Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Mπορεί να είναι η Σάμος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;


18 πόλεις, μέχρι στιγμής, της Ελλάδας διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, χρονιά που ο τίτλος θα απονεμηθεί σε μια μία πόλη – περιοχή της Ελλάδας και μία της Ρουμανίας. 

Μεταξύ αυτών και η ακριτική Σάμος που κατεβαίνει στην αρένα των υποψηφιοτήτων, διεκδικώντας τον τίτλο.

Μπορεί λοιπόν η Σάμος να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης; «Μπορεί και θέλει», λένε οι εθελοντές που ασχολούνται ενεργά με την προετοιμασία του φακέλου. Και καταθέτουν την πρότασή τους, το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού που, παραφρασμένο και αναβαθμισμένο στην σκακιέρα του πολιτισμού, δηλώνει ότι «Άνθρωπος στο τετράγωνο και δημιουργικότητα στο τετράγωνο παράγουν πολιτισμό στο τετράγωνο».

Οι πολίτες της Σάμου κάνουν μια αξιακή δήλωση, διατυπώνουν την πεποίθησή τους ότι η Σάμος διαθέτει το ιστορικό υπόβαθρο, την γεωπολιτική θέση, το περιβαλλοντικό, καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό απόθεμα για να δηλώσει κάτι παραπάνω από παρούσα σε αυτή τη μάχη. Από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κοντινότερο σημείο της Ευρώπης με την Ασία, η Σάμος δηλώνει ότι τα σύνορα δεν είναι απλώς γεωγραφικοί προσδιορισμοί που δημιουργούν αντιθέσεις αλλά γέφυρες πολιτισμού που παράγουν μωσαϊκά ιδεών, ανθρώπων και ενός ουσιαστικού διαλόγου. Η Σάμος συνομιλεί και διατυπώνει την αντίθεσή της σε κάθε «σύνορο» σκέψης, διαλόγου, κατανόησης. Ενσωματώνει τα ευρωπαϊκά και πανανθρώπινα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης.

Αφομοιώνει και γίνεται πρέσβειρα της αρμονίας όπως την δίδαξε ο Πυθαγόρας. Ο Σάμιος φιλόσοφος γίνεται ο διαχρονικός εκφραστής όχι μόνο των μαθηματικών αλλά και της μουσικής, της δικαιοσύνης και της αξίας.. της σιωπής.

Η Σάμος δηλώνει ότι ξέρει να μιλά και να σιωπά, να παράγει και να ονειρεύεται, να καλεί και να δέχεται. Το νησί που αποτέλεσε το ίδιο αμάλγαμα πολιτιστικών ανταλλαγών γίνεται ο καλύτερος εκφραστής της συνάντησης!

Η Σάμος και οι πολίτες της λένε το εξής απλό: «Επιτρέψτε μας να θεωρούμε το νησί μας ένα ευρωπαϊκό νησί, έναν τόπο όπου η ανάσα της πολιτιστικής ανταλλαγής ήταν πάντα το οξυγόνο της ταυτότητάς μας».

Η Σάμος της Ήρας, του Διόνυσου που της χάρισε το κρασί, της αρχαίας Σάμαινας, του έρωτα του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, του Μέλισσου, του Ευπαλίνου, του Αγάθαρχου, πρωτοπόρου σκηνογράφου της αρχαιότητας και τόσων άλλων, ήταν και παραμένει ένα διαχρονικό αποθετήριο πολιτισμικού πλούτου. Η Σάμος του Αρίσταρχου μπορεί και θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Γιατί η Σάμος ήταν και είναι ένα ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ`ΑΣΤΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: