Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Αλλού χωρίς φαγητό, αλλού χωρίς νερό

Γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου


ΛΕΣΒΟΣ: «Έπαιξαν ξύλο» διεκδικώντας μια μερίδα φαγητού, πρόσφυγες μεταξύ τους στη Λέσβο. Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Ιουλίου, κατά την καθιερωμένη τροφοδοσία από εταιρία catering, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των μεταναστών που διαπληκτίστηκαν για μια μερίδα φαγητού. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν κατά των τροφοδοτών, προξενώντας μικροζημίες στο βαν της εταιρείας και καταδιώκοντάς το, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τροφή!

Η απελπισία, τόσο των προσφύγων όσο και των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, «έχει χτυπήσει κόκκινο»!

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ: «Ούτε φοβόμαστε, ούτε αγανακτούμε…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγαθονησίου Βαγγέλης Κόττορος. «Λυπούμαστε μόνο γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι Σύριοι στην πλειοψηφία τους, μεταξύ των οποίων και πολλές έγκυοι αλλά και μωρά. Το νησάκι μας υδρεύεται από σύστημα αφαλάτωσης με μέση παραγωγή 80 κυβικών ημερησίως, τα οποία μόλις και επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες κατανάλωσης των 150 κατοίκων. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι όταν στο νησί μας βρίσκονται συχνά ως και 300 επιπλέον άτομα καθημερινά…

Δεν υπάρχουν υποδομές παραμονής των προσφύγων σε στεγασμένο χώρο παρά μόνον για 20 το πολύ άτομα-κι εκεί, φροντίζουμε να μένουν οι μανάδες με τα μωρά τους. Οι λοιποί, κοιμούνται σε αύλειο χώρο, με υπνόσακους που μας προμήθευσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα… Μοιραζόμαστε μαζί τους τα πενιχρά μας εφόδια, η αγροτική μας γιατρός κάνει το καλύτερο που μπορεί για την περίθαλψη των ασθενών και των εγκύων. Μα να μην μπορούμε να προσφέρουμε λίγο νεράκι στους πρόσφυγες, μες το κατακαλόκαιρο;» δηλώνει με στενοχώρια ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά του η Γ. Γραμματεία Αιγαίου και με πλωτές υδροφόρες παρέχει βοηθητικά νερό, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
Στο Αγαθονήσι, μέσα στους τελευταίους 5 μήνες, διακινήθηκαν 2.500 πρόσφυγες- όταν ο ετήσιος αριθμός λάθρα εισελθόντων στο σύνολο των μηνών του 2014 ήταν 1.600!

ΣΑΜΟΣ: Και στη Σάμο το πρόβλημα της διογκούμενης εισροής προσφύγων και η επιβαλλόμενη τραπεζική αργία έχουν οδηγήσει τις εταιρίες τροφοδοσίας σε παύση εκτέλεσης του έργου σίτισης. Τη διατροφή των προσφύγων που διαμένουν στο Κέντρο Ταυτοποίησης Σάμου ανέλαβε για λίγες μέρες η τροφοδοσία του στρατού, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές, είδη πρώτης ανάγκης και παιδικά φάρμακα συλλέγει η Κίνηση Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ενώ συχνά οι άνδρες του Λιμενικού αλλά και της Αστυνομίας, με δικά τους χρήματα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό για τα προσφυγόπουλα, τις μανάδες και τις εγκύους.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι φορείς αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, παρότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, μόνον επικουρικά και για μικρό διάστημα μπορούν και προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη στους ανθρώπους «της προσφυγιάς και ανάγκης».

ΝΗΣΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ: 35.200 πρόσφυγες μέσα σε 30 μέρες

«Στις τριάντα μέρες του φετινού Ιουνίου, διακινήθηκαν στα νησιά του Β. Αιγαίου 35.200 πρόσφυγες. Αριθμός που ξεπερνά ως και το σύνολο των εισροών κατά το δωδεκάμηνο του 2014!» τόνισε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας για μια κατάσταση που, οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αδυνατούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις της στις ήδη επιβαρυμένες οικονομικά, νησιωτικές κοινωνίες.

Η σίτισή τους πλέον, δεν καλύπτεται σε πολλά από τα νησιά του Αιγαίου από τις ανάδοχες εταιρίες καθώς έχουν μείνει απλήρωτες επί μακρόν. Η αναγκαστική αργία των τραπεζών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκταμίευσης του σχετικού ποσού που είχε εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.

Η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού έρχεται επικουρικά να υποστηρίξει την αναγκαιότητα σίτισης των προσφύγων, τα σχετικά ποσά που διατίθενται ωστόσο, με τους τεράστιους αριθμούς καθημερινής εισροής, δεν επαρκούν παρά για λιγοστές μέρες.

Εθελοντικοί φορείς, οι Μητροπόλεις και ομάδες πολιτών, παρά την οικονομική κρίση, συλλέγουν βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα.

Οι άνδρες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, επιδίδονται σε ένα διαρκή αγώνα διάσωσης από πνιγμό ή απεγκλωβισμό προσφύγων από δύσβατες και δυσπρόσιτες ακτές.

Σε αντιδιαστολή των ειδικών συνθηκών με τις οποίες οι κοινωνίες των νησιών, του ακρογωνιαίου λίθου της Ευρώπης, βιώνουν το μείζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί «προνόμιο» τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κι όχι ένα οικονομικό και κοινωνικό ισοδύναμο για την εξισορρόπηση των αδικιών που υφίστανται ολοένα και περισσότερο οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: