Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Το ρόδι..

ΡΟΔΙ…ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ


Το ρόδι , η ΡΟΗ ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ, είναι το φρούτο της γονιμότητας και της καλοτυχίας στην Αρχαία Ελλάδα. Συμβόλιζε την καλοτυχία , αφθονία , ευημερία και γονιμότητα . Ακόμη και σήμερα το σπάμε την πρωτοχρονιά στις πόρτες για να φέρει γούρι.

Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν έμβλημα της θεάς Δήμητρας, της Περσεφόνης και της μητέρας των Θεών Ήρας, που θεωρούνταν προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και κρατούσε πάντα στο δεξί της χέρι ένα ρόδι.

Ο μύθος λέει ότι, ήταν το αγαπημένο δέντρο της θεάς Ήρας και ότι το χάρισε στην πατρίδα της, τη Σάμο, για να είναι ευλογημένη και γόνιμη.

Η βοτανική ονομασία του είναι Pynica granatum . Ευδοκιμεί σε εύφορα εδάφη και είναι πολύ αποδοτική καλλιέργεια . Οι σπόροι του ροδιού μπορεί να διατηρηθούν στην κατάψυξη, σε σακουλάκια τροφίμων και να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο.

Το ρόδι και ο χυμός του, είναι η πιο ισχυρή ασπίδα υγείας του οργανισμού. Έχει πολύ δυνατές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που χαρίζουν δύναμη και μακροζωία.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων, αυξάνει την αιματική ροή. Αντιμετωπίζει τον πυρετό, βοηθά στις πρωινές ναυτίες των εγκύων. Ακόμη στον μεταβολισμό της LDL- χοληστερόλης (καλής χοληστερίνης), περιέχει βιταμίνες A,C,E, σίδηρο, κάλιο, φυσικές ίνες, τανίνες, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες ( αντιοξειδωτικές ουσίες), που κατατάσσει το ρόδι στις σούπερ τροφές.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι 3 φορές περισσότερες από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι . Ένα ρόδι την ημέρα , καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25 % του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.

Επίσης προστατεύει από τις εγκεφαλικές βλάβες , βελτιώνει την ερωτική λειτουργία των ανδρών , επιβραδύνει τον καρκίνο του δέρματος , του μαστού , του προστάτη και βοηθάει στην πρόληψη τους.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι χυμός ρόδι την ημέρα, φαίνεται πως ενισχύει την σεξουαλική μας επιθυμία. Οι άντρες και οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι καθημερινά, παρουσιάζουν σύμφωνα με τις μελέτες, αυξημένη τεστοστερόνη. Ακόμη, ο χυμός του ροδιού μπορεί ν α βελτιώσει σημαντικά τόσο την διάθεση, όσο και την μνήμη μας.

Δεν είναι τυχαία η μεγάλη χρήση του ροδιού στην βιομηχανία της ομορφιάς.

Αναζωογονεί την επιδερμίδα , προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά που φέρνουν οι ηλιακές ακτινοβολίες. Καθαρίζει το δέρμα, λειαίνει τις ρυτίδες, κάνει απολέπιση και ενυδατώνει σε βάθος. Βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής, είναι ιδανικό για τους νέους και τους εφήβους ….όλων των ηλικιών. Αντιμετωπίζει εξαιρετικά την ξηροδερμία και τις αφυδατωμένες περιοχές .πχ.γόνατα , αγκώνες κλπ. Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα του στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, του εκζέματος , σε εγκαύματα, αλλά και στον έρπητα.

Μια άλλη χρήση του, βρίσκει εφαρμογή στις κρέμες μαλλιών, στα σαμπουάν, βοηθάει τα μαλλιά να μην φριζάρουν, να είναι δυνατά και υγιή. Επίσης, λίγο λάδι ροδιού βοηθάει και δυναμώνει τα νύχια , αντικαθιστώντας πολλά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση του βερνικιού.

Με πολλή εκτίμηση και σεβασμό, σας μεταφέρω μία συνταγή 100 χρόνων από την αγαπημένη μου γιαγιά ΑΓΛΑΪΑ στη Σάμο.

ΣΑΜΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΡΟΔΙ - ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ

1\2 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΣΠΟΡΟΥς ΡΟΔΙΟΥ.

1\2 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ.

ΤΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ 1-2 ΣΤΡΟΦΕς , ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΠΩΛ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΥΜΕ ΜΕ 2 ΣΤΑΓΟΝΕς ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕς ΠΟΣΟΤΗΤΕς ΚΑΙ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, 1-2 ΛΕΠΤΑ. ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΠΙ 4.

Καλή επιτυχία!!!






Από την Αγλαϊα Μιχαλιού
Αισθητικός- Εκπαιδευτικός

"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ'
http://manolis-vasileias.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: