Στις δράσεις Εφαρμοσμένης Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για τους νέους των νησιών του Αιγαίου, συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές του Γυμνασίου Πυθαγορείου και του Τ.Ε.Ε. Καρλοβάσου.
Αυτή την περίοδο οι δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης επικεντρώνονται στη Σάμο, όχι μόνο λόγω των ερευνητικών βάσεων του Iνστιτούτου Αρχιπέλαγος στο νησί, αλλά και δεδομένου ότι η Σάμος στηρίζει μοναδική βιοποικιλότητα σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά της Μεσογείου.
Στόχος είναι η ενημέρωση των νέων του νησιού σχετικά με την υψηλή περιβαλλοντική σημασία του βιότοπου της Αλυκής, που βρίσκεται κοντά στην παραλία της Μυκάλης, και με βιωματικές μεθόδους να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη σημασία του.
Ύστερα από την επίσκεψή τους στην Αλυκή, οι μαθητές επισκέφτηκαν την ερευνητική βάση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στο Πυθαγόρειο (Μεσόκαμπος). Οι ερευνητές του Ινστιτούτου, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου και τους τελευταίους μήνες ζουν και εργάζονται στη Σάμο, παρουσίασαν στους μαθητές τις ερευνητικές μεθόδους και τον σύγχρονο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν για την καταγραφή και τη μελέτη της βιοποικιλότητας του νησιού.
Μαθήματα έγιναν επίσης στο νέο αμφιθέατρο στο Μανιάκειο Κτήριο στο Βαθύ, το οποίο διαμορφώθηκε πρόσφατα από το Αρχιπέλαγος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η Χερσαία Ερευνητική Ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος έχει θέσει κατά το τελευταίο έτος, τον βιότοπο της Αλυκής υπό επιστημονική παρακολούθηση και σχεδόν καθημερινή επιτήρηση, που συχνά ξεκινά από το ξημέρωμα. Στόχος είναι να συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα για την ξεχωριστής σημασίας χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου, καθώς και τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά (στάθμη του νερού, αλατότητα, θερμοκρασία κλπ). Παράλληλα, στόχος είναι η καταγραφή και ο περιορισμός των ανθρωπογενών επιβαρύνσεων που υποβαθμίζουν έντονα τον σπάνιο νησιωτικό υδροβιότοπο, τα τελευταία χρόνια.
Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι οι νέοι του νησιού, οι οποίοι θα κληθούν στο μέλλον να διαχειριστούν όχι μόνο την ιδιαίτερη φυσική κληρονομιά της Σάμου, αλλά και την καταστροφή που της προκαλούν οι προηγούμενες γενιές.
my-samos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου