Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πέθανε ο Τόνι Μπεν, ιστορική μορφή των Εργατικών και του αντιπολεμικού κινήματος

Έφυγε από τη ζωή χθες, ο 88χρονος Τόνι Μπεν (Tony Benn), σημαίνουσα προσωπικότητα της βρετανικής αριστεράς, ηγέτης του κόμματος των Εργατικών και εμβληματική μορφή του αντιπολεμικού κινήματος στην Βρετανία.

Σε δήλωσή τους, τα παιδιά του αριστερού ακτιβιστή και μέλος του υπουργικού συμβουλίου με το κόμμα των Εργατικών, Στέφαν, Χίλαρι, Μελίσσα και Τζόσουα είπαν: "Με μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι ο πατέρας μας, ο Τόνι Μπεν, πέθανε ήσυχα, νωρίς σήμερα το πρωί, στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο, με την οικογένειά του στο πλευρό του. 

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που τον φρόντιζε με τόση καλοσύνη στο νοσοκομείο και το σπίτι".

Ο Τόνι Μπεν εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 1950, και υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Harold Wilson και τον Jim Callaghan. Έχασε οριακά στη ψηφοφορία που θα τον αναδείκνυε ως αναπληρωτή επικεφαλής των Εργατικών το 1981 και συνέβαλε αποφασιστικά στη σύνταξη του μανιφέστου του κόμματός του, το 1983.


Για τη συνέχεια κάντε "κλικ" πιο κάτω:

Το 2001 ο κ. Benn παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο, "για να περάσει περισσότερο χρόνο στην πολιτική".

Παρέμεινε ενεργό και συνεπές μέλος του Εργατικού κόμματος, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αντιπολεμικού κινήματος, ως πρόεδρος της Συμμαχίας "Stop The War", που αντιδρούσε στη βρετανική επέμβαση στο Ιράκ.
Μάλιστα, ο Τόνι Μπεν ταξίδεψε το 2003 στη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με τον Σαντάμ Χουσεΐν. Πρωτοστάτησε και στην ογκώδη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ που έγινε στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 2003.

Προσφάτως, μετακόμισε σε κέντρο αποκατάστασης, κοντά στο σπίτι του, στο Holland Park του Λονδίνου, έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το περασμένο έτος.
Τον περασμένο μήνα, εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου η κατάστασή του έχει χαρακτηρισθεί ως "σοβαρά άρρωστος".

Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του ήταν τον Δεκέμβριο, όταν μίλησε σε εκδήλωση μνήμης του Νέλσον Μαντέλα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, απέτισε φόρο τιμής στον βετεράνο των Εργατικών, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: "Ο Τόνι Μπεν ήταν ένας θαυμάσιος συγγραφέας , ομιλητής και ακτιβιστής. Δεν υπήρξε ποτέ μια στιγμή που να βαρεθείς ακούγοντάς τον, ακόμη κι αν διαφωνούσες μαζί του".

Ο πρώην υπουργός, Peter Hain δήλωσε ότι "ο Τόνι Μπεν ήταν ένας γίγαντας του σοσιαλισμού, που με ενθάρρυνε να συμμετάσχω στο κόμμα των Εργατικών, το 1977. Ήταν ένας υπέροχος και εμπνευσμένος ομιλητής και άνθρωπος. Η απώλειά του θα είναι βαθιά αισθητή".

Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, αποτίει φόρο τιμής σε μια "εικονική φιγούρα της εποχής μας". Ανέφερε ότι "Θα μείνει στην ιστορία ως υπέρμαχος των αδύναμων, ένας μεγάλος βουλευτής και πολιτικός με ισχυρές πεποιθήσεις" και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

"Πίστευε στα κινήματα και κινητοποίησε ανθρώπους υπό την ηγεσία του, για να υπηρετήσουν σκοπούς που τον ενδιέφεραν, συχνά ντεμοντέ. Σε έναν κόσμο της πολιτικής, που είναι συχνά πολύ μικρός, οραματιζόταν σπουδαία πράγματα για τη χώρα και τον κόσμο μας".
Με πληροφορίες από Independent
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: