Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Σάμου απαντά..

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα που αφορούν το Τμήμα Κτηνιατρικής.

1. Σφαγή Ζώων


Σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία η σφαγή των ζώων πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία υπό την επίβλεψη και ευθύνη δημοσίου κτηνιάτρου. Η νομιμότητα της διαδικασίας αποδεικνύεται με την τοποθέτηση σφραγίδας στα σφάγια τα οποία δίνονται στην κατανάλωση και είναι ασφαλή μόνο εφόσον φέρουν σφραγίδα. Κάθε άλλο κρέας που διακινείται θεωρείται μη ασφαλές και η παράνομη σφαγή αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα. «Λύσεις», που κατά καιρούς προτάθηκαν από μη υπηρεσιακούς παράγοντες αγνοούντες την κτηνιατρική νομοθεσία, ήταν ανέφικτες, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε από σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου.

Το Σφαγείο Σάμου, το οποίο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της τοπικής παραγωγής επί δεκαετία, ανήκει στην μικρότερη κατηγορία σφαγείων που προβλέπει ο νόμος (κάτω των 400 tn ετησίως) και αυτής της δυναμικότητας σφαγεία προβλέπονται για περιοχές με ζωικό κεφάλαιο όπως ο Νομός Σάμου.

Το ζωικό κεφάλαιο καταγράφεται με ευθύνη των ίδιων των κτηνοτρόφων, με υπεύθυνη δήλωση που καταθέτουν στην υπηρεσία. Το ζωικό κεφάλαιο το οποίο δηλώθηκε από τους κτηνοτρόφους του Νομού Σάμου για το έτος 2012 και επιδοτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ ανέρχεται σε 39.000 αιγοπρόβατα. Το ζωικό κεφάλαιο που δηλώθηκε στην υπηρεσία μας ανέρχεται σε 41.700 αιγοπρόβατα.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία αποτελεί ελέγχουσα αρχή και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την δημιουργία σφαγείων. Συνεπώς δεν φέρει ευθύνη για την ύπαρξη ή μη σφαγείων. Από την υπηρεσία μας έγινε σαφές ότι η μόνη νόμιμη διαδικασία σφαγής θα ήταν η μεταφορά των ζώων σε εγκεκριμένα σφαγεία, πράγμα το οποίο και έκαναν ορισμένοι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας.

2. Έλεγχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων


Σύμφωνα με την ΚΥΑ 263493/2004 (ΦΕΚ Β’1253/2004) για «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του ζωικού τους κεφαλαίου σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ)21/2004 του Συμβουλίου» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η Κτηνιατρική υπηρεσία υποχρεούται να διενεργεί τακτικούς ελέγχους σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να διαπιστώσει τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία.

Από την ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου προτείνονται αυτόματα οι εκτροφές που κατ’ ελάχιστο θα ελεγχθούν ετησίως. Πέραν αυτών η Κτηνιατρική υπηρεσία οφείλει να επεκτείνει τον έλεγχο κατά την κρίση της. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι μόνο στις προτεινόμενες από το σύστημα εκτροφές, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία κυρώσεις. Ο αποκλεισμός εκμετάλλευσης που επιβλήθηκε σε ορισμένες εκτροφές ισχύει μέχρι την αποκατάσταση των μη συμμορφώσεων που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για πενταετία. Μπορεί να αρθεί άμεσα μόλις ο κτηνοτρόφος, με αίτησή του, το ζητήσει. Άλλωστε, στα έγγραφα της υπηρεσίας που αποστέλλονται στους κτηνοτρόφους αναφέρεται σαφώς η δυνατότητα αυτή. Κάθε άλλη παρουσίαση του θέματος αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων.

Η κτηνιατρική υπηρεσία προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις, είτε αυτές αφορούν αποκλεισμό εκμετάλλευσης, είτε επιβολή διοικητικών προστίμων, εφαρμόζει επακριβώς την ανωτέρω αναφερόμενη ισχύουσα νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιεί ελεγχόμενους και δεν απαντά σε κακόβουλες και ανακριβείς αναφορές.

ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: