμματική Τριτσινιώτου, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας Δήμου Σάμου και ο κ. Δημήτριος Μαυρατζώτης, Γαστρεντερολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σάμου. Στο βήμα κλήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αμυρσώνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σάμου. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αναστάσιος Καλατζής και Χριστόδουλος Σεβαστάκης, ο κ. Κυριάκος Πατσίδης, Πρόεδρος Σαμιακής Αρωγής Δήμου Σάμου, η κ. Άννη Ανδρεάδου, Πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ, καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Δήμου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημαντική συμμετοχή του Δήμου Σάμου, μέλους του Δικτύου μας, στην Πανελλαδική μας Εκστρατεία. Για τέταρτη συνεχή χρονιά εξειδικευμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι διατρέχουν όλη την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας με τον πιο έγκυρο τρόπο, για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αλλά και να προστατεύουν την υγεία τους με όλα τα εγκεκριμένα για τους ενήλικες εμβόλια. Θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια προς όφελος των πολιτών σε κάθε σημείο της χώρας μας».

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κ. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ. Η κ. Κανελλακοπούλου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

Ακόμη, παρατέθηκαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Επισημάνθηκε δε, ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας αν ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε το τέλος των αντιβιοτικών εφόσον δεν φαίνεται ότι θα κυκλοφορήσουν νέα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.

Στο τέλος, αναπτύχθηκε το θέμα της πρόληψης των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (το Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού τους.


Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: