Για πρώτη φορά από την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων στη Συρία, η Τουρκία σε επίσημο επίπεδο και δια χειλέων του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διατύπωσε την πρόθεσή της να εισβάλει στην Συρία με την πρόφαση δημιουργίας ζώνης προσφύγων σε συριακό έδαφος.
Αυτό θα γίνει δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου μόλις ο αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο αριθμό, θέτοντας και πλαφόν στον αριθμό αυτό στις 100.000 προσφύγων.
Μόλις το φράγμα αυτό ξεπεραστεί κατά έστω ένα πρόσφυγα η Τουρκία θα θέσει σε λειτουργία την πολεμική της μηχανή ειβάλλοντας πρακτικά στο έδαφος της Συρίας για τη δημιουργία της «ζώνης προστασίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νταβούτογλου.
Ο ίδιος δικαιολόγησε την απόφαση αυτή με το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση σκηνών για τους πρόσφυγες καθώς ο αριθμός τους τάχα θεωρείται περιορισμένος!
Για την ώρα, οι Σύροι πρόσφυγες στη Τουρκία εκτιμώνται στους 70.000, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τουρκικές εκτιμήσεις χωρίς κανείς βέβαια να είναι σε θέση να εξακριβώσει το συγκεκριμένο νούμερο. Θεωρείται σίγουρο ότι σε διάστημα δύο ή τριών μηνών η Τουρκία θα επανέλθει στο θέμα λέγοντας αίφνης ότι ο αριθμός των προσφύγων στο έδαφός της έχει ξεπεράσει τους 100.000 πρόσφυγες αξιοποιώντας ουσιαστικά την αφορμή –που η ίδια έχει δημιουργήσει- για να εισβάλλει στη Συρία με την πρόφαση της δήθεν προστασίας των προσφύγων που όμως δε θα είναι ουσιαστικά πρόσφυγες καθώς θα βρίσκονται στο έδαφος της ίδιας τους της χώρας!
Πρόκειται για τη γνωστή τουρκική πρακτική της «παράλογης διπλωματίας» της Τουρκίας η οποία εκμεταλλευόμενη την αστάθεια στην περιοχή της επιχειρεί να εγκαθιδρύσει το δικό της status-quo.
Βέβαια το θέμα δεν είναι τόσο ο Νταβούτογλου και οι τουρκικές επιδιώξεις στην περιοχή όσο η πρακτικές στις οποίες καταφεύγει η Τουρκία στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων.
Δηλαδή τι θα έλεγε ο Νταβούτογλου εάν η Ελλάδα και επικαλούμενη την ωμή παραβίαση των δικών της συνόρων - που δεν είναι πλασματική αλλά απολύτως πραγματική- από εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που προωθούνται στη χώρα σε μια άτυπη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και τον τουρκικό Στρατό, προχωρούσε σε μια αντίστοιχη κίνηση στην Ανατ. Θράκη;
Τι θα έλεγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εάν ο ελληνικός Στρατός προέλαυνε στην Ανατ. Θράκη δημιουργώντας δική του ζώνη προστασίας των προσφύγων καθώς ο αριθμός των λαθρομεταναστών έχει ξεπεράσει τη δυναμική των κέντρων φιλοξενίας; Έτσι επιθυμεί η Τουρκία την λύση τών προβλημάτων;
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία
Στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία ο τουρκικός Στρατός διατηρεί σημαντικές δυνάμεις υπό την διοίκηση της 2ης Στρατιάς η οποία εδρεύει στην Μαλάτεια. Πιο συγκεκριμένα υπό την διοίκηση της 2ης Στρατιάς βρίσκονται το VI Σώμα Στρατού το οποίο εδρεύει στα Adana το VIΙ Σώμα Στρατού το οποίο εδρεύει στο Diyarbakır ενώ εφεδρική δύναμη της 2ης Στρατιάς είναι το IV Σώμα Στρατού με έδρα την Άγκυρα.
Υπό την διοίκηση του VI Σώματος Στρατού είναι η 5η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με έδρα το Gaziantep, η 39η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα ΤΗΝ Αλεξανδρέττα, και το 106ο Σύνταγμα Πυροβολικού με έδρα την Islahiye. Υπό την διοίκηση του VIΙ Σώματος Στρατού είναι η 3η Μεραρχία Πεζικού με έδρα τηνYüksekova.
Η 34η Ταξιαρχία Συνόρων με έδρα το Şemdinli, η 16η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα την Şanlıurfa, η 70η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα το Mardin, η 172η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με έδρα την Silopi, η 2η Μηχανοποίητη Ταξιαρχία με έδρα το Lice, η 6η Μηχανοποίητη Ταξιαρχία με έδρα το Akçay, η 3η Ταξιαρχία Καταδρομέων με έδρα την Siirt, το 107ο Σύνταγμα Πυροβολικού με έδρα το Siverek και την Ταξιαρχία Ορεινών Καταδρομέων στο Hakkari.
defencenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου