Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή στο Δήμο Σάμου

Επιστολή στον Δήμο Σάμου για την ανακύκλωση απέστειλε η ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΜΟΥ. 

Κύριε Δήμαρχε

Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία.

Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τη σύσταση των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά, ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των συσκευασιών που καταλήγουν στα απορρίμματα.

Η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών αποτελεί σημαντική μορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγματική ή εν δυνάμει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει με κάθε μέσο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

Σύμφωνα με το νόμο 2939 περί "Συσκευασιών και Εναλλακτικής Διαχείρισης των Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων" που αφορά την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στην αντίστοιχη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. και ειδικότερα στην οδηγία 62/94 της Ε.Ε. όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την 2004/12/ΕΚ, η ανακύκλωση είναι πλήρως θεσμοθετημένη και συγκεκριμένοι στόχοι έχουν τεθεί.

Κατά τις απαιτήσεις του νόμου, μέχρι το 2011 πρέπει να ανακυκλώνεται το 55-80% των συσκευασιών που σήμερα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 99/31/ΕΚ και την ΚΥΑ (Η.Π. 29407/3508) μέχρι το 2010 πρέπει να μειωθούν κατά 25% τα βιοαποικοδομήσιμα αστικά απορρίμματα σε σχέση με αυτά που παράχθηκαν το 1995. Το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει το 50% το 2013 και το 65% το 2020.

Σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει μέχρι το 2014 να γίνεται διαλογή των συγκεντρωμένων απορριμμάτων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα καλούμαστε να πληρώνουμε 35 ευρώ πρόστιμο σε κάθε τόνο σκουπιδιών, όταν χρειάζονται 40 ευρώ ανά τόνο για την διαχείριση του.

Την 01/12/2009 υπογράφηκε σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βαθέος και του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Ανταποδοτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε». Σύμφωνα με την σύμβαση, η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» αναλάμβανε έναντι του Δήμου, άνευ ανταλλάγματος, την τοποθέτηση και λειτουργία Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης λειτούργησε από το 2010 και χρησιμοποιήθηκε για την ανακύκλωση:

1. Μεταλλικών (αλουμινένιων και λευκοσιδηρών) συσκευασιών
2. Πλαστικών συσκευασιών
3. Γυάλινων συσκευασιών

4. Χάρτινων συσκευασιών και άλλων προϊόντων που επιστρέφουν οι καταναλωτές.

Μόλις τοποθετήθηκε το μηχάνημα «ανταποδοτικής ανακύκλωσης» στην Πλατεία Σοφούλη, στην παραλία της Σάμου, άτομα κάθε ηλικίας, πολλοί μαζί με τα παιδιά τους, από την πόλη της Σάμου αλλά και από άλλα δημοτικά διαμερίσματα, το επισκέπτονταν καθημερινά και έριχναν μέσα σε αυτό αντικείμενα προς ανακύκλωση.

Η λειτουργία του μηχάνηματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είχε σαν αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του κοινού και την συλλογή μεγάλων ποσοτήτων υλικών που οδηγούνταν στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται χώρος στον υπάρχοντα Χ.Υ.Τ.Α και να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής του. Με τον τρόπο αυτό υπήρξε όφελος τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τη “τσέπη” των πολιτών.

Μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του μηχάνηματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον τότε Δήμο Βαθέος, απαίτηση όλων των κατοίκων της Σάμου υπήρξε η τοποθέτηση και σε άλλα σημεία του νησιού παρόμοιων μηχανημάτων, απαίτηση που δεν εισακούστηκε από τους δημοτικούς άρχοντες.

Το προηγούμενο έτος, το μηχάνημα ανακύκλωσης που είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία Σοφούλη, έφυγε από το νησί και η υπόσχεση του Δημάρχου κ. Θάνου ότι σύντομα - μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 - θα εγκατασταθεί άλλο πιο σύγχρονο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Έτσι, σήμερα, οι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας συλλέγουν χαρτί, γυαλί, κουτιά αλουμινίου, πλαστικά κ.λ.π. και δεν ξέρουν αν αυτά πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Η πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι αυτή δεν λειτουργεί και δεν ξέρουν αν οι κάδοι της ανακύκλωσης λειτουργούν προς την κατεύθυνση αυτή ή συλλέγουν όλα τα απορρίμματα.

Άποψή μας είναι ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή συστηματικά υπονόμευσε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και έτσι σήμερα, πολύ φοβούμαστε πάλι είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν.

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και του δήμου έχουν πάρει «διαζύγιο» με την ευαισθησία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ; Είναι πραγματικά θλιβερό οι πολίτες να συλλέγουν ανακυκλώσιμα είδη και να ψάχνουν πως να τα διαθέσουν και η δημοτική αρχή να μην εκπληρώνει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις της. Εξάλλου, όπως καλά γνωρίζετε, η μη συμμόρφωση του δήμου στις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, πιθανώς να έχουν σαν συνέπεια την επιβολή προστίμων στον δήμο, χρήματα που θα πρέπει να “βγουν από την τσέπη” των δημοτών. Και τότε θα αναζητηθούν ευθύνες .... γιατί δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν την αδιαφορία και την πλημελή άσκηση των καθηκόντων των δημοτικών αρχών.

Σκοπός της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η μείωση της ρύπανσης από τα απορρίμματα, γι' αυτό είναι απαραίτητο να κινηθείτε τόσο προς την κατεύθυνση της ελάττωσης του όγκου των απορριμμάτων όσο και στην περιβαλλοντικά φιλική επεξεργασία και διάθεσή τους.

Η ταφή των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον πανάκεια λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κινδύνων ρύπανσης των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα. Η μόνη λύση είναι η ευρεία ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Με την ανακύκλωση γίνεται εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Ενδεικτικά, η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση ενός τόνου ανακυκλώσιμου αλουμινίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενώ η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού σώζει 17 δέντρα.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον αλλά αφορούν και στους δημότες. Η βιομηχανία ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και γίνεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων, με συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη. 

Βασική στρατηγική του Δήμου όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων πρέπει να είναι η εκτροπή των αξιοποιήσιμων υλικών από το ΧΥΤΑ, με σκοπό την ανακύκλωση. Σημαντικό πυλώνα για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί η διαλογή στην πηγή.

Κύριε Δήμαρχε

Η Κίνηση Περιβάλλοντος & Οικολογίας Σάμου όσο και η εφημερίδα ΒΙΓΛΑ, όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε τη μάχη μας για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων των νησιών μας και την επίλυσή τους. Κατόπιν τούτων, θεωρούμε ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο του ενδιαφέροντός μας τόσο σαν Συλλόγου όσο και σαν ενεργών πολιτών σχετικά με το μέλλον της ανακύκλωσης στο νησί μας, Οι ενεργοί πολίτες δεν πρέπει να θεωρούνται από την δημοτική αρχή σαν αντίπαλοι. Όλοι μαζί είμαστε επιβάτες στο ίδιο πλοίο και καθήκον μας είναι η συνέργεια για ένα νησί με προοπτική.

Στα πλαίσια αυτά παρακαλούμε να μας ενημερώσετε :

1. Αν γίνεται συλλογή με σκοπό την ανακύκλωση, χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, αλουμινίου στον Δήμο Σάμου. Σε περίπτωση θετικής απαντήσεώς σας, ποια είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης και αν πληρούνται οι εθνικοί στόχοι.

2. Σε περίπτωση που δεν γίνεται ανακύκλωση των ως άνω υλικών, από πότε έχει σταματήσει και που οδηγούνται αυτά ;

3. Γνωρίζετε την ευθύνη του Δήμου από την μη εγκεκριμένη διάθεση των υλικών για τα οποία έχει αυτός την ευθύνη καθώς και τις συνέπειες από την μη εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας ;

4. Επίσης, - επειδή σίγουρα θα γνωρίζετε ότι οι ΟΤΑ Α΄βαθμού βρίσκονται στο “στόχαστρο” των κοινοτικών ελέγχων για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους - αν σκοπεύετε να βαρύνετε τα οικονομικά του Δήμου και συνεπώς και των πολιτών με τη μορφή φορολογίας, από τυχόν επιβολή χρηματικών προστίμων λόγω μη συμμόρφωσης προς την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία από τις αρχές ελέγχου, εθνικές και κοινοτικές.

5. Τέλος, θα θέλαμε να μας γνωρίσετε εαν έχετε την πρόθεση να λειτουργήσετε την ανακύκλωση στο νησί μας με διαλογή στην πηγή ή προσανατολίζεστε σε κάποιον άλλο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων (π.χ. καύση) που εγκυμονεί κινδύνους για το νησί μας.

Με τιμή
Νίκος Νόου, Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: