Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον Οκτώβρη στη Σάμο




Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 18 χρόνια επιτυχημένης πορείας, διοργανώνει όπως κάθε χρόνο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.

Το ΜΙΚ είχε φέτος για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δεχθεί δημιουργούς πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 71 projects και 133σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς, επέλεξε 66 κινηματογραφιστές με 30 σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους από 11 χώρες της ΕΕ και 6 χώρες εκτός ΕΕ, φέρνοντας στην Ελλάδα projects από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τη Σερβία και τις ΗΠΑ.

Για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα προσελκύει βραβευμένους κινηματογραφιστές, στο πλαίσιο ενός masterclass. Μετά τον Γέρζι Σκολιμόφσκι και τον Κριστιάν Μουντζίου, η Ελληνίδα δημιουργός Πέννυ Παναγιωτοπουλου θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την εμπειρία της από το χώρο του κινηματογράφου, αλλά και από τα εργαστήρια του ΜΙΚ – αφού έχει και η ίδια πάρει μέρος περισσότερες από μία φορές.

Στη ζεστή αίθουσα του Ζωσιμοπουλείου, στο Μανδράκι της Νισύρου (29/6), θα μιλήσει για την κινητήρια δύναμη πίσω από την προσωπική της δημιουργία, για το ιδιαίτερο ύφος που χαρακτηρίζει το έργο της και για τις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας. Θα προηγηθεί στις 26 & 28/6 η προβολή των βραβευμένων ταινιών της: «September» και «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου», ως αφορμή για συζήτηση και περαιτέρω εμβάθυνση στα καίρια ζητήματα της συγγραφής, ανάπτυξης και προετοιμασίας της παραγωγής.

Θέλοντας, να διευρύνει, τέλος, το ρόλο που καλείται να παίξει στην εγχώρια κινηματογραφική πραγματικότητα, το ΜΙΚ εγκαινιάζει συνεργασίες με Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Νύχτες Πρεμιέρας, Syros IFF) και εικαστικούς φορείς (Στέρνα Residency), για να στηρίξει καθιερωμένες αλλά και ανερχόμενες δημιουργικές προσπάθειες.

Το MFI Script 2 Film Workshops 2015 περιλαμβάνει: τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθεί στη Νίσυρο (23/6-5/7), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Σεπτέμβριο, ένα δεύτερο κύκλο στο Πυθαγόρειο Σάμου (11-18/10) και μια τελευταία περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Δεκέμβριο.

Το ΜΙΚ είναι ένας εξειδικευμένος εκπαιδευτικός οργανισμός για επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου. Δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων διοργανώνοντας κάθε χρόνο το MFI Script 2 Film Workshops, ένα πλήρες και εντατικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου έξι μηνών, που στόχο έχει να αναπτύξει τα σενάρια που επιλέγονται, από την πρώτη έως την τελική γραφή. Περισσότεροι από 500 δημιουργοί και 350 projects από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ποσοστό των projects υλοποιήθηκαν, προβλήθηκαν στις αίθουσες και συμμετείχαν σε σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται: Βραβείο της Ακαδημίας για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία (Όσκαρ, 2003) για την ταινία Nowhere in Africa της γερμανίδας Caroline Link· Βραβείο Golden Leopard (2006), στο Locarno International Film Festival για την ταινία Hounded της γερμανίδας Angelina Maccarone· Βραβείο Golden Antigone (2007), στο Montpellier Festival of Mediterranean Cinema για την ταινία Edouart της Αγγελικής Αντωνίου· Βραβείο Volpi στο 67ο Venice International Film Festival (2010) και Βραβείο Grand Jury, στο Φεστιβάλ του American Film Institute (2011) για την ταινία Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη.

Το MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική ΓραμματείαΑιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους Νισύρου & Σάμου.

Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Κινηματογράφου της ΠράγαςMIDPOINT, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας και το Forum Συμπαραγωγών Sofia Meetings, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Torino Film Lab, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Είναι μέλος του δικτύου ATC (Audiovisual Training Coalition), των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό χώρο και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: