Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ο Χαιρετισμός της Λούκας Κατσέλη στο Συνέδριο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου


Κυριε Υπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνο-Γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για να τονίσω τη σημασία των ισχυρών επιχειρηματικών και εμπορικών δεσμών Ελλάδας και Γαλλίας για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας .

Η Γαλλία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα μας. Με τη δραστηριοποίηση κορυφαίων γαλλικών επιχειρήσεων, είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξιών, σε σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, τα τρόφιμα και η διανομή.Ταυτόχρονα, η Γαλλία αποτελεί ολοένα και πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για Ελληνικές επιχειρήσεις, με τις συνολικές εξαγωγές το πρώτο 9μηνο του 2014 να είναι σχεδόν μισό δισεκ. ευρώ. Συμμετέχει ενεργά στη χρηματοδότηση της οικονομίας μας με σημαντική έκθεση του Γαλλικού κράτους στο Ελληνικό δημόσιο χρέος υψους 46 δις ευρώ , που την καθιστά τη δεύτερη δανείστρια χώρα στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία με έκθεση 60 δισεκ. ευρώ. Τέλος, στάθηκε πάντα σημαντική αρωγός και προσέφερε σημαντική στήριξη στις Ελληνικές θέσεις εντός της Ευρωπαικής οικογένειας και της Ευρωζώνης.

Το υψηλό επίπεδο συμμετοχής στην σημερινή εκδήλωση από τον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο είναι ενδεικτικό του σημαντικού ενδιαφέροντος που υπάρχει στην αγορά για τις προοπτικές που παρουσιάζει η Ελληνική οικονομία, για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται και για τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Νομίζω ότι ολοι θα συμφωνήσουμε ότι για να υπάρξει επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και να υπάρξει εξοδος από την κρίση, πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Αυτό είναι το εθνικό μας στοιχημα. Γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι –δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας το γρηγορότερο δυνατό αλλά και την κινητοποίηση και συνεργασία ολων, για την υλοποίηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία , θα διευρύνουν τις θέσεις εργασίας και θα προάγουν πάνω από όλα τον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας.

Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Πρέπει να τα καταφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Και στην πορεία πρέπει ολοι να αλλάξουμε προβάλλοντας παλιές κακές συνήθειες που τόσο πολύ μας εχουν κοστίσει. Και στην πορεία να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας. Δεν επιτρέπεται, δεν μας αξίζει, η λέξη Ελλάδα να σημαίνει Πρόβλημα. Θα πρέπει να σημαίνει Οικουμενική Αξία.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας είναι τεράστιες και κατά πολύ ανεκμετάλλευτες. Η γεωστρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, το ανθρωπινο δυναμικό μας, η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, το πολιτιστικό κεφάλαιο αποτελούν πηγές ισχυρού στρατηγικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην Ευρωπαική αγορά. Πρέπει να οργανωθούμε για να μετατρέψουμε τα εν δυνάμει αυτά στρατηγικά πλεονεκτήματα σε επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Από την ενέργεια, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, μέχρι τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις υποδομές, τις υπηρεσίες.

Εκπροσωπώντας τον παραδοσιακά μεγαλύτερο και ισχυρότερο τραπεζικό όμιλο στη χώρα μας, την Εθνική Τράπεζα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο μεγάλο αναπτυξιακό αυτό στοίχημα που μεταφράζεται σε παραγωγικές επενδύσεις, συνεργασίες, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Δίνοντας το στίγμα αυτής της νέας πορείας προς το μέλλον για την Ελληνική οικονομία, θέλω να υπογραμμίσω τρεις προτεραιότητες που ως Εθνική Τράπεζα θέτουμε:

Πρώτον, την αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της τεχνογνωσίας που οι δύο οικονομίες, Ελλάδα και Γαλλία, διαθέτουν, σε μία σειρά τομέων, όπως η ενέργεια, οι υποδομές και ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να υποστηριχθούν κατάλληλα με διοχέτευση ρευστότητας σε σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, σε καινοτόμες ιδέες με εξαγωγικό προσανατολισμό καθώς και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με τη μορφή Project Finance, έργων με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω συγχρηματοδοτήσεων και αυτοχρηματοδοτήσεων και συμπράξεων δημόσιου –ιδιωτικού τομέα. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει όπως γνωρίζετε συνεργασία με πολύ σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους, και στον τομέα του project finance. Συνεργασίες που και να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε θέλουμε.

Δεύτερον, να πρωτοστατήσουμε σε μία εκστρατεία προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα μας. Αυτό, πέρα από τη διάγνωση και εξεύρεση των επενδυτικών ευκαιριών, προϋποθέτει άρση όλων των μικρών και μεγάλων εμποδίων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Με απλοποίηση όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών, των εγκρίσεων, των διαδικασιών λειτουργίας κ.ο.κ. Η Τράπεζα, έχει ένα τεράστιο ρόλο να παίξει σε αυτή τη διαδικασία, λειτουργώντας, για τις επιχειρήσεις και επενδύσεις που χρηματοδοτεί, ως κέντρο διευκόλυνσης και άρσης κάθε εμποδίου, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δημόσιους φορείς. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι για έναν ξένο επενδυτή ή για μια εξαγωγική επιχείρηση να υπερβεί τις δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αυξάνουν το κόστος και πολλές φορές αποθαρρύνουν την ίδια την προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να έχουμε στενή και συνεχή συνεργασία με επιμελητηριακούς φορείς.

Τρίτον, να αναπτύξουμε νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη μορφή ανακυκλούμενων κεφαλαίων, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε τομείς, όπως η κοινωνική και πολιτισμική επιχειρηματικότητα, ή έργα αστικής ανάπλασης που μπορούν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν καινοτόμες δημιουργικές ιδέες.

Θέλω να συγχαρώ το Ελληνο-Γαλλικό Επιμελητήριο για τη σημερινή του εκδήλωση και θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε όλοι προσηλωμένοι στη κοινή προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας, για ανάπτυξη, που θα προέλθει μέσα από παραγωγικές επενδύσεις και υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: