Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Η απιστία εξηγείται…βιοχημικά!


Το θέμα της απιστίας απασχολεί έντονα τους ανθρώπους από τα χρόνια του Ομήρου έως σήμερα. Η ωραία Ελένη και η Κλυταιμνήστρα έχουν τη φήμη των άπιστων γυναικών σε αντίθεση με την Πηνελόπη η οποία είκοσι ολόκληρα χρόνια περίμενε τον Οδυσσέα. Ούτε και οι θεοί δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τις ορμές τους! 

Ο Δίας απάτησε την Ήρα αμέτρητες φορές ενώ η κρυφός δεσμός της Αφροδίτης με τον Άρη έκανε τον Ήφαιστο, το σύζυγο της Αφροδίτης, να επιζητά εκδίκηση. Κατασκεύασε ένα αραχνούφαντο αλυσσιδωτό δίχτυ, το άπλωσε στο συζυγικό κρεβάτι και έφυγε για ταξίδι. Δεν πρόλαβε να ξεμυτίσει από το σπίτι και ο Άρης έτρεξε στην αγκαλιά της αγαπημένης του. Παραδομένοι στην ερωτική τους μέθη τυλίχτηκαν στο αδιαφανές δίχτυ και ο Ήφαιστος τους αιφνιδίασε φωνάζοντας τους υπόλοιπους θεούς ώστε να είναι μάρτυρες στη μοιχεία που διαπράχτηκε.

Ανάλογα πράγματα συμβαίνουν και στο ζωικό βασίλειο. Για παράδειγμα, ένας κόκκορας μπορεί να ζευγαρώσει ακόμη και με δέκα διαφορετικές κότες σε μία μέρα. Στο άλλο άκρο βρίσκεται ένα είδος πουλιών, που λέγονται φαλαρόποδες και το αρσενικό είναι εκείνο που κλωσά τα αυγά και μεγαλώνει τα μικρά. 

Το θηλυκό μετά τη γονιμοποίηση εναποθέτει τα αυγά στη φωλιά, την εγκαταλείπει και πάει στη φωλιά ενός άλλου αρσενικού για να το γονιμοποιήσει. Δε λείπουν βέβαια από τη φύση και τα μονογαμικά είδη, όπως τα άλμπατρος. Αυτά τα πουλιά, και τα αρσενικά και τα θηλυκά, αναζητούν την ποιότητα και όχι την ποσότητα, μοιράζονται τη φροντίδα και τις ευθύνες του μεγαλώματος των μικρών τους για πολλούς μήνες.


Όσον αφορά στους ανθρώπους υπάρχουν γυναίκες πιστές, άνδρες άπιστοι αλλά και το αντίστροφο. Αν και τα προηγούμενα χρόνια οι έρευνες έδειχναν ότι τα ποσοστά των εξωσυζυγικών σχέσεων ήταν μεγαλύτερα στους άντρες, σήμερα είναι βέβαιο ότι τα ποσοστά είναι υψηλά τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Οι άντρες αναζητούν το ευκαιριακό σεξ με διαφορετικές γυναίκες γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να διαιωνίσουν τα γονίδιά τους, όπως αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες. Τον ίδιο σκοπό όμως έχουν και οι γυναίκες, με τη διαφορά ότι είναι πιο επιλεκτικές αφού υποσυνείδητα αναζητούν τα «καλά γονίδια».


 Έτσι, αν μια γυναίκα είναι παντρεμένη με έναν σύντροφο με μέτριες κοινωνικές δεξιότητες θα αναζητήσει έναν πιο πλούσιο, ισχυρό και καταξιωμένο εραστή ο οποίος θα εξασφαλίσει καλύτερη μοίρα σ’ αυτή και στα παιδιά της. Αντίθετα, αν είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο και ισχυρό άντρα γιατί να μη θέλει έναν ελκυστικό, νεότερο και πνευματώδη εραστή που θα της προμήθευε άριστα γονίδια;


Εκτός από τις παραπάνω υποσυνείδητες ενορμήσεις οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απιστία οφείλεται και σε μια ορμόνη, τη βαζοπρεσίνη. Έχουν γίνει πολύ ενδιαφέροντα πειράματα με τους αρουραίους του αγρού που είναι μονογαμικοί και τους αρουραίους του βουνού που ενδιαφέρονται μόνο για σεξ της μιας νύχτας. Εάν στους βουνίσιους αρουραίους γίνει μια ένεση και ενσωματωθεί το γονίδιο που παράγει υποδοχείς βαζοπρεσίνης από αρουραίοι...Δον Ζουάν γίνονται αφοσιωμένοι σύντροφοι που δεν παραστρατούν όποιος κι αν είναι ο πειρασμός.

Στο ανθρώπινο είδος βέβαια οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την...άτακτη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, την επόμενη φορά, πριν κατηγορήσετε κάποιον για απιστία σκεφτείτε ότι μπορεί να φταίνε τα γονίδιά του και η έλλειψη βαζοπρεσίνης. Είναι σίγουρο ότι αν αυτή η ουσία κάποτε κυκλοφορούσε στο εμπόριο πολλοί είναι εκείνοι που θα πλήρωναν όσο όσο για να κάνουν πιο «φρόνιμο» το ταίρι τους!


Απόσπασμα από το βιβλίο μου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"


Χαρά Ζήκα, Η_Αλχημεία_του_έρωτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: