Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Χάσαμε το 50% του εισοδήματός μας - Είμαστε πρώτοι στην ανεργία: Και την Πρωτομαγιά θα κάτσεις σπίτι;

Αντιμέτωπους με δραματικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, λουκέτα και ρεκόρ ανεργίας βρίσκει τους Έλληνες η εργατική Πρωτομαγιά.



Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πριν από το 2010 βρισκόταν στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Με τις μειώσεις που έχουν γίνει την τελευταία τριετία το ποσοστό αυτό έχει διαμορφωθεί στο 49%, πράγμα που σημαίνει ότι ο έλληνας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό παίρνει κάτι λιγότερο από τα μισά χρήματα που εισπράττει ο μέσος ευρωπαίος στις αναπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΕΕ:

- Από το 2010 έως το τέλος του 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους.

- Στο τέλος του 2012 περίπου 3.900.000 άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας από 2.200.000 το 2009.

- Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, οι Έλληνες εργάζονται κάθε χρόνο 160 ώρες περισσότεροσε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 15 και 60 ώρες περισσότερο σε σύγκριση με την ΕΕ των 27.

Η φρίκη της ανεργίας Σταθερά πρώτη στην ανεργία η Ελλάδα - 26,5 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αποκαρδιωτικά είναι για ακόμη μία φορά τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με την Eurostat διατηρεί τα αρνητικά πρωτεία στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας αγγίζει το 27,2% (στοιχεία Ιανουαρίου).




Συνολικά η ανεργία στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ρεκόρ καθώς ανήλθε στο 12,1%, με τους ανέργους επίσημα πλέον να φτάνουν τους 26.500.000 στην Ευρώπη των 27.

Ανάμεσα στα κράτη μέλη τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημείωσαν η Ελλάδα (27,2%), η Ισπανία (26,7%) και η Πορτογαλία (17,5%) ενώ τα χαμηλότερα το Λουξεμβούργο (5,7%), η Γερμανία (5,4%) και η Αυστρία (4,7%).



Επιπρόσθετα, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε τον Απρίλιο στο 1,2% από 1,7%, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση στο 1,6%.
Το Ποντίκι, in.gr

Η Αφίσα της Ημέρας


Προσλήψεις στο Δημοτικό Γηροκομείο Σάμου

Το Δημοτικό Γηροκομείο Βαθέος Σάμου «ΙΔΡΥΜΑ ΝΤΑΕΛ» θα προσλάβει με οκτάμηνη σύμβαση δύο άτομα για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του.

Πρόκειται για μία θέση ΔΕ Νοσηλευτών/τριών και μία θέση YE Καθαριστών/στριών.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στη σχετική ανακοίνωση του γηροκομείου.

Έντυπα αιτήσεων συμμετοχής τύπου ΑΣΕΠ ΣΟΧ.2 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι αιτήσεις συμμετοχής άρχισαν από σήμερα 30/4 και λήγουν στις 9/5/2013.
my-samos.blogspot.gr

Όσοι πιστεύουμε...!!

Η 1η Μάη είναι μέρα μνήμης των αγώνων της εργατικής τάξης για το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα στο Σικάγο, μέρα μνήμης των καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη το 1936, μέρα μνήμης της θυσίας των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής για την απελευθέρωση της πατρίδας και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αποδείχθηκε περίτρανα και ιστορικά ότι αυτές οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Η εργατική τάξη τιμώντας διαχρονικά τους νεκρούς της κέρδισε την αξιοπρέπειά της κι ανέβασε ψηλά τον πήχη στο όνειρο και τη λευτεριά.

Σήμερα, στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων οι κατακτήσεις του αιώνα δεν είναι πια αυτονόητες και δεδομένες.

Κι εδώ ξεπροβάλει ένα μεγάλο ιστορικό δίλλημα για όλους μαζί και για τον καθένα ξεχωριστά. Ή θα αντισταθούμε στην ταξική επίθεση της φρίκης και της ασκήμιας ή θα χαθούμε σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία στον «Καιάδα» της ιστορίας.

Όσοι πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες απαξίωσης της υγείας, της παιδείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας,

Όσοι πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος,

Όσοι νιώθουμε την έλλειψη 4000 συνανθρώπων μας αυτοκτονημένων – δολοφονημένων δεν μπορούμε παρά να είμαστε ενωμένοι.

Κοιτάζοντας μπροστά τις επόμενες γενιές αλλά και τη ζωή που μας απομένει, κατανοούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε.

Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, εμείς όμως είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι.

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

Μεγάλη πτώση της επιβατικης κίνησης από Πειραιά προς Σάμο


Σοβαρή μείωση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης και στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς - Ικαρία - Σάμος έχει προκαλέσει η οικονομική ύφεση στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 η κίνηση στη γραμμή αυτή σημείωσε "βουτιά" 18% σε σχέση με αυτήν του 2011.

Λόγω της κρίσης οι Έλληνες έχουν γενικά μειώσει αισθητά τις μετακινήσεις τους από και προς τη νησιωτική Ελλάδα, ενώ η κάμψη των αγορών και του εμπορίου έχει επίσης αφήσει το αποτύπωμά της στην πτώση της εμπορευματικής κίνησης στις μεταφορές της ακτοπλοΐας.

Πανελλαδικά η προηγούμενη χρονιά σημαδεύτηκε από μια δραματική πτώση της τάξης του 20% της επιβατικής κίνησης στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σε παρόμοια επίπεδα κινείται και η μείωση της εμπορευματικής κίνησης ως συνέπεια της ραγδαίας πτώσης που καταγράφει η ζήτηση σε καταναλωτικά αγαθά.

Στη γραμμή Πειραιάς Σύρος - Τήνος - Μύκονος η πτώση είναι της τάξης του 20%, ενώ στις γραμμές της Κρήτης και Χίου - Μυτιλήνης η επιβατική κίνηση κατέγραψε μείωση 7%.
ethnos.gr

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Νέα δρομολόγια του πλοίου "European Express"

Η ναυτιλιακή εταιρεία NEL Lines ενημερώνει ότι το πλοίο European Express θα αναχωρήσει αύριο Μεγάλη Τρίτη 30/4 από τον Πειραιά (Πύλη Ε2) στις 07:30 προς Εύδηλο Ικαρίας - Βαθύ Σάμου.


Κατόπιν το πλοίο θα αναχωρήσει από το Βαθύ προς Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Καβάλα ώστε να ενταχθεί στα τακτικά του δρομολόγια.

Τα δρομολόγια του European Express για το διήμερο 30/4 - 1/5 είναι:

Μεγάλη Τρίτη 30/4: Πειραιάς (Αναχώρηση 07:30) - Εύδηλος Ικαρίας (Άφιξη 15:30 Αναχώρηση 16:00) - Βαθύ Σάμου (Άφιξη 17:30 Αναχώρηση 18:00) - Χίος (Άφιξη 21:10 Αναχώρηση 21:50).

Μεγάλη Τετάρτη 1/5: Μυτιλήνη (Άφιξη 01:00 Αναχώρηση 02:00) - Λήμνος (Άφιξη 07:20 Αναχώρηση 08:00) - Καβάλα (Άφιξη 12:10).
my-samos.blogspot.gr

Μισθό 376 ευρώ ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία με (ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής

Εχθές το βράδυ, με την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και υπερψηφίστηκε μέσα σε μία συνεδρίαση, ένα πολυνομοσχέδιο-μικρό μνημόνιο, λαίλαπα εις βάρος των πολιτών. Όποιος διαβάσει το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε, θα καταλάβει ότι ξεκινά η εαρινή επίθεση της κυβέρνησης στο λαό με στόχο όχι μόνο την ιδιωτική περιουσία αλλά και τον ίδιο τον πολίτη.



Μια ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία κατατέθηκε τροπολογία προς ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών. Μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής που δεν αναγνώστηκε καν, στην ολομέλεια του σώματος. Η τροπολογία βεβαίως ψηφίστηκε από την τρικομματική πλειοψηφία με χαρά καθώς ανοίγει το δρόμο για να φθάσει ο κατώτατος μισθός στα 376 ευρώ.

Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Αυτοδιοίκησης, μέσω ΟΑΕΔ, καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους άνω των 25 ετών, ενώ για κάτω των 25 ετών οι απολαβές θα είναι 17,1 ευρώ ημερησίως και δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.

Δηλαδή για να πάρει κάποιος τα 490 ή τα 427 ευρώ θα πρέπει να εργαστεί 25 ημέρες. Εάν εργαστεί 22 ημέρες το μήνα όπως προβλέπεται για τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση, τότε ο μηνιαίος μισθός θα είναι για τους άνω των 25 ετών 431 ευρώ και για τους κάτω των 25 ετών θα είναι 376 ευρώ!!!


Με αφορμή τη μείωση της ανεργίας και κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας ανοίγει ο δρόμος για μισθούς κάτω από 400 ευρώ μηνιαίως.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η νέα μορφή εργασιακών stage που ετοιμάζει η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία που ψήφισε, δε θα είναι κάτι προσωρινό και αποσπασματικό. Θα είναι η αρχή της μείωσης και άλλο του κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μισθός ο οποίος, οδεύει ταχέως στον αρχικό στόχο της τρόικα τα 360 ευρώ το μήνα. Με αυτή την επιλογή η κυβέρνηση δείχνει για ακόμη μια φορά το πρόσωπο του σχιζοφρενικού νεοφιλελευθερισμού που την περιβάλλει.

Υ.Γ. Για ακόμη μία φορά ο Πρωθυπουργός απαξίωσε το Ελληνικό κοινοβούλιο καθώς εμφανίστηκε μόνο για να ψηφίσει και επέλεξε το δρόμο της σιωπής εντός της αιθούσης…

Στάθης Διομήδης
news247.gr

Ο κ. Παπαθεοφάνους διαψεύδει την HELLENIC SEAWAYS





Άμεσα κινήθηκε ο Αντιπερειάρχης του Νομού Σάμου και χωρίς να χάνει χρόνο μας αποσαφηνίζει την άγνοια του στα σχέδια της εταιρίας HELLENIC SEAWAYS, που φιλοδοξεί να "πείσει" το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τον αποκλεισμό του Κεντρικού Λιμένος Βαθέος για το πλοίο "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ".

Μετά από αυτή τη διάψευση και περιμένοντας και τη διάψευση της Βουλευτή κας. Αγνή Καλογερή, επιβεβαιώνεται ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" που με πρόσφατο δημοσιεύμά του, ξεσκεπάζει την Ναυτιλιακή αυτή Εταιρία και τα σχέδια της. http://manolis-vasileias.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8185.html


Δείτε εδώ ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας Σάμου :

Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γίναμε γνώστες αιτήματος του με αρ. πρωτ. HSW2013-ΓΔΕ:ΑΠ 1349 / 25-04-2013, εγγράφου της HELLENIC SEAWAYS προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, σχετικά με την τροποποίηση δρομολογίων του πλοίου «Νήσος Μύκονος». 

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι επικαλείται, η εταιρεία λόγους τροποποίησης των δρομολογίων
« … μετά από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς ...».

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ουδέποτε ήρθε σε συνεννόηση με την HELLENIC SEAWAYS προκειμένου να υποστηρίξει το πρόσφατο αίτημά της. 

Απεναντίας, παλαιότερα η Π.Ε. Σάμου, έχει προτείνει στην HELLENIC SEAWAYS και την NEL, κατά τη θερινή περίοδο, την εναλλάξ καθημερινή προσέγγιση πλοίων για τα νησιά Σάμο και Ικαρία, στα λιμάνια Βαθέος - Καρλοβάσου και Αγ.Κηρύκου –Ευδήλου, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ταξιδίου από και προς το λιμάνι του Πειραιά για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Δημιούργησαν ιό αφανισμού της ανθρωπότητας




ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

Φονικό μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, δημιούργησαν στο εργαστήριο επιστήμονες και μάλιστα από δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες!

Η πρώτη από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στην Ολλανδία, αφού δημιούργησε το φονικό στέλεχος του ιού το οποίο θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα, επιχειρεί τώρα να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της, κάνοντας την προσιτή σε κάθε… ενδιαφερόμενο!

Η δεύτερη μελέτη έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, η οποία επίσης κατέληξε στη δημιουργία ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών! Ικανό να αφανίσει το ανθρώπινο είδος!


To στέλεχος της πρώτης ομάδας, ανακαλύφθηκε από τον ιολόγο Ρον Φουσιέ, στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus, ο οποίος ουσιαστικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 5 μεταλλάξεις στο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, είναι αρκετές ώστε να κάνουν την γρίπη τόσο επικίνδυνη και μεταδοτική που να μπορεί να πάρει διαστάσεις φονικής πανδημίας σε χρόνο ρεκόρ!

Ο δρ Φουσιέ και η ομάδα του διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε κουνάβια – ένα είδος που έχει παρόμοιο αναπνευστικό σύστημα με αυτό του ανθρώπου- και ήδη έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις την επιστημονική κοινότητα.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν θα έπρεπε καν να διεξαχθούν και πάντως σίγουρα να δημοσιοποιηθούν τέτοιες έρευνες, που στα χέρια βιοτρομοκρατών θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «απόλυτο όπλο» καταστροφής της ανθρωπότητας!

Θέμα ασφάλειας σε πιθανή επίθεση βιοτρομοκρατών!


Η ομάδα του δρος Φουσιέ, απαντά στους επικριτές της ότι «διεξάγει τις συγκεκριμένες μελέτες στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας για την καλύτερη κατανόηση του Η5Ν1» !

Ο ίδιος ο Φουσιέ πάντως παραδέχτηκε ότι το στέλεχος που δημιούργησε στο εργαστήριο είναι «ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς που μπορούν να δημιουργηθούν με τεχνητούς τρόπους» !

Και οι δύο παραπάνω μελέτες, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Επιστημονικό Συμβούλιο για τη Βιοασφάλεια των ΗΠΑ, το οποίο δηλώνει αναρμόδιο να αποτρέψει τη δημοσίευση οποιασδήποτε επιστημονικής έρευνας, αλλά ελπίζει πως αν ζητήσει από τα επιστημονικά περιοδικά να μην προχωρήσουν στη δημοσίευση, εκείνα θα συμμορφωθούν!

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου,δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον παθογόνο οργανισμό που να είναι τόσο τρομακτικός όσο ο συγκεκριμένος. Μπροστά του ο άνθρακας μοιάζει «αθώος».

Ένα επικίνδυνο βιολογικό όπλο στα χέρια των ΗΠΑ!

Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι που διατυπώνουν πιο ακραίες και «καταστροφολογικές» απόψεις. Σύμφωνα με αυτές, είτε δημοσιευτούν, είτε όχι τα αποτελέσματα των ερευνών ήδη οι ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους ένα ακόμη «βιολογικό όπλο», το οποίο μπορεί να «αξιοποιηθεί» αναλόγως της περίστασης: είτε για να δημιουργηθεί η «ανάγκη» παραγωγής εμβολίων που θα αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες, είτε για την προώθηση κονδυλίων που θα παρέχουν «βιοασφάλεια», είτε ακόμη και για τον «αποπληθυσμό» του πλανήτη που ήδη ασφυκτιά από την διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία!
apocalypsejohn

Η Αφίσα της Ημέρας



ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΑΙΡΩΝ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ "ΠΑΣΟΚ"

Σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Μεθώνης - Τουλάχιστον 10 αγνοούμενοι

Tουλάχιστον 10 ναυτικοί αγνοούνται  μετά τη βύθιση φορτηγού πλοίου, ύστερα από σύγκρουση με άλλο φορτηγό πλοίο, νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη.Το φορτηγό πλοίο «Consouth», με σημαία Αντίγουα-Μπαρμπούντα με 16 άνδρες πλήρωμα - Πολώνούς και Ρώσους και κενό φορτίου συγκρούσθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με το φορτηγό πλοίο «Piri Reis», με σημαία Νήσων Κουκ και 17 άτομα πλήρωμα.

Από τη σύγκρουση βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο «Piri Reis», με αποτέλεσμα να αγνοούνται 10 άτομα, ενώ υπάρχει ανησυχία για τις οικολογικές επιπτώσεις από τη βύθιση του, καθώς το φορτίο που μετέφερε ήταν λίπασμα.

Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες απο πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα αεροσκάφος C-130 και ελικόπτερο, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι σχετικά καλές και ευνοούν τις έρευνες.
TA NEA

Ο ελληνικός καπιταλισμός στην εποχή των μνημονίων


Συχνά με ρωτούν, τι σόι καπιταλισμός είναι αυτός στον οποίο δεν σέβονται ούτε καν τα υποτιθέμενα ιερά και όσια του συστήματος, όπως την ιδιοκτησία και τις καταθέσεις; 

Όπου παραβιάζονται όλοι οι κανόνες της αγοράς. Όπου αντί να κλείσουν οι αποτυχημένες επιχειρήσεις, αποφασίζεται -υπό την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας- το κούρεμα των καταθέσεων. 

Αντί, να χτυπηθούν τα αεριτζίδικα κεφάλαια μειώνονται μισθοί και συντάξεις. Αντί να καταργηθούν τα ρουσφέτια αυτά «αναβαθμίζονται» και συνδέονται με την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων;Στην σημερινή Ελλάδα καταγράφεται ένα από μια πρώτη ματιά παράδοξο: ο πιο άγριος καπιταλισμός στην μεταπολεμική Ελλάδα υποσκάπτει τις αρχές και τους κανόνες του καπιταλισμού! 


Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενώ εξακολουθεί να κυριαρχεί ο καπιταλισμός, αυτός έχει τεθεί υπό ξένη εποπτεία και έχει «μπασταρδευτεί». Έχουν εισαχθεί διαδικασίες, μέθοδοι και δομές που είχαν παρατηρηθεί κύρια στην εποχή γέννησης του καπιταλισμού, εποχή, δηλαδή, της πρωταρχικής συσσώρευσης. Τότε που κυριαρχούσε το έγκλημα. Ο φόνος και η κλοπή. Η λεηλασία και η πειρατεία. Η συσσώρευση πλούτου χωρίς κανόνες, με μεθόδους βίας, ιδιαίτερα εξω-οικονομικού καταναγκασμού.

Μιλάμε για την περίοδο από τον 15ο μέχρι και τον 18ο αιώνα. Μια περίοδο άγριας ανακατανομής πλούτου, μακριά από κάθε δέσμευση.Όταν ο καπιταλισμός στερέωσε, εκείνοι που είχαν συσσωρεύσει πλούτου, προκειμένου να τον προφυλάξουν, επέβαλαν την καθιέρωση και τη συγκρότηση θεσμών, κανόνων, ρυθμίσεων. Έτσι ο καπιταλισμός μπήκε «εντέλει» σε μια κάποια τάξη. Αλλού από τον 17ο αιώνα, αλλού αργότερα, μετά τον 18ο αιώνα. Διακηρύχτηκε το απαράβατο της ιδιοκτησίας και των καταθέσεων. 

Αυτός ο οριοθετημένος πια καπιταλισμός, ρυθμιζόμενος τάχα από αόρατα χέρια και αγορές, δεν είχε κανένα πρόβλημα στη συνέχεια, όποτε χρειαζόταν, να παραβιάζει τους δικούς του κανόνες και να υποσκάπτει θεσμούς. Ιστορικά, όποτε ο καπιταλισμός βρισκόταν σε μεταβατική φάση, ιδιαίτερα όταν βρισκόταν σε κρίση, οι πιο αυταρχικές από τις κυρίαρχες σε αυτόν ομάδες κατέφευγαν σε ακραία μέτρα. Πέραν του φασισμού, ο 20ος αιώνας γνώρισε, επίσης, καθεστώτα εκτάκτου ανάγκης τα οποία εφάρμοζαν πολιτικές. Στην προμετωπίδα έγραφαν: εκσυγχρονισμός, ενώ επρόκειτο για βίαιο αναχρονισμό. Ενσωμάτωσης, δηλαδή, σε σύγχρονα πλαίσια μεθόδων από το πιο σκοτεινό και χωρίς κανόνες παρελθόν γέννησης του καπιταλισμού. Κλοπές, λεηλασίες, αφαίρεση δικαιωμάτων, επιβολή με τρόπο βίαιο των συμφερόντων των λίγων. 


Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για πολιτικές άγριας και άνισης ανακατανομής εισοδήματος και περιουσίας.Ένα από τα χαρακτηριστικά των αυταρχικών καθεστώτων είναι ότι αυτό που χθες θεωρείτο δεδομένο γίνεται σήμερα αβέβαιο και πεδίο παραβιάσεων. Μια νομική θεσμική δέσμευση που είναι αυτονόητη παραπέμπεται στα χρονοντούλαπα της ιστορίας του καπιταλισμού. Παλιές άνομες μέθοδοι επανακάμπτουν. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η ενσωμάτωση στοιχείων των άγριων και ακραία αυταρχικών εποχών γέννησης του καπιταλισμού εμφανίζονται ως εκσυγχρονισμός. Ακόμα και ο ναζισμός, όπως σημειώνει ο σπουδαίος φιλελεύθερος καθηγητής, Ρ.Ντάρεντορφ, εμφανίζεται ως εκσυγχρονισμός μέσω «της καθαρότητας της φυλής». Για αυτό, εξάλλου τον ονόμασε: «βίαιο εκσυγχρονισμό». 

Πρόκειται, ορθότερα, κατά τη γνώμη μου για «βίαιο αναχρονισμό». Ζούμε στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της ξένης εποπτείας και της υπόσκαψης της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, της μείωσης και συχνά κατάργησης κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε αυτή την εποχή ο καπιταλισμός του 21ου αιώνα παίρνει «δανεικά» από πρακτικές που εφάρμοσε πριν αιώνες, ενώ τους πλασάρει ως κάτι το νεωτερικό.

Το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε την κυριαρχία των μεθόδων και αντιδημοκρατικότητας των αρχικών φάσεων του καπιταλισμού που έχει, πλέον, γίνει έντονη. Τη σύνδεση της υπεράσπισης των σημερινών κατακτήσεων με ένα διαφορετικό όραμα για την αυριανή Ελλάδα.
Νίκος Κοτζιάς
epirusgate.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Τον Λαικισμό "ΚΑΡΛΑ" αντιγράφει ο κ. Νίκος Μάρκου για Λογαριασμό του κ. Γιακαλή ? (video)




Για πολλά χρόνια στη Σάμο και στην Ικαρία  σχεδόν όσα λιοτρίβια λειτουργούσαν, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ισχύουσας Νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να "βιάζεται" το περιβάλλον από τα απόβλητα τους.

Κάθε χρόνο, ο τότε για δύο τετραετίες, Νομάρχης Σάμου κ. Μανόλης Κάρλας φραστικά ισχυρίζονταν  οτι θα ήταν η τελευταία φορά που τους έδινε άδεια λειτουργίας, εντούτοις τελευταία στιγμή, και για τα 8 χρόνια της θητείας του, υπέγραφε για να συνεχίζεται το "θεάρεστο περιβαλλοντολογικό έργο".

Στη Μυτιλήνη πλέον κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον διορισμένο  Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Μάρκου  να "μιμείται" το λαϊκισμό του πρώην Νομάρχη Σάμου, αδιαφορώντας και για το ίδιο το περιβάλλον, αλλά και για την την ισχύουσα Νομοθεσία.


Προφανώς ο κ.Μάρκου δεν είναι από τη Μυτιλήνη και άρα δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος για τους ψήφους που θα μπορούσε να εισπράξει με αυτές τις "διευκολύνσεις".

Ποιός θα μπορούσε να πιστωθεί  εκλογικά μία τέτοια υπόθεση ? Προφανώς αυτός που ενώ όλους τους άλλους διορισμένους Αντιπεριφερειάρχες τους άλλαξε στη μέση της θητείας τους, τον κ. Μάρκου δεν τον άγγιξε από αυτή τη θέση.

Και φυσικά αναφερόμαστε στον κ. Νάσο Γιακαλή. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ετοιμάζεται ο κ. Γιακαλής στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές να συνεχίσει τη καριέρα του στην Αυτοδιοίκηση με υποψηφιότητα για Δήμαρχος Λέσβου, υποστηριζόμενος μάλιστα και από το ΚΚΕ(?!).

Κάνοντας "κλικ" πιο κάτω μπορείτε να δείτε συνοπτικά την ισχύουσα Νομοθεσία για αυτό το θέμα και ας μας πει ο κ. Μάρκου ποιά από τα Λιοτρίβια στη Μυτιλήνη πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις...: http://www.nea.gr/popular/docs1/exi.pdf

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε για πρώτη φορά την τοποθέτηση του Ανεξάρτητου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μανόλη Βασιλειά για το ζήτημα αυτό, όπου στο τέλος και καταψήφισε την "εισήγηση Μάρκου" : 


"ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ"
manolis-vasileias.blogspot.gr/

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου αγνοεί συνεχώς το Νόμο για τη Λειτουργία των ελαιοτριβείων ?

Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ Μάρκου και το τμ. Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορ Αιγαίου έθεσε ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, για το ζήτημα της λειτουργίας των ελαιοτριβείων στη Λέσβο.


Αφορμή αποτέλεσε η εικόνα που εμφάνιζε χείμαρρος που καταλήγει στην περιοχή της Ευρειακής στον Κόλπο της Γέρας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2013. Όπως βλέπετε και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες μέσω του χειμάρρου διοχετεύονται στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες αποβλήτων ελαιοτριβείων δημιουργώντας μια ανυπόφορη για τους επισκέπτες της περιοχής δυσοσμία πέρα από το περιβαλλοντικό και αισθητικό μέρος του ζητήματος. Μέσα στην θάλασσα σε ακτίνα περίπου 50 μέτρων από το σημείο εκβολής είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της απόθεσης των αποβλήτων. Καθώς ο καιρός είναι καλός, η τουριστική περίοδος ξεκινά και κάποιοι συμπολίτες μας ξεκινούν να κολυμπούν στη θάλασσα, το ζήτημα αφορά και τη δημόσια υγεία.


Με την παρέμβαση του ο Μιχάλης Μπάκας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τη λειτουργία των ελαιοτριβείων της περιοχής που διοχετεύουν τα απόβλητα τους στον συγκεκριμένο ποταμό. Παράλληλα ζητείται από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ Μάρκου να ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο για τις προθέσεις της περιφερειακής αρχής για την επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στη Λέσβο έτσι ώστε να μην φτάσουμε και πάλι στο Νοέμβριο και δοθούν προσωρινές άδειες λειτουργίας στα ελαιοτριβεία, κάτι που γίνεται για πολλά χρόνια.

Ο Μιχάλης Μπάκας δήλωσε για το θέμα: «Η πολιτική κάλυψη που επί χρόνια έδινε στο παραπέντε η Νομαρχία Λέσβου στα ελαιοτριβεία ώστε να λειτουργούν ρυπαίνοντας, και συνεχίζει να δίνει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία και θέτουμε το ζήτημα σήμερα, έτσι ώστε να έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση του σε λίγους μήνες που θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος.

Περιμένουμε πλέον την ανταπόκριση της περιφερειακής αρχής για την ορθή λειτουργία των ελαιοτριβείων σε όλα τα νησιά μας σύμφωνα με τις αρχές του Νόμου και της περιβαλλοντικής επιστήμης“.
oikoanemos.wordpress

Η Σάμος τώρα και στην Ταϊλάνδη! (video)


Αρίσταρχος ο Σάμιος, Πυθαγόρας ο Σάμιος. 
Η φήμη τους είναι γνωστό πως παραμένει διαχρονική εδώ και αιώνες. Στη σύγχρονη εποχή φτάνει πλέον και μέχρι την Ασία.

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Αστρονομίας και Τεχνολογίας του Πρατσουάπ Κίρι Καν της Ταϊλάνδης μαρτυρά του λόγου το αληθές, όπως φαίνεται και μέσα από τα βίντεο που εξασφάλισε το MY SAMOS BLOG μέσω του Νίκου Χειμωνίδη και του Asia Be There και επαναδημοσιεύει σήμερα ο "ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ".

Στο ίδιο Μουσείο ο επισκέπτης, εκτός από τις δύο μεγάλες προσωπικότητες από τη Σάμο, θα πάρει και άλλο άρωμα Ελλάδας, καθώς θα μάθει περισσότερα για τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Θαλή και άλλους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, μαθηματικούς και αστρονόμους. 

Κάντε "κλικ" πιο κάτω να δείτε τα Βίντεο:

Τσίπρας: Είστε εντολοδόχοι της τρόικα, είμαστε εντολοδόχοι του λαού




Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, Από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα η συνταγή παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Όχι μόνο στα μέτρα της βαρβαρότητας, αλλά και στην επιχειρηματολογία.
 
Τρεις πρωθυπουργοί, υπουργοί οικονομικών, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και πολύ πρόθυμοι προπαγανδιστές, έλεγαν και λένε ακριβώς τα ίδια.

Τρία χρόνια τώρα εφαρμόζετε την ίδια ακριβώς καταστροφική συνταγή που μετέτρεψε τη χώρα σε πειραματόζωο των πιο απάνθρωπων πολιτικών. 

Τρία χρόνια τώρα διαρκώς με τη διαδικασία του κατ επείγοντος, λαμβάνετε μέτρα εκβιάζοντας και διαλύετε την Ελλάδα.

Κάντε "κλικ" πιο κάτω να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του:

Συνέντευξη της προέδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη στο Kontra Channel




Παρακολουθείστε σήμερα Κυριακή 28/4 στις 21:10 συνέντευξη της πρόεδρου της "Κοινωνικής Συμφωνίας" Λούκας Τ. Κατσέλη με τον Σωτήρη Ξενάκη στο κανάλι Κontra Channel.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στον παρακάτω σύνδεσμο:

Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερή γραμμή, η πολιτική μας δε χωράει μέσα στα μνημόνια

Συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στην εφημερίδα Real News (στην Μαριτίνα Ζαφειριάδου) 

Η κυβέρνηση επενδύει σε ένα κούρεμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Πόσο πιθανή και κυρίως πόσο βιώσιμη θεωρείτε μία τέτοια εξέλιξη;

Ένα νέο «κούρεμα» του χρέους είναι όχι απλώς πιθανό, αλλά αναπόφευκτο. Το θέμα είναι ποιος θα θέσει τους στόχους και τους όρους. Διότι από το προηγούμενο «κούρεμα» (PSI) η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από τα όποια οφέλη.
 
Πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε πως η μείωση των χρεών στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πραγματοποιείται «με λογικό και εφικτό τρόπο, χωρίς να απαιτούμε οι χώρες να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη». Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη της κ. Μέρκελ;

Η λογική της κ. Μέρκελ είναι ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί έστω και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η κ. Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά πως αν η Γερμανία πλήρωνε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ολόκληρο το χρέος της δεν θα βρισκόταν στη σημερινή οικονομική θέση. Ένας από τους λόγους που βοήθησαν την Γερμανία να ανακάμψει, ιδίως στο αρχικό στάδιο, ήταν και το γεγονός ότι το 1953 πέτυχε τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της και το πιο σημαντικό πέτυχε τη «ρήτρα ανάπτυξης», δηλαδή η Γερμανία πλήρωνε μόνο όταν είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξαγωγές. Αυτό που ήταν τότε λογικό για την Γερμανία γιατί να μην θεωρείται σήμερα λογικό για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν ανάλογο πρόβλημα;

Προβλέπετε νέα μέτρα έως το φθινόπωρο; Και πού αποδίδετε την πρόβλεψή σας;

Αυτό είναι βέβαιο. Πρώτον, διότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι μόνο στα χαρτιά, δεν είναι πραγματικό. Τα greek statistics συνεχίζουν να ανθούν και με τις ευλογίες της τρόικα. Και, δεύτερον, διότι η ίδια η λογική της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι τέτοια που διαρκώς θα ζητούνται νέα μέτρα της μιας ή της άλλης μορφής.

Πολύς λόγος γίνεται για «πισωγυρίσματα» του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του μνημονίου. Επιμένετε στην κατάργησή του με ένα νόμο και τι εννοείτε με τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση» της δανειακής σύμβασης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, έχει μια σταθερή γραμμή: Η πολιτική μας δεν χωράει μέσα στα μνημόνια. Ακριβώς γι’ αυτό, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τα αντικαταστήσουμε με ένα σχέδιο ανόρθωσης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Αυτό ήταν το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Όσο για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, εννοούσαμε και εννοούμε μια διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκουμε: πρώτον τη δραστική μείωση του συσσωρευμένου χρέους και των δαπανών για την εξυπηρέτησή του σε επίπεδα που δεν θα υπονομεύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δεύτερον, τη διεκδίκηση της λεγόμενης «ρήτρας ανάπτυξης», μιας συμφωνίας δηλαδή για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχουμε. Τρίτον, την κατάργηση των όρων που είναι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει plan B για επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα ανεξάρτητα εάν είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ;

Οπωσδήποτε, μια σοβαρή στρατηγική θα πρέπει να έχει και «εξόδους κινδύνου» στην περίπτωση που το όλο οικοδόμημα πιάσει φωτιά και αυτή είναι μια πτυχή που μας απασχολεί. Το να ζητάμε, όμως, από μια κυβέρνηση να κάνει plan B, όταν δεν έχει plan Α ή που στη θέση του έχει τα καταστροφικά μνημόνια, αυτό περικλείει ένα στοιχείο αποπροσανατολισμού του κόσμου και της όλης συζήτησης.

Η εσωστρέφεια που παρατηρείται τελευταία στον ΣΥΡΙΖΑ, πού οφείλεται; Πρέπει ο κ. Τσίπρας να γίνει πιο αποφασιστικός ή πιο προσεκτική η αριστερή πτέρυγα του κόμματος;

Έχουμε μία εντελώς συγκεκριμένη δουλειά να κάνουμε αυτό το διάστημα και αυτή είναι να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε έναν πολιτικό φορέα πλουραλιστικό, δημοκρατικό και ενιαίο, δηλαδή ενιαίο σχέδιο, ενιαία οργάνωση, ενιαία ηγεσία. Με ρεύματα ιδεών στο εσωτερικό του, που θα λειτουργούν, όμως, στη βάση συγκεκριμένων κανόνων και όχι ως κόμματα μέσα στο κόμμα. Αυτή είναι σήμερα η προτεραιότητα όλων μας, από τον Πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος του κόμματος, μαζί με ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και πρωτίστως στον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού και της γνώσης. Και τούτο γιατί οργανισμοί που κλείνονται στον εαυτό τους είναι θνησιγενείς.

Το ρεύμα εναντίον του ευρώ σας φοβίζει;

Τα νομίσματα πολλές φορές λειτουργούν ως ιδεολογικός κρυψώνας. Το ρεύμα λοιπόν κατά του ευρώ δεν με ανησυχεί στο βαθμό που κατανοείται ότι το θέμα δεν είναι το νόμισμα, αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την σημερινή αρχιτεκτονική και λειτουργία του.

Έχετε κηρύξει τον πόλεμο στην κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Θεωρείτε ότι δεν θα προσφέρουν σε τίποτα στην ανάπτυξη και στοχοποιείτε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ;

Πράγματι, η θέση μας είναι πως ό,τι συνιστά δημόσια περιουσία αποτελεί συλλογική αποταμίευση του ελληνικού λαού και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα.

Πώς κρίνετε την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ; Περιμένετε και αλλαγή στάσης εκ μέρους του Περισσού;

Το ΚΚΕ κάνει πολλές φορές σωστές διαπιστώσεις, αλλά δεν μπορεί να τις μεταφράσει σε συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, διότι αντιμετωπίζει κρίση στρατηγικής ή διότι ταυτίζει την τακτική με τη στρατηγική. Το άλλο πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου έχει το ΚΚΕ είναι ότι φοβάται να συμμαχήσει με άλλες δυνάμεις και ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Πιστεύει πως ασκώντας τυφλή πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,η οποία υπερβαίνει συχνά ακόμη και την πολεμική της Δεξιάς, θα διευρύνει την επιρροή του. Αυτό, όπως έδειξε και η ιστορία, είναι λάθος. Ενώ, αναγνωρίζει τις υπαρκτές δυσκολίες που θα έχει μια αριστερή κυβέρνηση, αντί της συμπόρευσης ή, έστω, της κριτικής στήριξης, επιλέγει από τώρα τη θέση της αντιπολίτευσης και της υπονόμευσης στην περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση. Η άποψή μου είναι ότι η νέα ηγεσία του ΚΚΕ θα κριθεί από την ικανότητά της να βρει νέες, θετικές για το λαό και το ίδιο απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα συναφή προβλήματα.
left.gr

Η Αφίσα της Ημέρας


Η Σάμος εξαφανίστηκε..

Η Σάμος χάθηκε από τους χάρτες της Google (Google Maps), με αποτέλεσμα στη θέση της να εμφανίζεται θάλασσα!

Έχει μείνει μόνο ένα αχνό μέρος του περιγράμματος του νησιού, τα τοπωνύμια και ο σκελετός του οδικού δικτύου, ωστόσο όλα αυτά καλύπτονται από θάλασσα στον χάρτη, με αποτέλεσμα το νησί να είναι σχεδόν εξαφανισμένο.

Οι αιτίες της "εξαφάνισης" δεν είναι ακόμα γνωστές. Ας ελπίσουμε ότι το νησί θα εμφανιστεί και πάλι στον "live" χάρτη που παραθέτουμε:


my-samos.blogspot.gr/

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Μέσα στο πλαίσιο της «Νέας Οργουελικής Τάξης Πραγμάτων», όπου επιβιώνουμε καθημερινά, θα ισχύσει από 1/6/2013 το υποχρεωτικό δόσιμο των ανθρωπίνων οργάνων των Ελλήνων μετά θάνατον, κάτι που έως τώρα ήταν εθελοντικό. 






















Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, χωρίς ιδιαίτερη πληροφόρηση του κόσμου. Πρωτύτερα είχαν προσπαθήσει να περάσουν την ίδια απόφαση με νόμο στη Γερμανία αλλά και στην Ισπανία, αλλά εκεί οι λαοί – καλά πληροφορημένοι – ξεσηκώθηκαν εγκαίρως και χάλασαν τον κοινό σχεδιασμό της Αυτοκρατορίας του Χρήματος και της διεθνούς μαφίας εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Εδώ στην Ελλάδα των… «χαχώλων» - όπως μας θεωρούν – ελπίζουν ότι τα σχέδια τους θα ευωδωθούν, ακριβώς όπως πάνε όλα κατ’ ευχήν γι’ αυτούς μέχρι σήμερα!

Μέχρι τις 30/5/2013 έχουμε όλοι το δικαίωμα να αρνηθούμε με μια Υπεύθυνη Δήλωση (με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια υπηρεσία) αυτό το πρωτοφανές για μια ακόμη φορά «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!


Επισυνάπτω προς διευκόλυνσή σας την Υπεύθυνη Δήλωση που προωθεί ηλεκτρονικά το ΙΝΚΑ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) (www.apantisiinka.blogspot.com), οδηγίες συμπλήρωσης και αποστολής του εγγράφου, καθώς και δύο πληροφοριακά κείμενα του ΙΝΚΑ (www.inka.gr).

Θεωρώ ότι πολλοί από μας εθελοντικά θα μπορούσαμε να είμαστε εν δυνάμει δότες οργάνων. Όμως σε μια τέτοια χιτλερικής εμπνεύσεως κοινωνία της ζούγκλας και της απανθρωπιάς που μας ωθούν, πιστεύω ότι δεν αξίζει να τους κάνουμε ΚΑΙ αυτήν την χάρη: να πλουτίζουν δηλαδή άνομα και από το εμπόριο των ανθρωπίνων οργάνων των ισοπεδωμένων εδώ και τρία χρόνια Ελλήνων αφαιρώντας κυριολεκτικά τη ζωή που ήδη έχουν κλέψει από μας και τα παιδιά μας!...

Ελεάνα Φραγκοπούλου

Με ελλείψεις λειτουργεί το Νοσοκομείο Σάμου

Με ένα και μοναδικό χειρουργό λειτουργεί εδώ και μήνες το Νοσοκομείο της Σάμου.


Ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ιδρύματος προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένη μόνο η μία, ενώ ο δεύτερος χειρουργός που υπήρχε ζήτησε για άγνωστο λόγο να αποσπαστεί στο νοσοκομείο της Λέρου. Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το ρεπορτάζ δεν υπάρχει κανένας επικουρικός εδώ και δύο μήνες, εφόσον έληξε η θητεία του μοναδικού που υπήρχε, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για τις θέσεις των ειδικευόμενων που σημειωτέον είναι επτά για όλη την χειρουργική κλινική αλλά υπηρετούν μόνο τρεις.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η διοικήτρια του Νοσοκομείου Βάσω Σίδερη – Πατλάκα άμεσα θα προσληφθούν δύο χειρουργοί οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το νοσοκομείο της Σάμου και έτσι θα αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.


Ωστόσο δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα όπως βέβαια γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης που έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση των δομών υγείας. Συγκεκριμένα η έλλειψη φίλμ υποχρεώνει το ακτινολογικό κέντρο να πραγματοποιεί μόνο δύο ακτινογραφίες την ημέρα.

Όσον αφορά στην προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου εκδικάστηκαν οι ενστάσεις και τελικά κατακυρώθηκε στην εταιρία SIEMENS κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 4 μήνες μέχρι να είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσει.

Τη Μεγάλη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου παρουσία φορέων αλλά και της διοικήτριας του νοσοκομείου για τις ελλείψεις στο χώρο της υγείας κυρίως με την έλλειψη ασθενοφόρου που καλύπτει την δυτική Σάμο.
ert.gr

H PASOK Airlines σας καλοσωρίζει στην πτήση της


Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν οι ορκωτοί λογιστές εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί 45.000 αεροπορικά εισιτήρια σε διάστημα ενός μόνο χρόνου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. 

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό βλέπει κανείς πως 123 άτομα «πετούσαν» κάθε μέρα για τις ανάγκες και τους σκοπούς του Κινήματος εντός και εκτός Ελλάδας. Ένα κίνημα με φτερά, όπως τα φτερά που έκαναν 114 εκατ. ευρώ και πέταξαν από τα ταμεία της Ιπποκράτους. 

Ένα «ιπτάμενο» κόμμα, που με τον σύγχρονο Φιλέα Φογκ στο πιλοτήριο έκανε το γύρο του κόσμου σε καθημερινή βάση....Ένα πολιτικό «αεροπλανάκι» που επάξια θα μπορούσε να μετονομασθεί σε PASOK Airlines.
Του Π. Κατσάκουleft,gr

Δεν έγινε η αιμοδοσία στην Σάμο

Έφυγαν χωρίς να πραγματοποιήσουν την αιμοδοσία τα μέλη της Χρυσής Αυγής στην Σάμο.


Από νωρίς το πρωί υπήρξε συγκέντρωση δεκάδων πολιτών, εκπροσώπων φορέων, μελών του ιατρικού συλλόγου, του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου, του Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπων κομμάτων, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η προγραμματισμένη αιμοδοσία, αφού τα μέλη της Χρυσής Αυγής επέμεναν στον όρο το αίμα που διαθέτουν στην Τράπεζά τους να διατίθεται μόνο σε Έλληνες.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο της αιμοδοσίας ζητούσαν να πάρει θέση η διοίκηση και να μην δεχτεί την αιμοδοσία υπό όρους, αφού πρόκειται για εθελοντική πράξη που αφορά τον συνάνθρωπο.

Χρειάστηκαν περίπου πέντε ώρες διαβουλεύσεων της διοίκησης με τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους εκπροσώπους των φορέων για να εκτονωθεί η αντιπαράθεσ.

Γύρω στις 2 η ώρα το μεσημέρι κλήθηκε ο εισαγγελέας στο Νοσοκομείο της Σάμου, ο οποίος είχε συνομιλία και με τις δύο πλευρές. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι φορείς δεν δέχτηκαν να αφήσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν την αιμοδοσία, εάν δεν υπέγραφαν ότι αποσύρουν τον όρο «αίμα μόνον για Έλληνες», που έθεταν αρχικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΙΚΑΡΙΑ: Πώς περάσαμε στο Μονοπάτι των Ξωτικών

Η αναμονή άξιζε τον κόπο. Η Κυριακή 17 Απριλίου ήταν μια τέλεια ανοιξιάτικη μέρα κι έτσι η πεζοπορία από τις Ράχες στον Κάμπο έγινε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Η πολύ ιδιαίτερη αυτή διαδρομή δεν διέψευσε τις προσδοκίες.

Βρήκαμε το γνωστό μας τοπίο καταπράσινο και παρθένο όπως ακριβώς ήταν και το 2006 όταν ανοίχτηκε το μονοπάτι που το διαπερνά. Όπως είχαμε πει, ξεκινήσαμε να περπατάμε από το "μικρό φράγμα" στη θέση "Βαθές" κοντά στο Μοναστήρι Μουντέ κατά τις 11 πμ.

Ήμασταν περίπου είκοσι άτομα όλων των ηλικιών και αφού η πορεία ήταν ομαλή, χωριστήκαμε σε διάφορες παρέες. Φυσικά είχαμε δώσει προσοχή να υπάρχει υπεύθυνος οπισθοφυλακής για να μαζεύει τους καθυστερημένους για να μην χαθούν, καθώς η διαδρομή, αν και σηματοδοτημένη, κάνει αρκετές ξαφνικές λοξοδρομήσεις. Δουλειά του οπισθοφύλακα ήταν επίσης να κλείνει τις "ποριές" -ένα θέμα πολύ σημαντικό για κάθε πεζοπορία στην Ικαρία.


Το πρώτο τμήμα της διαδρομής ήταν ένας ήσυχος στενός χωματόδρομος μέχρι το παλιό χωριό "Πλατέδων" κοντά στους Λαψαχάδες. Εκεί, στο παλιό εκκλησάκι του Άη Γιάννη του Πρόδρομου, ξεκουραστήκαμε για λίγο, ενώ κάποιοι ανέλαβαν να ψάξουν λίγο πιο πάνω για ερείπια σπιτιών του 17ου αιώνα - όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλλον πρέπει να είναι κανείς πεπειραμένος σ' αυτό το "σπορ".

Συνεχίσαμε μετά προς άλλον έναν παλιό οικισμό, το "Κεραμωτό". Σε λίγο, κι ενώ ο καιρός ήταν καλός, καθώς πλησιάσαμε στη λαγκαδιά του ποταμού "Φείδος", σηκώθηκε ένα κρύο αεράκι και υγρή ομίχλη απ' το πέλαγος.

Όλοι ανατρίχιασαν. Κι έτσι ενώ είχαμε σκοπό να εξερευνήσουμε λίγο εκείνη τη λαγκαδιά, τρέξαμε να περάσουμε το ρέμα και να χωθούμε μέσα στο δάσος. Ευτυχώς ωστόσο δεν ήταν παρά ένα ξαφνικό γύρισμα του καιρού -αναγγελία των βοριάδων που θα φυσούσαν στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες.

Πολύ σύντομα η κρύα ομίχλη σκόρπισε, ο άνεμος έπεσε κι εμείς συνεχίσαμε την πορεία μας.


Μπήκαμε στο πιο βαθύ δάσος. Είχαμε πάρει μαζί μας κλαδευτήρια και κόβαμε διάφορα κλαδιά, όμως με χαρά είδαμε (εμείς τουλάχιστον οι γνώστες (παλιά ξωτικά) της διαδρομής) ότι το μονοπάτι δεν είχε "ράψει" (= κλείσει από τη βλάστηση) παρόλο που είχε να καθαριστεί αρκετά χρόνια. Ο λόγος μάλλον ήταν ότι μέσα σ' αυτά τα "τούνελ" που είχαμε ανοίξει παλιά, δεν φτάνει ο ήλιος. Καθώς επικρατεί ημίφως ακόμα και το καλοκαίρι, τα φυτά δεν αναπτύσσονται εκτατικά, κλείνοντας το μονοπάτι, αλλά προτιμούν την κατακόρυφη ανάπτυξη προς το φως.
Ίσως όμως να φρόντισαν γι' αυτό τα ξωτικά.

Για να τα τιμήσουμε λοιπόν, αποφασίσαμε να διασχίσουμε το βαθύτερο και πιο μυστηριακό κομμάτι της διαδρομής, δηλ. το δάσος ανάμεσα στο "Κεραμωτό" και στο "Λύδι", χωρίς να μιλάμε, απόλυτα σιωπηλοί. Το "αμίλητο περπάτημα" στο μισοσκότεινο πράσινο τούνελ κράτησε μισή ώρα και ήταν παράξενη εμπειρία για όλους. Ήταν το πιο "ξωτικίσιο" κομμάτι του μονοπατιού.

Μετά το Λύδι, όπως είναι χαραγμένη η διαδρομή, η είσοδος στο Μοναστήρι της Θεοκτίστης γίνεται με ασυνήθιστο τρόπο. Το μονοπάτι διασχίζει τα παλιά κτήματα της Μονής και περνάει ακριβώς δίπλα από το ερειπωμένο "μέγαρο" του ιδρυτή και ηγούμενου του μοναστηριού.


Για την ιστορία του μιλήσαμε καθώς ξεκουραζόμασταν στην αυλή μπροστά από τον μανιταροειδή βράχο, τη γνωστή "Θεοσκέπαστη". Μετά πήραμε δρόμο και, αφού περάσαμε από ένα θλιβερό νεκροταφείο φορτηγών, βγήκαμε στο χωριό "Πηγή" που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το μοναστήρι.

Από την Πηγή κατεβαίνοντας προς την κοιλάδα του Κάμπου το τοπίο άλλαξε εντυπωσιακά. Άφθονα χόρτα και βότανα, κράταιγοι, πρίνοι και δρυς, μια βλάστηση που λάτρεψαν οι βοτανολόγοι και χορτοσυλλέκτες της παρέας.

Κάποια στιγμή κατηφορίζοντας βρεθήκαμε μπρος το πανόραμα της κοιλάδας με τα αγροτόσπιτα, τις καλλιέργειες και τα φρεσκοσκαμμένα αμπέλια. Ο Αμερικανός φίλος Thomas που ήταν μαζί μας και στην προηγούμενη εκδρομή, είπε ότι του θύμιζε κοιλάδα στα βουνά του Μεξικού (!).

Δεν είχαμε προλάβει να κουραστούμε πολύ, όταν φτάσαμε στον Κάμπο και καθήσαμε στου Ζαχαρία. Καφές, πορτοκαλάδες, μεζεδάκια. Η εκδρομή είχε τελειώσει. Όλα πήγαν καλά.

Η διαδρομή στο Μονοπάτι των Ξωτικών δεν έχει εντάσεις ή συναρπαστικά αξιοθέατα, αφήνει όμως μια πολύ καλή αίσθηση στον πεζοπόρο. Όπως είπε κάποιος, "Είναι η Ικαρία όπως ήταν παλιά..." Γι' αυτό όποτε χρειαζόμαστε επαφή μ' αυτήν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, θα ξαναπηγαίνουμε εκεί.

Τις φωτογραφίες χρωστάμε στη Μαριανίνα, στον Thomas και στην Jackie που μας αφιερώνει στο μπλογκ της ειδική καταχώρηση. Τους ευχαριστούμε, όπως ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν.
ikariamag.gr

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Οι "Εχθροί εξ αίματος" του Αρκά στη Σάμο στις 6 και 7/5

Το θεατρικό έργο "Εχθροί εξ αίματος", μια "βιολογική" κωμωδία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αρκά, ανεβαίνει προσεχώς στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου (Λέσχη Ερασιτεχνών στο Βαθύ), με την υποστήριξη της Ομάδας Τέχνης και Πολιτισμού ''σαμart''.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις, μία τη Δευτέρα του Πάσχα (6 Μαΐου) στις 8 μ.μ. και η άλλη την Τρίτη του Πάσχα (7 Μαΐου), επίσης στις 8 μ.μ.

Οι παραστάσεις είναι ακατάλληλες για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 6978332757.


Η περίληψη του βιβλίου του Αρκά στο οποίο βασίζεται η παράσταση:

Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα. Τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, χτυπημένα κι αυτά και χωρίς ηγεσία, ορίζουν μια συνάντηση για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στη συνάντηση έρχονται πρώτα το Παχύ και το Λεπτό Έντερο και αρχίζουν να συζητούν για το επεισόδιο, διαφωνώντας έντονα. 

Μέσα από αντεγκλήσεις, αντιπαραθέσεις και ξεκαρδιστικούς διάλογους θ' αρχίσει να αποκαλύπτεται μια άλλη πλευρά των πραγμάτων. Αθέατες πτυχές και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια οδηγώντας την πλοκή σε ένα ευρηματικό φινάλε. Μια εντελώς απροσδόκητη δημιουργία του Αρκά σε θεατρική φόρμα.
my-samos.blogspot.gr

Η Αφίσα της Ημέρας


ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ "ΣΤΕΓΝΑ" Ο ΑΚΗΣ: "Δεν υπέγραψα μόνος μου"



Το αυτονόητο δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος απλώνοντας το κάδρο πέραν του ιδίου και σε άλλα πολιτικά προσωπα της εποχής των αμαρτωλών συμβάσεων, επί πρωθυπουργίας Σημίτη. Πρόσωπα τα οποία συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όχι μόνο δεν έχουν κληθεί να μας πουν τι συνέβαινε και πως υπογράφτηκαν οι συμβάσεις αυτές αλλά, ούτε καν τα ονόματά τους δεν αναφέρονται.

«Σαν υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν αποφάσισα μόνος μου. Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, που αποφάσισε ως το ανώτατο θεσμικό όργανο της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη για την ειρήνη, την ασφάλεια, την άμυνα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού. Σε αυτό συμμετείχαν δέκα υπουργοί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»


Όσον αφορά στην ανακοίνωσή του για το ΠΑΣΟΚ και εκείνους που το «ντρόπιασαν» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος τονίζει ότι «η πολιτική ηγεσία, που οδήγησε, με όλα όσα συνέβησαν, σε ένα κατ' όνομα μόνο ΠΑΣΟΚ, μακριά από τη βάση και το λαό του ΠΑΣΟΚ, είναι πλήρως υπεύθυνη γι' αυτή την εξέλιξη. Ανεπαρκής σε όλα, οδήγησε το λαό στην απόλυτη καταστροφή, στην οικονομική χρεωκοπία, στην πρωτοφανή υψηλή ανεργία» ρίχνοντας τα "καρφιά" του και στους Γιώργο Παπανδρέου, και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρώην υπουργός μιλάει και για την σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και ξεσπά κατά των δικαστών «Βλέποντας την εικόνα της Βίκυς, ομολογώ ότι ανησύχησα. Αυτό που ζήτησα από το δικαστήριο, καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους, την άμεση δηλαδή αποφυλάκισή της, ύστερα από παράνομη και καταχρηστική φυλάκιση 12 μηνών, λόγω της κρατικής βίας, φαίνεται να μην επαρκεί. Υπάρχει επείγων λόγος ικανοποίησης αυτού του αιτήματος τώρα. Δυστυχώς η γυναίκα μου είναι μάνα ανήλικου παιδιού. Η δε εγκληματική συμπεριφορά της δικαιοσύνης απέναντί της μέσω των δικαστικών λειτουργών της εκθέτει την ίδια. Οι δικαστικοί λειτουργοί μετατράπηκαν σε κοινούς διώκτες μας και έτειναν ιδιαίτερα ευήκοον ους σε άνωθεν παρεμβάσεις, αρνούμενοι το αυτονόητο, την πρόσβαση σε ιατροδικαστή που ζήτησε να την επισκεφτεί».


Το θέμα των ευθυνών είναι τεράστιο. Όλοι έχουν επικεντρωθεί στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ως να ήταν αυτός η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, και σαν να μην υπήρχαν άλλες υπογραφές πλην της δικής του. Η διάθεση να βρεθεί ένα πολιτικό "πτώμα" για να εξαγνιστεί όλο το σύστημα είναι φανερή. Όμως οι αμαρτίες έιναι άπειρες και δεν αποτελούν προϊόν ενός μόνο ανθρώπου. Καλόν θα είναι σύντομα να αρχίσουν να δίνονται εξηγήσεις και από τους υπόλοιπους του ΚΥΣΕΑ. Αλλιώς θα αποδειχθεί ότι όλα έγιναν για το θεαθήναι, και μάλλιστα με έναν πονηρό σκοπό.

"Αφου πήραμε το σπίτι του Άκη και του δημεύσαμε την περιουσία του, νομιμοποιούμαστε να σου κάνουμε το ίδιο για τα 500 ευρώ που χρωστάς" τόσο απλά.
defencenet

"ΧΙΟΥΜΟΡ"