Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ε.Κ.ΣΑΜΟΥ: "Χρειάζεται μαζικός αγώνας"

Στις 18/9/13 συνεδρίασε η Διοίκηση του ΕΚΣ και εκτιμά ότι :

1) Με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον έλεγχο και τον ενεργειακό πλούτο που δρομολογούνται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, με πρόσχημα την χρήση χημικών όπλων, υπάρχει ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας μας σε μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον μιας χώρας που δεν αποτελεί καμία απειλή για μας.

Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να υπάρξει δυναμική αντιιμπεριαλιστική δράση που θα βάλλει εμπόδια στην οποιαδήποτε επέμβαση και στην εμπλοκή της χώρας μας και το ΕΚΣ θα συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή.

2) Το καλοκαίρι ήταν το χειρότερο της εργασιακής ζωής για χιλιάδες εργαζόμενους των νησιών μας και ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού επισιτισμού και εμπορίου. Η μη υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) που ψήφισε η κυβέρνηση οδήγησε στην γενική σχεδόν εφαρμογή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στον κατώτερο μισθό των 586€ μικτά με αποτέλεσμα να χάνουν οι εργαζόμενοι μέχρι και πάνω από 400-500€ το μήνα. Σαν να μην έφτανε αυτό αρκετοί εργοδότες βρήκαν διάφορους παράνομους λογιστικούς και μη τρόπους ώστε να μην πληρώνουν ούτε καν αυτούς τους κουτσουρεμένους μισθούς. Η Διοίκηση του ΕΚΣ έκανε πολλές παρεμβάσεις και θα συνεχίσει να κάνει για να αποδίδονται τα νόμιμα αλλά και όλα τα δικαιώματα στους εργαζόμενους.

3) Μέσα στο εργασιακό τοπίο ζούγκλας και μεσαίωνα που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου κυριαρχούν η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η απλήρωτη δεδουλευμένη εργασία μηνών μέχρι και πάνω από χρόνο, η εργοδοτική τρομοκρατία και η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας σε άνεργους που το έχουν απόλυτη ανάγκη, η φτώχεια, η ανεργία, η ακρίβεια, τα απανωτά χαράτσια κλπ.

4) Το ΕΚΣ χαιρετίζει όλους τους κλάδους των εργαζομένων που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα τον κλάδο των καθηγητών και την μαζική συμμετοχή τους στην απεργία. Ο νόμος που θέλει να περάσει η κυβέρνηση για το σχολείο της αγοράς έχει στόχο να αποκλείσει από την μόρφωση δεκάδες χιλιάδες παιδιά, να στερήσει την γενική μόρφωση που έχουν ανάγκη όσα παιδιά ακολουθήσουν επαγγελματική σχολή προκειμένου να μπορούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο επάγγελμά τους και να ολοκληρωθούν σαν άνθρωποι, να βρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές υπό το καθεστώς των συνεχών εξετάσεων και να παίρνουν ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Θέλει τους καθηγητές με μισθούς φτώχειας, χωρίς κριτική σκέψη να «μορφώνουν» τα παιδιά μας και με τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας-απόλυσης να κρέμεται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια τους. Θέλει μαθητές και καθηγητές ολοκληρωτικά υποταγμένους στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Χρειάζεται μαζικός αγώνας για να καταργήσουμε στην πράξη το αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό αυτό έκτρωμα. Με τα τοπικά και γενικά προβλήματα να ξεχειλίζουν στο χώρο της παιδείας (α΄βάθμιας-β΄βάθμιας-γ΄βάθμιας) το ΕΚΣ μαζί με το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και την Ένωση Γονέων διοργανώνουμε σύσκεψη την Παρασκευή 27/9 και ώρα 7 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου στο Βαθύ και καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού καθώς και ατομικά τον καθένα που ενδιαφέρεται να συμμετέχουν.

5) Για όλα τα παραπάνω προβλήματα και ιδιαίτερα με την διεκδίκηση της υποχρεωτικότητας εφαρμογής για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους της ΣΣΕ και την επαναφορά του κατώτερου μισθού άμεσα στα 751€, το ΕΚΣ μαζί με την Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα διοργανώσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή 4/10/13 και ώρα 7 μ.μ. στο Καρλόβασι.

6) Η Διοίκηση του ΕΚΣ συζήτησε την κατάσταση που υπάρχει στην ΕΟΣΣ και επαναβεβαιώνει την θέση της για την ανάγκη ύπαρξης της αναγκαστικότητας στην Ένωση. Τέλος, ομόφωνα, η Διοίκηση αποφάσισε να προτείνει στην ΓΣΕΕ την κήρυξη γενικής απεργίας μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτώβρη. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να συνεδριάσουν και να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: