Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ο κ. Νώντας Βαλεοντής παρουσίασε το νέο του βιβλίο

Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Καρλοβάσου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Νώντα Βαλεοντή «Εν Καρλοβασίων 1978-1998» που μιλά για την 20ετία που άλλαξε την πορεία του Καρλοβάσου καθώς ήταν η περίοδος που γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη μετά από την περίοδο της μεταπολίτευσης όπου ένα αστικό κέντρο κινδύνευε να μετατραπεί σε χωριό. Συντονίστρια της βραδιάς ήταν η φιλόλογος Ευτυχία Κυπραίου η οποία είχε την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου. Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Μανόλης Βαρβούνης και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Σοφούλης .

Ο κ. Βαρβούνης αναφερόμενος στον τρόπο γραφής του βιβλίου είπε ότι είναι δημοσιογραφικός αλλά και αμερόληπτος κάτι που το καθιστά ως αντικειμενική πηγή για τον ιστορικό του μέλλοντος. Ο κ Σοφούλης αναφέρθηκε σε δύο γεγονότα από τα πολλά που καταγράφονται στο βιβλίο. Στην ίδρυση της πρώτης Σαμιώτικης ναυτιλιακής εταιρείας λαϊκής βάσης της Α.Ν.Τ.Ε.Σ.Ι η οποία όπως είπε δεν πήγε καλά γιατί δεν είχε επαγγελματία μάνατζερ για να πάρει τις σωστές αποφάσεις, αλλά και γιατί δεν στηρίχτηκε λόγω τοπικιστικών διαθέσεων από την Ανατολική Σάμο.

Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι και συγκεκριμένα στο πως κατάφερε να πείσει την τότε ηγεσία του υπουργείου να παραβλέψει τον νόμο που προέβλεπε την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, λέγοντας ότι το Καρλόβασι είχε πιο αστική κουλτούρα και ήταν η μόνη ελπίδα να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά το κλείσιμο των βυρσοδεψιών όπου κινδύνευε να μετατραπεί σε ένα μεγάλο χωριό, ενώ η ανατολική Σάμος είχε αναπτυχθεί τουριστικά.

Ο ίδιος ο συγγραφέας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι αποφάσισε να γράψει το βιβλίο το 2005 όταν κατά την εκδήλωση παρουσίασης του άλλου βιβλίου του που αναφέρονταν στην ιστορία του Δήμου Σαμίων του ζητήθηκε να γραφεί και κάτι γιατην Δυτική Σάμο.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Σάμου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο δήμαρχος κ. Στέλιος Θάνος ,ο πρόεδρος της κοινότητας Καρλοβάσου κ. Στέλιος Μακρής, ο πρώην βουλευτής κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος ως πρώτος εκλεγμένος Νομάρχης , ο πρώην βουλευτής κ. Θαλασσινός Θαλασσινός , ο κ. Νίκος Σιτζίμης επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης Πανσαμιακής Αναγέννησης, ο τελευταίος δήμαρχος Καρλοβάσου κ. Παναγιώτης Λυμπέρης και ο δημοσιογράφος Γεράσιμος Κοσμάτος. Τέλος ο λόγος δόθηκε στον πρώην δήμαρχο κ. Γιώργο Καραγιάννη που ήταν δήμαρχος επί 16 έτη και πρωταγωνίστησε στην εξέλιξη των γεγονότων της κρίσιμης 20ετίας που πραγματεύεται το εν λόγω βιβλίο. Ο κ. Καραγιάννης φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους Καρλοβασίτες για την τιμή που του έκαναν να τον εκλέξουν δήμαρχο 4 φορές με μεγάλη πλειοψηφία που κάποια φορά άγγιξε και το 58%, κατατάσσοντάς τον στην καρδιά των γεγονότων που άλλαξαν την ιστορία του Καρλοβάσου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ στο τέλος αφού μοιράστηκε σε όλους δωρεάν το βιβλίο υπήρξε πλούσιος μπουφές για τους παρευρισκομένους.
Βιολέτα Τριπόδη
radiocafe

Δεν υπάρχουν σχόλια: