H εισήγηση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή, κατά τη σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015. 25/06/2015
Η κίνηση της περιφερειάρχη να φέρει αιφνιδιαστικά προς συζήτηση σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο το ζήτημα της δημιουργίας νέας αναπτυξιακής, με μια εισήγηση μάλιστα της μισής σελίδας, στην οποία να υπογραμμίσουμε δεν γίνεται αναφορά, στην ύπαρξη της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ δημιουργεί σειρά ερωτηματικών και ζητημάτων. Ερωτηματικά και ζητήματα τα οποία η δημόσια ανακοίνωση της ίδιας της κ. Καλογήρου, στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Χίου, αλλά και σε άλλα διαδικτυακά μέσα, σχετικά με τον στόχο της για αναβίωση της ΕΝΑ ΧΙΟΥ, γίνονται ακόμη εντονότερα:
Ως προς τα ερωτήματα:
Άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε? Όταν μάλιστα υπήρχαν και στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα ερωτήματα μαζί με τον δικό μας, και άλλων συνδυασμών? Σχετικά με το τι προτίθεστε να κάνετε με την ΕΝΑ Χίου?
Ως προς τα ζητήματα τώρα που εγείρονται:
Το πρώτο έχει να κάνει με το πόσο σύννομη είναι η μεθόδευση μιας τέτοιας απόφασης, της δημιουργίας δηλαδή μιας νέας Αναπτυξιακής, όταν σύμφωνα με τον Καλλικράτη ισχύουν τα ακόλουθα:
Νόμος 3852/210 (Καλλικράτης)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Άρθρο 194
Επιχειρήσεις περιφερειών
«1. Οι περιφέρειες μπορούν να συνιστούν μία επιχείρηση, η οποία έχει τη μορφή της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρίας, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλη αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία στην οποία κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.»
Ως γνωστόν η Περιφέρεια συμμετέχει στην ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ η οποία τελεί υπό λύση και εκκαθάριση στην οποία κατέχει το 63% των μετοχών.
Η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ είναι ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρεία και εξακολουθεί να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο.
Για τη συνέχεια, κάντε "κλικ" πιο κάτω:
Ο όρος αναπτυξιακή αναφέρεται τόσο στο καταστατικό της εταιρείας όσο και στον διακριτικό της εμπορικό τίτλο.
Η δικαιολογία ότι νέα αναπτυξιακή θα έχει διαφορετικό αντικείμενο από την ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ, είναι νομικά έωλη και αστήριχτη.
Σύμφωνα με την εισήγηση , σκοπός της νέας εταιρείας θα είναι: «η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα αντικείμενο της Εταιρείας θα αποτελεί:
· Η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της περιφέρειας, των δήμων, άλλων φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων.
· Η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος.
· Η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο».
Όλα τα παραπάνω καλύπτονται πλήρως από το καταστατικό της η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ. Η περιφέρεια τα γνωρίζει πολύ καλά καθώς τις έχουν τεθεί υπόψη.
Όμως κάνει πως το αγνοεί, προωθώντας μια απόφαση η οποία σαφέστατα εγείρει θέμα νομιμότητας.
Ποιος είναι ο λόγος που ρισκάρει κάτι τέτοιο;
Το τελευταίο αυτό ερωτηματικό βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με το ακόλουθο ζήτημα:
Ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της περιφέρειας όσον αφορά τα μεγάλα θέματα της διαφάνειας, της προστασίας του δημόσιου χρήματος ,της αποτελεσματικότητας των δαπανών;
Τα παραπάνω θέματα είναι γνωστό σε όλους ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από εταιρείες που λειτουργούν σαν το μαγαζάκι του βασικού μετόχου.
Όμως συχνά με το πρόσχημα της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας, αλλά και των ευκαιριών, που αν δεν δράσουμε άμεσα κινδυνεύουν να χαθούν, μεθοδεύονται πρακτικές οι οποίες έχουν καταστήσει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους πιο διεφθαρμένους χώρους της ελληνικής πολιτείας.
Σε σχέση με τα παραπάνω ερωτηματικά, υπάρχουν δεδομένα τα οποία δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι οι προθέσεις της περιφέρειας απέχουν παρασάγγας από το να χαρακτηριστούν ως αγαθές και καλόπιστες . Από προκύπτει αυτό;
Από το γεγονός ότι ο Δήμος, δεν αρνήθηκε να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την αναβίωση της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ, βάζοντας όμως σαν βασική προϋπόθεση, το ζήτημα της διαφάνειας στην διοίκηση της εταιρείας και της βούλησης της περιφέρειας για ουσιαστική στήριξη της.
Τι είπε δηλαδή ο δήμος Χίου: Κύριοι να δώσουμε τα χρήματα που απαιτούνται για την αναβίωση αλλά διασφαλίστε μας δύο πράγματα:
α) Ότι θα έχουμε ουσιαστικό και όχι τυπικό ρόλο στην διοίκηση της
β) ότι τα χρήματα που θα δώσουμε θα πιάσουν τόπο.
Για τον δεύτερο αυτό λόγο, πέστε μας τι δουλειές θα δώσετε στην ΕΝΑ και διασφαλίστε μας, ότι δεν θα ανταγωνίζεται άλλες δομές των ΟΤΑ.
Πως απαντά η περιφέρεια σε αυτή την πρόταση;
Από την μία βγαίνει μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους της Χίου, που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο και φωτογραφίζονται δημόσια ανακοινώνοντας ότι συμφωνούν και από την άλλη κάνει τα πάντα για να τορπιλίσει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας.
Από την μία δηλώνει ότι συμφωνεί και ότι θα στηρίξει της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ και από την άλλη, προσπαθεί να στήσει άλλο μαγαζί.
Μάλιστα, για να εγκλωβίσει τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, με έδρα τη Χίο εισηγείται ότι ή νέα αναπτυξιακή θα έχει έδρα την Χίο.
Ταυτόχρονα, στις κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις με τους συνεργάτες της, μιλάει για πολλά χρήματα που θα έρθουν από τις Βρυξέλες, μέσω του γραφείου που έχει στηθεί εκεί και για πληθώρα προγραμμάτων που θα εμφανιστούν στον ορίζοντα.
Ευκαιρίες δηλαδή, τόσες πολλές, που κινδυνεύουμε να μην έχουμε τους μηχανισμούς για να τις εκμεταλλευτούμε και να τις χάσουμε.
Με άλλα λόγια μη φωνάζετε όλοι θα πάρετε.
Μπορεί το παραπάνω επιχείρημα να ακούγεται εξαιρετικά κοινότυπο όμως δυστυχώς δεν διαθέτει άλλο.
Το κατά πόσο θα σταθεί δυνατό, ο πακτωλός των αναπτυξιακών ευκαιριών που προσπαθεί να εμφανίσει στον ορίζοντα να θολώσουν το τοπίο και να αποσπάσουν την ψήφο της πλειοψηφίας θα φανεί.
Πάντως ο κανόνας του οικονομικού μοντέλου που ευαγγελίζεται ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκει, και που έχει να κάνει με το κράτος που λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, λέει κάτι που το γνωρίζει και ο τελευταίος κουλουρτζής στην πλατεία Ομόνοιας.
Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας με σκοπό το νόμιμο κέρδος δεν στήνει δύο μαγαζιά το ένα δίπλα στο άλλο με το ίδιο αντικείμενο.
Το τελευταίο ερωτηματικό έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στην ΕΝΑ ΧΙΟΥΑΕ.
Και επιτρέψτε μου να πω και δυστυχώς τα πράγματα με οδηγούν εκεί, ότι ο πολιτικός χώρος, στον οποίο ανήκει η κυρία περιφερειάρχης, έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη την συμπολίτευση αλλά και άλλους αριστερούς χώρους, ότι ενδιαφέρονται μόνο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα, διαφορετικά δεν θα ετίθετο πρόβλημα.
Ας δούμε λοιπόν πως επιχειρούν να τους συμπεριφερθούν όσοι θέλουν να προστατέψουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Μέχρι στιγμής, η μοναδική προστασία που είχαν οι εργαζόμενοι αυτοί, απέναντι στο κακό δημόσιο, στο δημόσιο της κακοδιοίκησης και των πολιτικών ταγών που επιλέγουν να εξυπηρετήσουν τις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες, εις βάρος των νόμιμα κατοχυρωμένων συμφερόντων τους, είναι αυτή η πρόβλεψη του νόμου:
Η περιφέρεια δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα αναπτυξιακή εταιρεία όταν συμμετέχει σε άλλη, στην οποία κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν μπορεί δηλαδή να δημιουργεί νέες υποχρεώσεις όταν δεν έχει ταχτοποιήσει τις υφιστάμενες. Και ποίες είναι αυτές οι νόμιμες υποχρεώσεις;
Τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και οι αποζημιώσεις που πρέπει να τους καταβληθούν σε περίπτωση που απολυθούν.
Τι κάνει για αυτό η περιφέρεια ;
Λέει μήπως ότι δεν θα πληρώσει ; Δεν το λέει.
Απλά προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μην πληρώσει!!!! Πως γίνεται αυτό; Είναι απλό!
Στην παρούσα φάση, το μοναδικό μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι για να πιέσουν στην κατεύθυνση της αναβίωσης της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ ήταν ακριβώς ότι, προϋπόθεση για την δημιουργία νέας αναπτυξιακής, ήταν η ολοκλήρωση της λύσης και καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων.
Με την σύσταση της νέας αναπτυξιακής, η διασφάλιση αυτή εκλείπει.
Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στην θέση να κυνηγούν δικαστικά την εταιρεία, να τους πληρώσει.
Είναι ήδη κοντά στα τρία χρόνια απλήρωτοι, καθώς βρίσκονται με άδεια άνευ αποδοχών και επί πλέον τους οφείλονται μισθοί, από την περίοδο που δούλευαν κανονικά.
Το τι θα πει τότε η περιφέρεια είναι απλό : «Παραιτηθείτε από τις αποζημιώσεις και την μόνιμη σχέση εργασίας , ξεχάστε τα δεδουλευμένα, ξεχάστε τα εργασιακά δικαιώματα και ελάτε να δουλέψετε στην νέα εταιρεία με μπλοκάκι.
Εμείς σας προσφέρουμε δουλειά. Εάν θέλετε ελάτε. Μια χειρότερη παραλλαγή του μοντέλου ΕΡΤ δηλαδή .
Μα, θα υποστηρίξουν κάποιοι , η νομοθεσία είναι σαφής και θεωρεί παράνομες τις συμβάσεις μίσθωσης έργου όταν δεν εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ.
Αυτό είναι το πρόβλημα; Βαφτίζουμε τις συμβάσεις μίσθωσης έργου σε συμβάσεις έργου, δηλαδή σε εργολαβίες και ο νομικός σκόπελος θα παρακάμπτεται ανώδυνα. Όποιος δε διαφωνεί, ας αντιπαρατεθεί σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Άλλωστε μπορεί να δηλώνουμε ότι οι προσλήψεις του προσωπικού θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά όταν υπάρχει αυτός ο πακτωλός των αναπτυξιακών ευκαιριών στον ορίζοντα, που κινδυνεύουν ,εάν δεν κινηθούμε άμεσα να τις χάσουμε , ας πορευθούμε προσωρινά, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ, η οποία ως γνωστόν παίρνει χρόνο, με συμβάσεις έργου και στο μέλλον βλέπουμε.
Κλείνοντας δεν θα ήθελα να μου αντιπαραβάλετε τα επιχειρήματα που έχουν ήδη διατυπωθεί από την προηγούμενη διοίκηση προκειμένου να κλείσει η ΕΝΑ, ότι δηλαδή:
1) είχε τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις γιατί αυτό εύκολα και με βάση τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου καταρρίπτονται
2) Και ότι η υπό εκκαθάριση εταιρία υφίσταται, μόνο για τις ανάγκες της εκκαθάρισης, γιατί δήθεν το σκέλος του σκοπού της, θα καλυφθεί από τη νέα εταιρία που θα συσταθεί, γιατί μία τέτοια ένσταση θα ήταν πλήρως προσχηματική, εφόσον ο νόμος (Ν. 2190/1920) ρητά προβλέπει, ότι επιτρέπεται η αναβίωση μιας εταιρείας στο στάδιο της εκκαθάρισης, με απόφαση των μετόχων.
Άρα το θέμα είναι πολιτικό.
Και τέλος θα φέρω ένα παράδειγμα:
Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της πλειοψηφίας, μέχρι το πέρας της εκκαθάρισης που μπορεί να διαρκέσει και πέντε χρόνια, θα δημιουργηθούν διπλές δομές, πολλαπλασιασμός του λειτουργικού κόστους, αναποτελεσματικότητα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει μία πολιτική απόφαση, λοιπόν, η οποία για τους λόγους που ανέλυσα είναι μία. Η αναβίωση της ΕΝΑ ΑΕ.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήθελα να γνωρίζετε ότι θα προσβάλλουμε την όποια απόφαση και στα αρμόδια δικαστήρια.
Πρέπει λοιπόν εδώ σήμερα, από κοινού να πάρουμε μίαν απόφαση για το τι ακριβώς συζητάμε, και το τι ακριβώς επιδιώκουμε. Αν δεν συζητήσουμε το θέμα στη σωστή βάση , τότε η παράταξή μας δηλώνει απερίφραστα την καταψήφιση της εισήγησης για τη δημιουργία μιας ακόμη αναπτυξιακής εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου