Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Επιστολή από τον Πρόερδρο του Επιμελητηρίου Σάμου στον Υπουργό των Οικoνομικών


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχηθώ δύναμη και κουράγιο για το δύσκολό έργο της διαπραγμάτευσης που έχετε αναλάβει για την χώρα.

Δυστυχώς θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξή μου καθώς όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες από το Υπουργείο σχετικά με την αύξηση του φόρου στον τζίρο των επιχειρήσεων καθώς και το μέτρο σε συναλλαγές άνω ενός ορίου (50 ή 70 ευρώ) θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στα νησιά με πάνω από 3000 κατοίκους.

Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι με την πάταξη της φοροδιαφυγής και οποιασδήποτε άλλης παράνομης δραστηριότητας η οποία είναι σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και που δημιουργεί τεράστιες οικονομικές απώλειες στο κράτος, αλλά είμαστε αντίθετοι με το μέτρο αυτό. Μας δίνεται η εντύπωση ότι δεν κατανοούνται τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, τα οποία επισημαίνουμε συχνά και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, προβλήματα όπως το υψηλό κόστος των συγκοινωνιών και της μεταφοράς των προϊόντων, η ελλείπεις ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική χώρα, υποδομές, ανεργία, μείωση πληθυσμού στα νησιά.

Τα υφεσιακά αυτά μέτρα, της αύξησης του φόρου σε ξενοδοχεία, καφέ μπαρ κτλ θα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό διότι αυξάνεται το κόστος των διακοπών στην χώρα μας, αλλά και για φέτος το επιπλέον κόστος ανά διανυκτέρευση που πρόκειται να εφαρμοστεί θα μεταφερθεί στις επιχειρήσεις, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και υπογραφεί οι συμβάσεις με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Τα μέτρα δημιουργούν πολλές ενστάσεις καθώς αντιτίθενται στην Περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν ισχύει για όλη την επικράτεια, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν μέχρι σήμερα συσκευές επεξεργασίας καρτών λόγω μικρού τζίρου, και είναι πολύ δύσκολο να τις προμηθευτούν και να τις λειτουργήσουν τελευταία στιγμή, αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Επί της ουσίας, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα για το πλαφόν των 50 ή 70 ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα, ίσως να κάνουν «κατάτμηση» των συναλλαγών σε μικρότερα ποσά του ορίου που θα καθορισθεί.

Είμαστε στην διάθεσή σας για συζήτηση και κατάθεση των προτάσεων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: