Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Καταγγέλουμε κάθε απόπειρα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής συναδέλφου δημοσιογράφου μέσα από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Το δημοσίευμα, που βρίθει σεξιστικών αναφορών, εμφανίζει παλιά φωτογραφία από τους προσωπικούς της λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζοντας την ως σημερινή, παραθέτει ανυπόστατες πληροφορίες για το παρελθόν της και αναφέρεται στις «στιλιστικές» της επιλογές προβάλλοντας μια στρεβλή εικόνα για το άτομό της. 

Ταυτόχρονα, και ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνάδελφος εδώ και 11 χρόνια ως ρεπόρτερ του ελεύθερου ρεπορτάζ για ημερήσια και εβδομαδιαία φύλλα πανελλαδικής κυκλοφορίας καλύπτει την επικαιρότητα, χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενα φράσεις όπως «επαναστάτρια», «τρέχει στο κέντρο της Αθήνας με μάσκα» και παραθέτει αναφορές για συμμετοχή της σε διαδηλώσεις δήθεν με καλυμμένα χαρακτηριστικά όπως η αντιασφυξιογόνα μάσκα, διατυπώνοντας τες με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπουν σε πιθανή παραβατική συμπεριφορά.

Η ΕΣΠΗΤ :

-υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πως σύμφωνα με τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών των Ενώσεων Συντακτών, «ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη».

-στέκεται αλληλέγγυα στη συνάδελφο δημοσιογράφο, καταδικάζει παρόμοιες κραυγαλέες περιπτώσεις κιτρινισμού, καθώς και κάθε είδους δημοσιεύματα που στοχοποιούν συναδέλφους οι οποίοι ασκούν με συνέπεια το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: