Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΚΕΔΕ: Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής


Να αυξηθούν οι θέσεις των παιδιών που θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς το επόμενο σχολικό έτος ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Με επιστολή προς στον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γ. Ιωαννίδη και τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων Δ. Χαλικιά, η ΚΕΔΕ παραθέτει τις παρατηρήσεις της όσον αφορά στο σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγχρηματοδοτούμενη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το προσεχές σχολικό έτος 2015-2016, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014- 2020.

Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ ζητά: πρώτον, να αρθεί ο περιορισμός του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων, ο οποίος σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 70% της συνολικής δυναμικότητας της δομής (προκειμένου να καλυφθεί η αναμενόμενη αύξηση των αιτήσεων, οι οποίες έχουν ανέλθει στις 120.000 από 111.279 ήταν πέρσι). 

Δεύτερον, σε ότι αφορά στα δικαιολογητικά έγγραφα συμμετοχής θα πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα που ενδέχεται να ανακύψει με τις εγγυητικές επιστολές.

Τρίτον, αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής, να ισχύσει το προηγούμενο σύστημα χρηματοδότησης, κατά το οποίο, η καταβολή της πρώτης δόσης γινόταν με την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, γιατί στην περίπτωση πιστοποίησης του 30%, θα προκαλέσει προβλήματα χρηματοδότησης και κάλυψης λειτουργικών δαπανών.

Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 184 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 46 εκατ. θα προέρχονται από εθνικούς πόρους και 138 εκατ. από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Για την ένταξη στο πρόγραμμα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για μητέρες με 3 παιδιά, 33.000 ευρώ για μητέρες με 4 παιδιά και 36.000 ευρώ για μητέρες με 5 παιδιά και άνω. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: