Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ματωμένη Κόκκινη Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Χημικά ακόμα και σε παιδιά έριξαν οι αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη σ' ένα κρεσέντο βίας εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, που αψήφησαν την απαγόρευση και επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ για την εργατική Πρωτομαγιά.

Πάνοπλοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να βρεθούν στην Ταξίμ, την καρδιά του αντικυβερνητικού κινήματος αμφισβήτησης που κλόνισε την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

Πολύ γρήγορα, το κέντρο της πόλης έμοιαζε με πεδίο μάχης ενώ οι αστυνομικοί εκτόξευσαν τεράστιες ποσότητες χημικών ακόμη και σε εισόδους σπιτιών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 90 άτομα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 142, ανέφερε μια ένωση δικηγόρων. Οι τραυματίες δεν έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα, ενώ η πλειονότητά τους είχε ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ενωση Προοδευτικών Δικηγόρων.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε επίσημα κάθε συγκέντρωση σε αυτήν την πλατεία με ευκαιρία την Πρωτομαγιά και κινητοποίησε περίπου 40.000 αστυνομικούς για να εμποδίσουν την πρόσβαση στην πλατεία.

Μόνο στην εργατική συνομοσπονδία Turk-Is επιτράπηκε να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και μερίδας διαδηλωτών συνεχίστηκαν και το απόγευμα.



http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: