Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Σαμιώτικο Ούζο : Με νερό η σκέτο ;


Στο απέραντο γαλάζιο του αιγαίου και στις ομορφιές της Σάμου έρχεται να προστεθεί και το λευκό του γλυκάνισου με νερό, πάγο ή σκέτο είναι το απόλυτο συνοδευτικό του καλοκαιριού.

Η λέξη ούζο είναι μια λέξη που δεν μεταφράζεται. Αρχικά πιστεύεται ότι παρασκευάστηκε στην Αίγυπτο, απ’ όπου η απόσταξη πέρασε στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Η μεγάλη διάφορα του ούζου Σάμου από τα αλλά ίδια ποτά είναι ο τρόπος αρωματισμού και οι μοναδικές μυστικές συνταγές που αλλάζουν χέρια απο γενιά σε γενιά . Ο κάθε αποσταγματοποιός έχει το δικό του μυστικό σχετικά με το είδος και την αναλογία των αρωματικών σπορών που χρησιμοποιεί. 


Μια ακόμη σημαντική διαφορά βρίσκεται ως προς τα κλάσματα της απόσταξης που θα χρησιμοποιήσει, την εκχύλιση πριν την απόσταξη, την ταχύτητα απόσταξη και τέλος το μέγεθος του καζανιού. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν διαφορετικό το τελικό απόσταγμα.

Το ούζο με το νερό θολώνει και μας αποκαλύπτει έναν άλλο χαρακτήρα. Τα αιθέρια έλαια του γλυκάνισου, και του μάραθου, στα οποία οφείλει το ούζο το άρωμά του, είναι ευδιάλυτα στο υψηλόβαθμο σκέτο ούζο. Όμως, με το νερό ή το παγάκι ο βαθμός ελαττώνεται, τα αιθέρια έλαια γίνονται αδιάλυτα και δίνουν, το γνωστό λευκό θόλωμα που κάνει το ούζο να μοιάζει με γάλα.


Η αραίωση εκτός από το χρώμα, μεταβάλλει και το άρωμα που ελευθερώνεται και πλημμυρίζει τις αισθήσεις. Το ούζο, χάρη στα αιθέρια έλαια των σπόρων του γλυκάνισου, του άνισου και του μάραθου που περιέχει, χαρίζει στον ουρανίσκο γεύση από ανοιξιάτικη αύρα και ηλιόλουστη θάλασσα, ενώ δημιουργεί ένα ευχάριστο αίσθημα δροσιάς ικανό να απαλύνει και το πιο θερμό ελληνικό καλοκαίρι.

Στην υγειά μας!


Σαμιώτικο ούζο θα βρείτε σε όλες τις κάβες της Σάμου και ειδικότερα στις κάβες Φραντζέσκος, Γιοκαρίνης, Victor και Ζαρμπάνης όπου και πουλάνε τα δικά τους προϊόντα


http://samostimes.gr/portal2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: