Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Σάμος: "Στα διαχρονικά βήματα των προγόνων μας"

Γράφει η κα. Καίτη Κωνσταντάρα



Την Κυριακή 26-4-2015 ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου «Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ» με μέλη , φίλους του, και την εκκολαπτόμενη δημοσιογραφική ομάδα της « Παιδικής Φωλιάς» του Παγώνδα, περπάτησε στα διαχρονικά βήματα των προγόνων μας , στο λόφο του Πυθαγορείου για μία ακόμη φορά.

Με πρωτοβουλία του Κου Μανώλη Τριανταφύλλου, μέλους του Δ.Σ, επισκεφθήκαμε μερικά από τα πολλά νέο - ανακαλυφθέντα σπηλαιο-ορύγματα στα υψηλότερα σημεία του λόφου . Για το πότε αυτά δημιουργήθηκαν, δεν υπάρχουν στοιχεία. Θα πρέπει ίσως να ανατρέξουμε στην ιστορία του τόπου, όπου έχουν βρεθεί ίχνη ζωής και ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους. 

Οι προγονοί μας πιθανόν χρησιμοποιούσαν αρχικά το κατάλληλο υλικό της πέτρας για να κατασκευάσουν τα οικήματα του Πυθαγορείου , αφήνοντας για οροφή στέρεο, συμπαγή βράχο σχεδόν σε όλα. Κάποια από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για κατοικίες αφού μέσα υπάρχουν πέτρινα χωρίσματα. Σε δύσκολους καιρούς σίγουρα ως καταφύγια, πολλά ως στάνες έως πρόσφατα.

Επισκεφτήκαμε πέντε από τα πάρα πολλά σπήλαια, ανεβαίνοντας το ανηφορικό, δυσπρόσιτο μονοπάτι. Κάθε ένα σπήλαιο είναι μοναδικό , σε μέγεθος, σε μορφή, σε σταγονοροή ,σε σταλαγμιτικό διάκοσμο, σε χρώματα. Τα απολαύσαμε μαζί με το καταπράσινο τοπίο , τον Ανοιξιάτικο καιρό , και την απίθανη θέα που προσφέρει ο λόφος όσο ψηλότερα ανεβαίνεις.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες!


Σχετικό Δημοσίευμα: Εδώ...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: