Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Εγκαίνια του εικαστικού δρώμενου σύγχρονης τέχνης «αntαllαximα»


Τα εγκαίνια του εικαστικού δρώμενου σύγχρονης τέχνης «αntαllαximα», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού», έγιναν την περασμένη Κυριακή 1η Μαρτίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στην πόλη της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για δρώμενο μοντέρνας τέχνης, στο οποίο παρουσιάζονται στο κοινό σειρά εικαστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, με επίκεντρο το βιβλίο. Στην «αntαllαximα» συμμετέχουν με έργα τους 27 καλλιτέχνες, ενώ πραγματοποιούνται τρεις διαφορετικές εκθέσεις, η «ΕΠΙ», η «ΣΥΝ και η «ΣΑΝ». Ο τίτλος του δρώμενου βασίζεται στον όρο ανταλλάξιμα, δηλαδή στις ανταλλαγές πληθυσμού, περιουσιακών στοιχείων, αλλά και πολιτισμικών χαρακτηριστικών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Για πρώτη φορά σε μία μοναδική έκθεση παρουσιάστηκαν στον χώρο του Αρχοντικού Γεωργιάδη έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, εικαστικού βιβλίου, performance, video art, που όπως ειπώθηκε από τους επισκέπτες και τους καλλιτέχνες ήταν εφάμιλλο της Bienalle της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, που παρέστη στα εγκαίνια δήλωσε: «Η έκθεση δεν διαιρεί και δεν αφαιρεί, μόνο προσθέτει με το «ΣΥΝ» και πολλαπλασιάζει με το «ΕΠΙ» για τον πολιτισμό και για το όφελος που μπορεί να προκύψει μέσα από την εξαιρετική ιδέα της ανταλλαγής». Επίσης, στάθηκε στην εγκατάσταση της εικαστικού Μαρίας Τσάγκαρη «the New Green» και είπε ότι το μπλε χρώμα που πραγματεύεται το έργο της, είναι το χρώμα του Αιγαίου που ενώνει την κουλτούρα των Ελλήνων και των Τούρκων, κάτι στο οποίο επενδύει η Περιφέρεια με την «αntαllαximα».

Η Έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό 10.00-13.00 και 18.00-21.00 καθημερινά και 10.00–13.00 τις Κυριακές, μέχρι της 12 Απριλίου 2015.

Μέχρι και αύριο Τετάρτη 4 Μαρτίου από 17.00–19.00 πραγματοποιούνται σεμινάρια εικαστικού βιβλίου σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και ενήλικες, μια και πρωταρχικός στόχος της «αntαllαximα» είναι η επαφή και η γνωριμία των παιδιών με τη σύγχρονη τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: